Tips van de Tilburgse bieb: zo voorkom je een leesdip van je kind na de zomer

leestip

Na de zomervakantie blijken vooral kinderen in groep 3 en 4 slechter te lezen dan voor de vakantie. Een zorgwekkend fenomeen dat ook wel de ‘zomerdip’ wordt genoemd. Het leesniveau gaat achteruit doordat de kinderen tijdens de vakantie minder lezen. Kinderen die in de zomer blijven lezen behouden hun leesniveau of gaan zelfs vooruit. Daarom geeft leesconsulent Michelle Oolders van Bibliotheek Midden-Brabant ouders tips om het lezen tijdens de vakantie zo leuk mogelijk te maken.

Vakantielezen

Sommige kinderen doen niets liever dan lezen in de zomervakantie. Anderen zijn blij dat ze eindeloos buiten kunnen spelen, zwemmen of gamen. ,,Lezen mag hoe dan ook absoluut niet gaan aanvoelen als huiswerk. En al helemaal niet in de vakantie”, zegt leesconsulent Michelle Oolders van Bibliotheek Midden-Brabant. ,,Ouders vinden het soms lastig om hun kind(eren) aan het lezen te krijgen en te houden. Als je het spelenderwijs aanpakt dan kost het weinig moeite en scheelt het enorm veel gezeur en geruzie.”

Zomer-lees-dip

,,Het hele schooljaar is er iedere dag geoefend met lezen en taal. Eigenlijk is dagelijks de ‘leesspier’ getraind. Als dat plotseling zes weken stilvalt, dan verslapt alles weer”, zegt Michelle. ,,Het lijkt misschien niet zo erg als je kind wat terugzakt in leesniveau, maar na de vakantie gaan de lessen gewoon verder op het niveau van voor de zomer. Dan wordt het voor je kind dus extra lastig om de lesstof bij te kunnen benen.”

Met de tips van Michelle voorkom je de zomer-lees-dip van je kind en maak je het vakantielezen extra leuk, ook voor jezelf:

Tip 1. Letters vind je overal

,,Alleen al door je kind de achterkant van het pak hagelslag of de menukaart op het terras te laten lezen kun je het leesniveau op een leuke manier op peil houden. En vergeet ook de verkeersborden die je onderweg in de auto of op de fiets tegenkomt niet.”

Tip 2. Goed voorbeeld doet volgen
,,Als kinderen hun ouders zien lezen dan zullen ze zelf ook sneller geneigd zijn om dat te gaan doen. Jij hebt ook vakantie, dus pak lekker een tijdschrift of boek.” Lees aan de rand van het zwembad, voor de tent of in de tuin.

Tip 3. Gratis lid van de Bibliotheek

Ga samen naar de Bibliotheek en laat je kind een stapel boeken uitzoeken. ,,Kinderen kunnen gratis lid worden van de Bibliotheek. Bibliotheek Midden-Brabant heeft vijftien vestigingen, ook bij jou in de buurt. Weet je niet zo goed welk boek geschikt is voor jouw kind? De medewerkers van de bieb kun je altijd vragen om advies.”

Tip 4. Afwisseling vergroot het leesplezier

,,Wissel het lezen van een papieren boek af met het lezen van een e-book op de iPad. De Vakantiebiebapp kun je gratis downloaden via de App-store. Je vindt er 50 e-books in alle leeftijdscategorieën en voor ieder kind wat wils. Ook zijn er op Internet verschillende spelletjes te vinden die je kunt downloaden om het lezen op een leuke manier te blijven oefenen.”

Tip 5. Speel een spelletje

,,Er zijn allerlei spelletjes die je met je kind kunt spelen waarbij het wordt uitgedaagd om te lezen. Denk bijvoorbeeld aan scrabble junior, boggle of kwartet.”

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over lezen in de zomervakantie op www.bibliotheekmb.nl/vakantielezen. Daar vind je ook een overzicht van alle activiteiten in  ibliotheek Midden-Brabant en een link naar de gratis Vakantiebiebapp.