Tips voor ouders om kids groente te laten eten: campagne ‘Groente, zet je tanden erin’ van start

Groente campagne

Het eten van groente is lekker en heel normaal. Toch vragen veel ouders zich nog af hoe ze hun kind genoeg groente kunnen laten eten. De campagne ‘Groente, zet je tanden erin’  helpt hen hierbij.

De campagne is ontwikkeld door JOGG Tilburg en Sportbedrijf Tilburg in samenwerking met Servicebureau Kinderopvang en GGD Hart van Brabant. Diverse Tilburgse kinderopvangorganisaties, consultatiebureaus en supermarkten zijn betrokken om gezamenlijk kinderen (van 0-4 jaar) én hun ouders te stimuleren om dagelijks meer groente te eten.

Campagne kick off

Bij MFA de Dirigent werd op 1 juni door de betrokken partijen het startsein gegeven voor de campagne. Hier ontvingen kindercrèche Dirigent en Kinderopvang Tjil! een groentepakket uit handen van de verschillende supermarktketens. Mascottes Wendy Wortel en Tamira Tomaat deelden vervolgens snoepgroenten uit aan de kinderen. Door de campagne leren kinderen door middel van kleur en smaak spelenderwijs verschillende groentes kennen, leren ze hun smaak te ontwikkelen en gaan ze ook thuis gevarieerder eten.

Samenwerking

Ruim 75 kinderopvanglocaties en thuiscrèches in de gemeente Tilburg doen mee aan de campagne. Ook zijn alle negen consultatiebureaus bij de campagne betrokken. Ouders die op het drie maanden consult komen ontvangen daar een speciaal groentehapjes pakket. Daarnaast doen achttien supermarktvestigingen van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Plus mee. Zij geven met groentebordjes de groentes meer aandacht in de winkel. GroenRijk Tilburg stelt voor de kinderopvang tegen gereduceerd tarief een moestuinpakket beschikbaar en Bibliotheek Midden Brabant heeft boekentafels met het thema ‘groente’ ingericht en heeft passende boekenpakketten gemaakt voor de kinderopvang.

Groentestartpakket

Gedurende de maand juni staat groente centraal binnen de kinderopvang. Een van de onderdelen van de campagne is het groentestartpakket. In dit themapakket staat elke week een andere kleur centraal. Door het gebruik van posters, bingokaarten en receptenkaarten worden er tips gegeven om meer groentemomenten te creëren en om zo groente eten te bevorderen bij kinderen. Met het moestuinpakket van GroenRijk kunnen kinderopvanglocaties daarnaast starten met een eigen moestuin.

Week van de gezonde jeugd

Van 7 t/m 11 juni is het de nationale Week voor de Gezonde Jeugd. Tijdens deze week vraagt JOGG samen met gemeenten en partners door heel Nederland aandacht voor een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. Naast de groentecampagne – die ook in die week valt – vindt ook de Buitenspeeldag plaats op 9 juni en wordt het boekje ‘Groen en gezond opgroeien in 013’ verspreid onder alle basisscholen.

Meer informatie

Meer informatie over de groentecampagne is te vinden op deze website.