Toch nog carnavalsoptocht in Tilburg: miniatuur opstoet trekt door Ontdekstation013

't opstoetje

Voor een middag lang was het afgelopen zaterdag toch nog even carnaval. Helaas geen feestende massa in de Tilburgse binnenstad, maar op de vloer van Ontdekstation013 met een beperkt aantal aanwezigen. Met carnavalsmuziek op de achtergrond werden opnames gemaakt van ’t Opstoetje: een mini-versie van D’n Opstoet (de optocht). 

’t Opstoetje

Vanwege het afgelasten van de grote optocht en heel carnaval bestaat D’n Opstoet dit jaar niet uit grote wagens met enorme voorstellingen van papier-maché of andere materialen. Bij ’t Opstoetje in miniatuurvorm worden de wagentjes voortgetrokken met touwtjes of groenoranje veters. Het decor, dat ook dienst doet als achtergrond, zijn foto’s van een aantal panden op de Heuvelring. Het publiek bestaat uit Playmobile-poppetjes en een handgemaakte Kruikenzeiker. Thomas: “We doen er alles aan om het carnavalsgevoel op te wekken. Want we weten dat een heleboel Tilburgers dit gezellige feest enorm missen.”

opstoetje

Het idee

’t Opstoetje is een initiatief van CV Tis Veur Mekoar en Thomas Michielsen, de projectleider bij Ontdekstation013, die ook actief is in de commissie educatie van de carnavalsstichting. Hij benaderde scholen of zij mee wilden doen met hun leerlingen, gaf tips en maakte een instructiefilmpje over hoe je een mini-wagen bouwt. En al snel kwamen de positieve reacties binnen. “We hebben 52 wagens ontvangen, waarvan er twaalf gemaakt zijn door kinderen. Sommige scholen en bso’s hebben dit heel fanatiek opgepakt, supertof!”, aldus Thomas.

Carnavalsverenigingen

Niet alleen van basisscholen en bso’s ontvingen ze mini-wagens. Ook van carnavalsverenigingen die normaal gesproken een grote wagen bouwen. Maar ook van carnavalsverenigingen die normaal gesproken juist niet meedoen met de optocht. En ook het personeel van Ontdekstation013 heeft een mini-wagen gebouwd. Vera: “We bedachten een apekooi-wagen, want dat vond ik vroeger altijd superleuk op school. Bijna alles aan de wagen is gemaakt van materialen die geupcycled zijn. De wagen is van een doos gemaakt en de wielen van waxinelichtjes en satéprikkers. Door de waxinelichtjes aan te steken en te wachten tot het kaarsvet heet is, kan je de saté prikkers erin zetten en de wielen door het rietje doen. De aapjes zijn gemaakt van oude wc-rollen en de andere apen van lego. Verder is de grote knutsel la opengegaan om de wagen mee te versieren.”

Carnavalszondag

Op carnavalszondag zitten deze carnavalsverenigingen toch echt thuis op de bank. Misschien met een beetje buikpijn omdat ze eigenlijk op de Heuvel hadden willen staan. ’t Opstoetje wordt op zondag 14 februari vanaf 14.11 uur uitgezonden door Omroep Tilburg. De wagens zijn dan al beoordeeld door een jury, zoals het hoort bij een echte optocht.

Meer lezen?

Meer nieuws lezen over carnaval dit jaar? Bekijk dan deze artikelen en online events.