Tilburgse zenleraar Remko de Beer uitgeroepen tot zenmeester door Zen.nl

In de Stevenskerk te Nijmegen zijn afgelopen zondag op feestelijke wijze de eerste tien zenmeesters van meditatiecentrum Zen.nl benoemd. Een van hen is Remko de Beer van Zen.nl Tilburg. Het was een unieke gebeurtenis, zelden worden meer dan één zenmeester tegelijk benoemd. Lees in het artikel snel meer over het event en Zen.nl.

Ervaring in zenmeditatie

Ter gelegenheid van deze benoemingen verschijnt tevens een boek met als titel Hedendaagse Zenmeesters, Spirituele portretten van tien zenmeesters anno nu. Het zijn allemaal mensen (zes mannen en vier vrouwen) met gemiddeld meer dan twintig jaar ervaring met zen en meditatie. Allen geven ook al meer dan tien jaar zenlessen.

Het boek is geschreven door Walter Jacobs en Rients Ritskes, oprichter en voorzitter van het bestuur van de Stichting Zen.nl Nederland. Zijn bijdrage aan het boek bestaat uit een uitgebreide inleiding waarin hij de geschiedenis van Zen.nl beschrijft.

Remko de Beer

Over zijn benoeming tot zenmeester zegt Remko de Beer in het boek: “Het geeft energie en het doet een nóg groter appèl op mijzelf om met zoveel mogelijk aandacht te doen wat ik doe. In gedrag een voorbeeld zijn, zen vóórleven. Ik vergelijk het met mijn eerste tijd als zenleraar, toen ik leerde dat het goed was om gewoon te zijn. Zenmeester is ook maar een woord. Ik hoef er niet eens iets van proberen te maken. Ik mag steeds gewoon zijn,” Aldus Remko de Beer

Over Zen.nl

Zen.nl startte in 1988 in een Werfkelder in Utrecht en anno 2021 is Zen.nl te vinden in veertig steden in Nederland. Ongeveer duizend cursisten leren er per jaar mediteren in zenstijl. Zen.nl groeide daarmee uit tot een van de grootste lekenbewegingen in Europa. Deze groei werd mogelijk gemaakt doordat Rients Ritskes, de oprichter van Zen.nl vanaf het begin nieuwe zenleraren heeft opleid. Zen.nl is sinds 2014 officieel CRKBO-geregistreerd als beroepsonderwijs. Ritskes werkte de eerste twintig jaar onder het toeziend oog van de Japanse zentraditie en sinds 2010 is Zen.nl een zelfstandige zenschool in de Rinzai-traditie.

Slechts tien zenmeesters

Van de ruim 180 zenleraren die al zijn opgeleid zijn er nu tien benoemd tot zenmeester. Ter gelegenheid daarvan verschijnt dit boek, met de spirituele biografieën van de tien nieuwe zenmeesters. Deze biografieën worden voorafgegaan door een uitgebreide inleiding over de geschiedenis van Zen.nl. Samen met deze nieuwe zenmeesters hoopt Zen.nl haar missie nog beter vorm te kunnen geven. De missie van Zen.nl is: zoveel mogelijk mensen faciliteren in duurzaam geluk.

Zen.nl in Tilburg

Zen.nl Tilburg bevindt zich in de sint Josephstraat. Geïnteresseerd in een afspraak bij Zen.nl? Bekijk de website en meld je aan voor een sessie naar jou keuze! Hier vind je ook de openingstijden.