Tilburgse zwemvereniging TRB-RES bestaat 80 jaar

In 1934 staken de bestuursleden van diverse Tilburgse zwem- en EHBO verenigingen zoals Rustig en Snel (RES) en TZV, de hoofden bij elkaar om een veilig zwemklimaat te creëren voor inwoners van de stad Tilburg.  Op 1 oktober van dat jaar ontstond TRB-RES. Het doel en de missie van de vereniging in 2014 is niet veel anders dan 80 jaar geleden, Tilburgers veilig en vaardig leren zwemmen zodat men niet verdrinkt. Trots zijn ze op de duizenden Tilburgse kinderen (en volwassenen) die hebben leren zwemmen bij TRB-RES en de vele sportieve prestaties die zijn behaald bij de wedstrijdsporten.

Op woensdag 1 oktober 2014 bestaat de Tilburgse zwemvereniging TRB-RES 80 jaar.  TRB-RES gaat dit heugelijke feit vieren met een zwemseizoen vol feestelijke en sportieve evenementen en trapt af met een feestelijke avond in het sfeervolle en karakteristieke Klasse Theater.

Cultuur

Een vereniging is in onze visie meer dan een kloppende ledenlijst, een sluitende begroting of een goed georganiseerde commissie en competitie. Het is ook, of misschien wel juist een samenspel van en tussen mensen die een gezamenlijke passie delen. Die passie hebben we nodig om het maximale uit onze hobby te halen, of je nu sporter bent of kaderlid. Zonder passie voor de sport kom je niet ver. Leren zwemmen, wedstrijdzwemmen, waterpolo, onderwaterhockey en de reddingsbrigade hebben alles in zich om voor iedereen op zijn eigen niveau maximaal plezier te bezorgen.

Blik gericht op de toekomst

Op dit moment bestaat de grootste Tilburgse zwemvereniging uit 650 leden en is de opwaartse spiraal te pakken als het gaat om de faciliteiten, het prachtige nieuwe zwembad De Drieburcht is begin dit jaar in gebruik genomen.

Bij TRB-RES hoef je je niet te beperken tot één discipline. Leden die na een paar maanden wedstrijd-zwemmen eens hun horizon willen verbreden bij het waterpoloteam of willen onderwater-hockeyen, worden daarin van harte aangemoedigd, legt voorzitter Hok San Tjioe uit. ‘Dat is nu juist wat we ambiëren: integratie tussen de verschillende afdelingen. We willen het gevoel versterken dat we één club zijn, en niet vijf verschillende eilandjes.’ We zijn een gezellige vereniging waar het voorop staat dat mensen het leuk vinden om bij ons te zwemmen. Maar vergis je niet, als er sportief resultaat valt te behalen, zullen we dat ook zeker niet laten.’

Superspetters, de nieuwe zwemlesmethode

Jacco Verhaeren opende deze maand het eerste zwemlesseizoen van SuperSpetters bij zwemvereniging TRB-RES in Tilburg in zwembad De Drieburcht. Met de methode SuperSpetters leren kinderen sneller en met meer plezier zwemmen. Jacco overhandigde het SuperSpetters zwemboek aan de voorzitter van TRB-RES, Hok San Tjioe. ‘Het is fantastisch te zien hoeveel plezier deze kinderen hebben en hoe ze met de badmuts en de bril op makkelijker leren zwemmen”, zegt Verhaeren.

TRB-RES gaat helemaal over op de nieuwe methode. “We vinden het belangrijk de kwaliteit van zwemlessen te borgen. Met SuperSpetters is dat mogelijk. Wij geloven in het eerst aanleren van de borstcrawl en het gebruik van de bril en flippers. We geven zwemles in 3 zwembaden in Tilburg en gaan helemaal over op de KNZB methode, in totaal starten 75 kinderen”, aldus voorzitter Hok San Tjioe.

Bijschrift foto: Ook na 80 jaar blijft TRB-RES zich vernieuwen en stapt over naar nieuwe zwemlesmethode Superspetters. Jacco Verhaeren overhandigt het zwemboek aan voorzitter Hok San Tjioe.

TRB-RES organisator van Open Nederlands Kampioenschappen korte baan 2014 én 2015

Kansen om te profileren en sportieve prestaties te behalen zijn er ook op 7, 8, en 9 november 2014. Dan organiseert TRB-RES in samenwerking met KNZB en gemeente Tilburg de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan in zwembad De Drieburcht, waarbij Nationale titels op het spel staan en waaraan ook zwemmers van de Tilburgse zwemploeg aan meedoen. Tevens kan de kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen in Doha later dit jaar worden veilig gesteld.

Tijdens deze Nationale kampioenschappen organiseert TRB- RES speciaal voor hun leden een 80 x 50m estafette. Met deze estafette probeert de club zo veel mogelijk geld op te halen voor een goed doel. De naam van het goede doel zal tijdens de feestavond op 1 oktober bekend worden gemaakt.