logo

Tip van de week – Uitkijken over de stad bij uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

In de wekelijkse rubriek Tip van de week tipt de redactie van Tilburg.com je met de leukste acties, uitjes of hotspots van Tilburg. Zo maak je jouw leven in Tilburg nóg leuker. Deze week heeft Jelle een tip voor jullie. Lees snel verder!

Zijn tip: uitkijken over de stad bij uitkijktoren De Nieuwe Herdgang! “Moerenburg is by far mijn favoriete natuurgebied in Tilburg. Daarom was ik ook heel erg enthousiast toen ik in 2021 zag dat er een nieuwe uitkijktoren in dit natuurgebied was geopend. Ik trommelde mijn vriendin op en na een chocomel to-go te hebben gescoord bij Café Zomerlust, zijn we naar de uitkijktoren gegaan om te genieten van het mooie uitzicht.”

“Waar natuur en stad bij elkaar komen”

“Vanuit De Nieuwe Herdgang kun je prachtig uitkijken over de skyline van onze stad. Extra leuk, want je kunt zo de ontwikkelingen op het gebied van hoogbouw in Tilburg goed zien. Naast het uitzicht over de stad, kun je ook uitkijken over natuurgebieden Moerenburg en Koningshoeven. Mooi om te zien hoe natuur en stad bij elkaar komen!”

Skyline Tilburg

Skyline vanuit De Nieuwe Herdgang.

Bereikbaarheid

“Je moet er natuurlijk wel eerst iets voor doen om van het uitzicht te genieten: de 25 meter hoge trap beklimmen. Maar eenmaal boven is het uitzicht het meer dan waard! De uitkijktoren is te vinden aan de Eindhovenseweg. Vanuit het centrum ben je er binnen een kwartier fietsen en te voet geniet je van een klein uurtje wandelen door Moerenburg en langs het Wilhelminakanaal. Hierdoor is een bezoekje aan de uitkijktoren ideaal te combineren met een wandeltocht door Moerenburg of als je net een drankje bij Abdij Koningshoeven hebt gedaan. Voor een tocht naar boven, betaal je slechts €1,50.”

Het ontwerp

“Het ontwerp is nogal opvallend, vanaf iedere kant ziet de uitkijktoren er weer net iets anders uit. Het driehoekige figuur staat symbool voor een ‘Herdgang’, een plek waar drie wegen bij elkaar kwamen waar herders hun vee verzamelden. Dit soort Herdgangen zijn vandaag nog terug te zien in de driehoekige pleinen van Tilburg. Denk aan het Wilhelminapark, Korvelplein en natuurlijk De Heuvel.”