Janneke de Vries (links) met vrijwilliger bij Un Bietje Groen, Ledena.
Vanuit Stichting Op Groene Voet organiseerde Janneke de Vries tien jaar de Toffe Tuinen Route. Ze zette ook de Schonste Stròtjes van Tilburg op en ze bedacht een kinder- en natuurfestival. Daarnaast is ze ook eigenaar van de Wormentuin bij Un Bietje Groen waar ze ‘wormenworkshops’ geeft. Daar kun je de do’s en don’ts van composteren met wormen leren. Vorig jaar stopte de stichting er na tien jaar mee, maar Janneke blijft haar groene voetafdruk achterlaten. Dit weekend vindt de elfde editie van de Toffe Tuinen Route plaats. Wij gingen met Janneke in gesprek. Lees snel verder.
De Toffe Tuinen Route is begonnen vanuit het project ‘Duizend Blauwe Tuinen’. Janneke: “Wij hadden als doel gesteld om duizend tuinen in Tilburg watervriendelijker maken. We overtuigde mensen ervan hun regenwater op te slaan. Toen hebben we dus duizend regentonnen neergezet bij mensen die dat zelf niet kunnen.” Omdat Janneke toen verschillende tuinen zag waar mensen goed en creatief omgingen met het opslaan van regenwater, is ze vaker gaan organiseren om bij elkaar in de tuin gaan kijken. “Een bakje koffie erbij en dan heb je al gauw een Blauwe Tuinen Route”, vertelt Janneke.
De Blauwe Tuinen Route groeide uit tot de breder ingestoken ‘Toffe Tuinen Route’. “We wilden niet alleen degene die bezig waren met water in hun tuin benaderen, maar zo veel mogelijk mensen. Mensen die het belang zien van een gezonde tuin met een grote biodiversiteit. 40% van het hele oppervlak van Tilburg is eigendom van de inwoners. Dus als we willen kunnen we met alle tuintjes van Tilburg een groene stadsoase creëren”, vertelt Janneke.
Dit jaar is het thema ‘Natuur is ook Cultuur’. “Want de dingen die je doet in de tuin, of dat nou uitrusten, spelen, watergeven of eten is, het heeft vaak wat met onze cultuur te maken”, vertelt Janneke.
Een ‘toffe tuin’
Wat is een toffe tuin? Janneke: “In onze ogen is een toffe tuin water-, dier- en natuurvriendelijk. Het hoeft zeker geen showroommodel te zijn. Iedere tuin is bijzonder op zijn eigen manier en een toffe tuin hoeft niet groot te zijn, zolang hij maar dient ter inspiratie.”
In coronatijd kon niet iedereen zomaar bij elkaar gaan kijken. Janneke: “Toen hebben we een scoretool ontwikkeld, om te kijken welke tuinen ‘tof’ zijn. Denk aan fruitbomen, een insectenhotel, groene daken of groene wanden. Daar hadden we dan nog foto’s bij, een professionele jury en een publieksjury.”
Er zijn dit jaar voor het eerst twee plattegronden. Op zaterdag gaat de route langs alle tuinen aan de linkerkant van de Ringbaan-West en op zondag aan de rechterkant. “We proberen steeds meer tuinen uit Berkel-Enschot, Biezen-Mortel en Udenhout te bereiken, die zijn ook deel van Tilburg. Vorig jaar hebben er ook tuinen uit Goirle meegedaan. De route kan gefietst en gewandeld worden. Je vindt de route via deze link.
Nieuwe contacten
Janneke vertelt: “De verborgen parels in de stad maken het ook een bijzonder event. Als je over de Korvelseweg rijdt zou je nooit denken dat er daarachter zo’n mooie tuinen liggen. Er is niks leukers dan bij elkaar binnen mogen kijken. Of ja, in de tuin dan.”
“We horen vaker van tuineigenaren dat ze veel leuke mensen leren kennen tijdens de Tuinen Tour”, zegt Janneke. “Mensen vragen aan elkaar hoe iets is gemaakt of welk plantje ze hebben staan. Zo ontstaan er contacten die er anders niet waren geweest. Er is bijvoorbeeld een moeder zonder tuin, die de Toffe Tuinen Route afging met haar kinderen. Zij kwam in gesprek met een tuinhouder die hulp kon gebruiken bij het snoeien. Toen gaf zij als reactie: “Als mijn kinderen dan bij jou in de tuin mogen komen spelen, dan kom ik wel snoeien.” Sommige tuinen die via de Toffe Tuinen Route zijn ontdekt, worden nu ook gebruikt voor bijvoorbeeld dinertjes of andere activiteiten.”
Samenwerktuinen
Wat voor bijzondere tuinen kun je op de route vinden? Janneke: “Er is een Engelse rozen- en cottagetuin, een subtropische watertuin, een tuin met alleen maar wadi’s en het tofste tuintje uit 2020 natuurlijk.” Tijdens de Toffe Tuinen route kom je de meest indrukwekkende locaties, zo opent begraafplaats Vredehof ook haar deuren. Daarnaast doen er verschillende samenwerktuinen mee, zoals Volkstuinvereniging Moerenburg en Bloementuin Sint Franciscus. Bij Un Bietje Groen zijn ze uiteraard ook open.
“Kei gezellig”
Janneke vertelt over de sfeer tijdens de Toffe Tuinen Route: “Er zijn tuinen waar koffie en thee klaarstaat, iedereen biedt wel een glas water aan en er zijn zelfs mensen die hele taarten bakken voor de route. Het zijn natuurlijk allemaal Tilburgse tuinen en iedereen vindt het echt ‘kei gezellig’. Aan het eind van de middag wordt er regelmatig een biertje opengetrokken en een borrelnootje op tafel gezet. Je vindt op de route ook genoeg plekken waar je lekker iets kunt eten en drinken. Zo wordt het nuttige met het aangename verenigd.”
Open dag Un Bietje Groen
Zondag is het ook open dag bij Un Bietje Groen. “Hier staat dan een foodtruck, is er een terrasje en kan iedereen onze tuinen in en rondkijken”, vertelt Janneke. De eigenaren van de percelen vertellen de bezoekers alles over wat zij doen in hun tuintje bij Un Bietje Groen. Zij verzorgen daarnaast wat lekkere hapjes en drankjes tijdens de open dag. Check hier welke ondernemers er te vinden zijn bij Un Bietje Groen.
Meer informatie
Wil jij de Toffe Tuinen Route lopen of fietsen? Je vindt alle informatie via deze website.