Toepertoetje wordt steeds populairder

Er waren al de Bossche bol, Udenhoutse Broeder en de Weesper Mop. Nu heeft ook Tilburg zijn eigen gebakje: Het Toepertoetje. In het Stadshuis van de Brabantse stad werd het gebakje officieel gepresenteerd.

Patrick Verbunt is de bedenker: “Ik vroeg me af, wat heeft Tilburg nog niet dat andere steden wel hebben?” Zo zijn drie leden van de Dinsdag Middag Heren Horecaclub Tilburg aan de slag gegaan voor een recept. Eén van hen is Léon Ribbens: “Je moet het gebakje mee willen nemen naar Amsterdam en Enschede. Het Toepertoetje moet landelijk bekendheid krijgen.” Het recept ligt klaar en de eerste bakkers zijn al aan de slag gegaan. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de banketbakkers het goed doen”, zegt Patrick. “Op een positieve, zorgzame manier laten we onze kindjes nu groot worden.”

Volgens Paul Spapens, voorzitter Stichting Tilburgse Taol, is er een groeiende belangstelling voor de identiteit van de stad. En, zo zegt hij: “Een plaatselijk gerecht waarderen we overal wel.” De naam Toepertoetje is beïnvloed door het Frans en betekent ‘zonder beperking.’ Paul vindt het een honderd procent Tilburgse klank hebben. “Toepertoetje klinkt sympathiek, gastvrij, herkenbaar en dichtbij. Kortom: het klinkt Tilburgs.”

Het Toepertoetje is een vierkant gebakje gemaakt van krokante stukjes hazelnoot en amandel met chocoladecrème. Bovenop een toefje crème ligt een herkenbaar bitter chocolaatje. Jeroen Goossens, ‘de Marco van Basten onder de patissiers’, mag als eerste proeven. “Het gebakje is luchtig en heeft een mooie opbouw. De combinatie van onderdelen is herkenbaar met als verassing de krokante stukjes erin. En het chocolaatje tenslotte, is essentieel voor de smaak.”

Burgemeestersvrouw Ronny Vreeman nam het Toepertoetje officieel ‘in gebruik.’ Na een flinke hap, zegt ze: “Ik vind hem heel erg lekker. En ik ben eigenlijk helemaal geen gebakjeseter.” De aanwezige banketbakkers lijken het ermee eens te zijn, want na afloop zijn alle schoteltjes leeg.