Tip van Q Care: duurzame oplossing voor doorligwonden

Q Care

Jaarlijks hebben ruim 400.000 Nederlanders te maken met complexe wonden (bijvoorbeeld oncologische wonen, open been-wonden of bijvoorbeeld een diabetische voet). Daarnaast hebben veel mensen last van decubitus, ook wel bekend als doorligwonden. Wanneer deze niet adequaat en professioneel behandeld worden kan dit zeer pijnlijk én levensbedreigend zijn voor de cliënt. 

Decubitus

Decubitus is de medische naam voor doorliggen en is de beschadiging van de huid en/of onderliggend (bind)weefsel. Dit is het gevolg van druk en/of schuifkrachten op de huid en verminderde bloeddoorstroming in een bepaald deel van het lichaam. Decubitus ontstaat veel bij botuitsteeksels. Risicoplekken zijn de stuit, heupen, hielen, zitknobbels, elle, schouderbladen of het achterhoofd. Decubitus (doorliggen) ontstaat door aanhoudende druk op één plek op het lichaam. Door de druk worden er bloedvaten afgeknepen waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het bindweefsel kunnen komen. Hierdoor kunnen afvalstoffen ook niet goed worden afgevoerd waardoor er beschadiging van het weefsel ontstaat. De huid en het onderliggende weefsel kunnen dan gaan afsterven waardoor er een wond verschijnt.

Een verhoogd risico op decubitus ontstaat door verminderde mobiliteit, verminderde doorbloeding, verminderd eten of drinken, stoornissen aan de gevoelszintuigen en door een vochtige huid.

Familiebedrijf

Decubitus komt dus met name voor bij mensen die veel op bed liggen. Deze doorligwonden vereisen speciale aandacht. Wanneer het op tijd gesignaleerd wordt, kan je de ontwikkeling van een ernstige wond voorkomen. Als familiebedrijf is Q Care wond- en decubituszorg sinds 2001 gespecialiseerd in het herkennen, behandelen en verzorgen van zowel decubitus als complexe wonden. Ze werken op basis van een zorgvuldige samengestelde dienstverlening, zodat ze hun expertise op maat kunnen inrichten. Met name naar de behoefte van de cliënt en de zorginstelling. Hierin worden zij ondersteund door Q Care Service & Producten en Q Care Academie.

AD-matras

Wanneer je dus langdurig of blijvend in bed moet blijven, is een anti-decubitusmatras (AD-matras) noodzakelijk. Het is belangrijk dat het lichaam regelmatig van houding veranderd zodat er zuurstofrijk bloed door de bloedvaten van de huid kan blijven stromen. Een goed druk verlagend matras en/of kussen voorkomt dan de langdurige druk op het lichaam. Dit kan door gebruik te maken van een anti decubitus-traagfoam matras of met anti-decubitus luchtwisseldruk systemen. De keuze voor welk type AD-matras het beste aansluit wordt bepaald door een gespecialiseerd decubitus verpleegkundige van Q Care.

Duurzaam hergebruik

Hoe worden bij Q Care AD-matrassen gereinigd voor duurzaam hergebruik? Q Care zet zijn anti-doorlighulpmiddelen in volgens landelijke protocollen. Zo voldoen de hulpmiddelen aan de kwaliteitsnormen en functionele eisen. Daarnaast reinigen en desinfecteren ze hulpmiddelen altijd conform de internationale standaarden. Kwaliteit, hygiëne en optimaal elimineren van bacteriën staan hierin centraal. De matrassen worden volledig automatisch gereinigd en gedesinfecteerd in een daarvoor speciaal voor Q Care ontwikkelde professionele wasstraat. De matraspompen worden gereinigd en vervolgens technisch gecontroleerd en opnieuw gekalibreerd. Na het reinigen en desinfecteren worden de matrassen weer samengevoegd met de pompen en worden de complete systemen onderworpen aan een technische inspectie.

Betaalbaar houden van wondzorg

Cliënten kunnen bij Q Care rekenen op een hoogwaardig en hygiënisch anti-decubitus matras. Voordelen van een anti-decubitus matras hergebruiken? Door het hergebruik van hulpmiddelen, zorgen we bovendien dat de allerbeste producten voor iedereen binnen handbereik zijn. Tegelijkertijd dragen ze bij aan betaalbaar houden van de wond- en decubituszorg voor de regio Tilburg en omstreken. Welke overigens bij de meeste zorgverzekeraars onderdeel is van de basiszorg.

Q Care in Oisterwijk is gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Wil je meer informatie over hun expertise, werkwijze of over de Q Care Academie? Je kunt ook direct een afspraak maken met een van de consulenten. Bel 013 522 06 06 of vraag de brochure aan op de website.