Toerisme Tilburg uitgebreid met bijzonder luchtvaartlokaal

Met de komst van het competentiegericht onderwijs ontstond op de afdeling MBO Toerisme in Tilburg de behoefte aan meer praktijkfaciliteiten omdat De Rooi Pannen binnen de school praktijk examineert. Voor de opleiding Luchtvaartdienstverlener was meteen duidelijk wat er moest komen: een luchthaven inclusief vliegtuig, slim verpakt in één luchtvaartlokaal.

Het lokaal beschikt over drie incheckbalies, een informatiebalie, selfservice kiosk, boardingbalie, lounge en als klap op de vuurpijl een trainingsvliegtuig, ook wel mockup genoemd. Het toestel is opgebouwd met het interieur van een McDonnell Douglas MD-11 afkomstig van Martinair. Het is omgezet in de indeling van een Boeiing 737-700 en het biedt plaats aan dertig passagiers en vier stewardessen.

In het toestel zijn tal van technische voorzieningen getroffen om de praktijk zo dicht mogelijk te benaderen. Denk hierbij aan beeld en geluid, die je het gevoel geven dat er echt gevlogen wordt. Met deze faciliteiten kunnen we de praktijk volledig simuleren en leerlingen vanaf leerjaar 1 meteen aan het werk zetten.

Behalve de mockup, waarin we cabinepersoneel kunnen trainen, zijn de incheckbalies minstens zo belangrijk. De luchthaven Schiphol heeft ons geholpen aan divers meubilair en de herkenbare informatieborden. De balies zijn voorzien van een computersysteem. Ieder lesuur kan een vlucht worden ingecheckt en kunnen passagiers bij de gate aan boord gelaten worden.

Vanaf schooljaar 2011-2012 bieden we het vak stewardess in twee uur in de week aan voor alle leerlingen Toerisme. Dit doen we gedurende anderhalf jaar, waarna de leerlingen kunnen kiezen om definitief door te gaan met de opleiding Luchtvaartdienstverlener en zich hiervoor te kwalificeren.