Toegankelijk Tilburg wil horeca met ‘plenkskes’ laagdrempeliger maken voor mindervaliden

Een restaurant, café, koffietentje of lunchroom bezoeken. Het is voor heel veel Tilburgers vanzelfsprekend. Maar dat geldt vaak niet voor mensen met een beperking die daardoor in een rolstoel of scootmobiel zitten. Of voor mensen die een kinderwagen of rollator bij zich hebben. Daarom komt Toegankelijk Tilburg in actie. Er is namelijk een geldbedrag beschikbaar om een deel van de kosten op te vangen. Wanneer veel horecaondernemers hierop aanhaken, moet het voor meer mensen mogelijk worden om de horeca te bezoeken. Lees verder.

Over ’t Plenkske

De initiatiefneemster en projectleidster is de Tilburgse Mirnou Baeten. Ze heeft een lichamelijke beperking en zit daarom in een rolstoel. ‘Gewoon een kopje koffie drinken’ is voor haar niet altijd aan de orde. Vaak doordat horecazaken te hoge drempels hebben bij de ingang. Om het toegankelijker te maken voor rolstoelgebruikers om de horeca te bezoeken, wil ze namens Toegankelijk Tilburg horecaondernemers helpen om dit te realiseren.

Want: toegankelijkheid hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Toegankelijk Tilburg ontzorgt de ondernemer bij het realiseren van een op maat gemaakte oprijplank. Voor de realisatie van de ‘plenkskes’ is dus geld beschikbaar, zo wordt de helft door de ondernemer betaald en de andere helft vanuit het beschikbare potje voor het project. Op deze manier toon je als horecazaak je maatschappelijke betrokkenheid én zorg je ervoor dat nog meer mensen kunnen genieten van de gastvrijheid die je als horecaondernemer te bieden hebt.

De ‘plenkskes’ worden dus helemaal op maat gemaakt. Zo wordt je entree opgemeten om het ‘plenskske’ passend te maken. De plaat wordt gemaakt van traanplaat en voorzien van een poedercoating met structuur. Dit zorgt voor een antisliplaag. De platen kunnen ook worden voorzien van een gewenste kleur. Wanneer je het ‘plenkske’ laat plaatsen, ontvang je ook een sticker die je kunt opplakken. Zo is het voor mindervaliden van buitenaf zichtbaar dat je er naar binnen kunt. Ook wanneer de entree al toegankelijk is, hoort Toegankelijk Tilburg dit graag. Ze komen dan als ervaringsdeskundige graag even testen en wanneer de toegang veilig en toegankelijk is, ontvang je als horecaondernemer ook een sticker. Dit is overigens geen keurmerk – daar willen ze ver van wegblijven – maar dient puur voor de zichtbaarheid.

Laagdrempelig beginnen

Voor Toegankelijk Tilburg is dit een manier om laagdrempelig te beginnen om horecazaken toegankelijker te maken. Ze verwachten dan ook niet direct enorme aanpassingen in de zaak, bijvoorbeeld een invalide toilet. Het gaat puur om de toegankelijkheid van de entree en informatievoorziening. Een simpel ‘plenkske’, een sticker die buitenaf zichtbaar is en juiste informatie online kan daar al bij helpen. Over andere toegankelijkheidzaken denken ze ook graag mee.

Meer informatie

Ben jij horecaondernemer en wil jij hier gebruik van maken? Neem dan voor 1 juli contact op via mirnou@toegankelijktilburg.nl. Het betreft een subsidie, dus op is op. Ook als jij als horecaondernemer denkt dat je al goed toegankelijk bent voor mindervaliden, roepen ze op om je te helpen. Ze komen dan graag een kijkje nemen en wie weet ontvang jij direct een sticker.

Binnenkort komt er ook een speciale website online waar je alle ontwikkelingen kunt volgen. Namelijk www.tplenkske.nl. Het eerste ‘plenkske’ wordt overigens medio mei gelegd.