Tip van de week – hiphopfestival Het Moment

In de wekelijkse rubriek Tip van de Week tipt de redactie van Tilburg.com jou met de leukste acties, uitjes of hotspots van Tilburg. Zo maak je jouw leven in Tilburg nóg leuker. Deze week een tip van Joris. Hij is vorig jaar naar de eerste editie van hiphopfestival Het Moment in de Spoorzone geweest. Aangezien de tweede editie op zaterdag 20 juli op het programma staat én bijna uitverkocht is, vertelt hij je graag zijn ervaringen. 

“Al van jongs af aan ben ik liefhebber van hiphopmuziek. Vroeger ging ik in eigen stad dan ook altijd naar Definitie van Dopeheid en later Definitie van Hiphop in Poppodium 013. Ik miste altijd een buitenfestival en dus bezochten mijn vrienden en ik festivals als Boogiedown en Hiphop in Duketown in onze buursteden. Ik was dan ook erg blij toen jaren terug WOO HAH! Festival in Tilburg werd georganiseerd. Er was weer een plek waar je in de zomer in de buitenlucht met festivalvibes naar hiphop kon luisteren.”

WOO HAH! Festival verplaatste zich na een aantal edities van de Spoorzone naar de Beekse Bergen en verdween later naar Rotterdam onder de naam Rolling Loud. Daarmee had Tilburg dus geen hiphopfestival meer. Gelukkig gingen hiphopliefhebbers Dirk Stolk en Bowie van Loon aan de slag om weer een hiphopfestival te organiseren. “Eigenlijk moet je Het Moment totaal niet vergelijken met WOO HAH!. Bij WOO HAH! stond veel internationale hiphop geprogrammeerd en Het Moment richt zich echt op Nederlandstalige hiphop. Bij Het Moment krijg je weer het gevoel dat ik vroeger had bij festivals zoals Boogiedown, ‘DVD’ en Hiphop in Duketown. Dus een hoop liefhebbers van Nederlandstalige hiphop bij elkaar en de muziek centraal.”

Ook de locatie is fantastisch. “Als je op het festivalterrein staat en de treinen komen de stad binnenrijden, de attracties van de Tilburgse kermis draaien rondjes op de achtergrond en je merkt dat de stad bruist, geeft dat altijd een magisch gevoel. Nu hopen op mooi weer!”

Nederlandstalige hiphop voor jong en oud

Qua programma is het ook een trip down memorie lane voor Joris, al staat het voor de jongere generatie hiphopliefhebbers ook genoeg op het programma. “Vorig jaar traden bijvoorbeeld Sticks en HEF op, maar ook artiesten als Kevin en Mula B. Komende editie ga ik zeker een kijkje nemen bij het optreden van Boef. Ik hoop dat hij zijn hitjes vooral niet speelt, maar vooral lekker gaat rappen. Zijn Zonamo-sessie live op het podium zou niet alleen heel vet zijn, maar ook bij Het Moment passen. Ook ben ik benieuwd naar het optreden van THC & friends, Winne en Fresku. Iliassopdebeat belooft ook weer heel energiek te zijn en naar Sor en Dopebwoy ben ik ook nieuwsgierig.”

Het Moment programmeert ook een hoop lokale artiesten. “Ik vind het echt super dat ze Meneer C hebben geboekt. Hij is volgens mij weer flink bezig met muziek maken en is toch wel een van de mannen van het eerste uur op hiphopgebied in Tilburg.”

Lokale samenwerkingen

Dat Het Moment een Tilburgs festival is dat wordt georganiseerd door Tilburgers, merk je niet alleen door een deel van de line-up. “Bij een goede festivaldag hoort uiteraard wat lekkers te eten en te drinken. Ook daarin zoekt de organisatie lokale samenwerkingen op. Ga zeker de burgers van Pulcinos proeven en hun cocktail met Hennesy, Arancello en gingerbeer. Verder verkoopt Pulcinos dit jaar ook Indische & Mexicaanse gerechten op het festivalterrein en hebben ze scherpijs. Anders kun je altijd nog terecht bij Dwars voor een hotdog of Skaafijs van Domme Kar.”

Maar dat is niet alles. “Vorig jaar waren er ook verschillende tentjes op het festivalterrein waar Tilburgse creatieve ondernemers zich presenteerden. Go Britain met hun kleding, Goldhead Jewelry en verschillende tattooartiesten bijvoorbeeld. Dit jaar zijn onder andere Nuldertien Clothing, The Circle Ink en Go Britain op het festival te vinden. .”

Bijna uitverkocht

Het festival staat op zaterdag 20 juli op het programma van 14:00 – 01:00 uur. De minimale leeftijd is 18 jaar en navraag bij de organisatie leert ons dat het festival bijna uitverkocht is. “Het festival gaat uitverkopen, dus koop vooral snel je kaarten. Daar ga je geen spijt van krijgen. Hopelijk kunnen we nog jarenlang genieten van hiphopfestival Het Moment in de Spoorzone.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over Het Moment of de laatste kaarten scoren? Check snel de website en zorg dat je het festival volgt op Instagram.