Tof afscheid van twee stoere vrouwen

TOF is de naam van een bijzondere theatergroep bij Factorium. Het is de afkorting voor Toneel of Fietsen. Het werd Toneel. 36 jaar geleden, 1988, studeerde Rietje af aan de theateropleiding Maastricht met een voorstelling gespeeld door jongeren met een verstandelijke beperking. Want, zo vond en vindt Rietje, kunst – en dus ook theater- moet er zijn voor iedereen. Dus ook voor deze groep. En zo geschiedde. Haar initiatief bleek een schot in de roos want in no time was de groep gevuld én was er zelfs een wachtlijst. Theatergroep TOF werd een feit. Nu, 36 jaar en 36 voorstellingen later zijn de spelers geen jongeren meer. Er kwamen spelers bij, er gingen spelers weg, velen kwamen trouw elke donderdagavond naar de repetities. Er was assistentie nodig. Iemand met 100 handjes en een vooruitziende blik, die precies weet wie er wat nodig heeft en dat vliegensvlug regelt zodat de repetities en de voorstellingen vlot verliepen. Dat kon natuurlijk maar één iemand zijn: Ilse Egter van Wissekerke. Na 20 jaar samenwerken praten en lachen de twee vrouwen samen als een. Een halve zin is voldoende.

Elk jaar werken zij samen met de groep aan een voorstelling die gespeeld wordt voor publiek. Elke voorstelling wordt gemaakt vanuit hetgeen in de groep leeft. Zij maken samen de voorstelling. Het zijn stuk voor stuk producties die zeer de moeite waard zijn omdat ze zijn waar regisseur Rietje voor staat: theater en kunst. Geen flauwe kunstjes, vrijblijvend geneuzel of gemakzuchtige praatjes, neen! Rietje is een gedreven theatermaker en neemt haar spelers en de kunsten uiterst serieus, wat dan weer niet betekent dat er niet gelachen mag worden.

“Als regisseur help je ze om de kunst te zien door verschillende vormen aan te bieden, in spel, in beelden, in muziek. Er is een vanzelfsprekend talent bij de spelers dat zich onmiddellijk toont. Het ‘in het hier en nu staan en spelen’ is voor menig acteur een struikelblok van jewelste maar iets wat deze groep juist heel erg goed kan. Muziek is tijdens de voorstelling de ‘stille regisseur ter plaatse’. Spelers herkennen hún muziek, waardoor ze weten wat ze op dat moment moeten doen.” Rietje benadert de spelers net als iedereen, rekening houdend met bijzonderheden zoals je bij iedereen zou doen.

Om de voorstellingen soepel te laten verlopen staat Rietje in de coulissen zodat iedereen op tijd opgaat met de juiste spullen. Ze heeft nog nooit een voorstelling kunnen bekijken vanuit een theaterstoel in de zaal. Ilse Egter van Wissekerke bedient al die jaren de muziek vanaf de techniekdesk achter in de zaal. Samen zijn Rietje en Ilse een prachtig en krachtig duo, een stoer begrip in de wereld van theater in het Tilburgse. Elke donderdagavond wachten ze op hun spelers, hun groepje. Met koffie, koekjes, met plannen, muziek, tekst, decor, hoedjes, mandjes en tasjes. Of 20 vogelkooitjes, tassen met prei, hoge hakken, spiegels of wat dan ook. Altijd met vrolijk gemoed. Klaar voor het toneelspelen. Nog eventjes. Op 30 mei speelt hun laatste voorstelling. Daarna gaan zij Fietsen en gaat TOF verder met twee nieuwe theatermakers.

Dit jaar tonen zij de laatste voorstelling met de titel A WACKY WACKY WORLD. Een licht absurdistische voorstelling waarmee TOF terugblikt op vele voorgaande producties. Er is maar een optie: Komen!

Meer info

Voor meer info, kun je kijken op de site van het Factorium.