logo

Toerist in eigen stad deel III: overnachten in Roots Tiny House

Tiny House

Toen het fenomeen Tiny House bij mij bekend werd, was mijn interesse meteen gewekt. De innovatieve en duurzame woonvorm is niet voor iedereen weggelegd. Door sommige wordt het geassocieerd met vage communes, bewoond door macrobiotische-geitenwollensokken-hipsters, of veredelde woonwagenparken voor volk wat een sober bestaan verkiest boven luxe en comfort. Maar ik zie het als een mooie mogelijkheid tot eenvoudiger en bewuster leven en in ruil daarvoor meer vrijheid, meer tijd, minder lasten.

Foto’s & blog door Amy Verspaandonk

Toen Marion van Hostel Roots mij belde om te vragen of ik in hun nieuwe piepkleine hotelletje aan de Spoorzone wilde overnachten hoefde ik daar niet over na te denken. Koen en Marion werden benaderd om het Tiny House aan de Burgemeester Brokxlaan te gaan runnen en verhuren. Eerder al schreef ik een blog over het hostel en overnachtte ik daar. En nu wilde ik ook weleens ervaren hoe het zou zijn in een Tiny House. Ook om te proberen me er een voorstelling van te maken of ik er zou kunnen wonen.

Even langs Hostel Roots

Vroeg in de avond loop ik met vriendinnetje Judith naar Hostel Roots om daar de sleutel van het huisje op te halen, Marthe die mij al verwachtte, is nog druk bezig in de keuken. We hebben alle tijd dus we verplaatsen ons naar de bar in de kelder om daar een drankje te doen. Ondertussen is ander vriendinnetje Kim, die vannacht samen met mij in het Tiny House slaapt, ook aangesloten. Een paar wijntjes en biertjes verder komt Marthe naar beneden om mij de sleutel te overhandigen. We kletsen nog even in de bar en als de nieuwsgierigheid de overhand neemt, rekenen we onze drankjes af en lopen we richting de Spoorzone.

Tiny house

‘Smaakvol, huiselijk en efficiënt’

Via een trap aan de achterkant bereiken we het mini huisje. Als we eenmaal de lichtschakelaar hebben gevonden lopen we verwonderd rond. Het is zoals verwacht klein en compact, maar smaakvol, huiselijk en efficiënt ingericht. Alle nodige voorzieningen zijn aanwezig. Een piepklein keukentje met alles erop en eraan. De zithoek met een comfortabele bank, een uitklapbaar eettafeltje met twee krukjes en uiteraard een tweepersoonsbed. Achter een grote spiegelwand bevindt zich de kleine maar sfeervolle badkamer met toilet. En het Tiny House is ook nog eens voorzien van een balkon. Daar ploffen we neer op het loungebankje, we kletsen verder en schenken de glazen nog eens vol. Voorbijgangers kijken nieuwsgierig omhoog en vragen zich hardop af of het nou echt een Tiny House is en of het ook daadwerkelijk wordt bewoond. Wanneer het fris begint te worden besluiten we naar binnen te gaan. Judith gaat naar huis en Kim en ik vinden het ook tijd worden voor een tukje. Het is wel uitkijken geblazen dat je ’s nachts niet uit bed rolt (wat mij helaas nog weleens gebeurt) aangezien het bed ruim een meter hoog is vanwege kasten en opbergruimte eronder. Helaas slaap ik die nacht heel slecht, wat meer te maken heeft met mijn verkoudheid dan met het bed, wat juist heerlijk ligt! Halverwege de nacht besluit ik toch naar de bank te verhuizen omdat ik Kim niet wakker wil maken met mijn gedraai en gesnotter. En eindelijk val ik daar in een fijne diepe slaap.

tiny house

‘Zou ik hier kunnen wonen?’

’s Ochtends maakt Kim mij wakker als ik nog in coma lig. Ze vertrekt alvast naar huis om met haar gezinnetje een dagje weg te gaan. Ik neem de tijd om even rustig wakker te worden en spring onder een hete douche waarna ik me meteen een stuk beter voel. Ik trek de gordijnen open en kijk uit op de Spoorzone waar mensen in het ochtendzonnetje naar hun werk fietsen. Na mijn ontbijt pak ik mijn spulletjes bij elkaar om weer richting huis te gaan.

Onderweg vraag ik me af; ‘Zou ik hier kunnen wonen?’, ik weet het niet. Qua beperkte ruimte wel denk ik, alleen een tuintje mist voor mijn gevoel nog. Maar om er zo te overnachten is het een te gekke locatie en sowieso tof wanneer je nieuwsgierig bent om een keer te ervaren hoe dat is, zo’n Tiny House!

Tiny house

Complete Spoorzone beleving

Mocht je het een keer willen proberen, is het ook nog eens goed om te weten dat het verblijf in het kleine hotelletje in combinatie met verschillende arrangementen wordt aangeboden, waardoor je als gast een complete Spoorzone beleving ervaart. Deze arrangementen gaan namelijk in samenwerking met o.a. RAW, EVE, LOC Brewery en Club Smederij. Zodat je je overnachting kan combineren met een etentje of een avondje uit. Ik zou het zeker iedereen aanraden!