Toine werkt sinds het begin bij het bedrijf: ‘Ik blijf hier tot mijn pensioen!’

Wanneer je Fujifilm zegt, zeg je waarschijnlijk direct fotorolletjes. Maar bij het bedrijf – dat sinds 1985 in Tilburg is gevestigd – wordt hard gewerkt aan de toekomst. Want fotorolletjes maken ze tegenwoordig niet meer. Fujifilm is namelijk volop in ontwikkeling en heeft sinds eind vorig jaar een fabriek geopend waar ze celkweekmedia maken die de biofarmaceutische industrie kan gebruiken bij het maken van medicijnen en vaccins. Tilburger Toine Pijnenburg (59) werkt al sinds het begin bij Fujifilm en heeft het nog steeds erg naar zijn zin. Wij spreken de goedlachse senior supervisor van de Life Science fabriek over zijn werk en vooral de trots op zijn collega’s.

Toine rondt in zijn jeugd een opleiding aan de middelbare technische school af als hij in 1982 op 22-jarige leeftijd solliciteert bij Fujifilm. Hij begon in de productie van de fabriek waar destijds fotopapier werd gemaakt als hij wordt gevraagd om op de technische afdeling van de fabriek te beginnen. Daar werkt hij tot 1996 en in de tussentijd maakt hij ook – terwijl hij in dienst is bij Fujifilm – de hogere technische school af. Na negen jaar vindt Toine het tijd voor een stap en solliciteert hij bij de fotorolletjesfabriek. Daar komt hij in 1996 terecht als proces engineer.

Zeven jaar later wordt Toine gevraagd om in de offsetplatenfabriek aan de slag te gaan. Daar groeit hij door tot senior proces engineer om vervolgens in 2010 supervisor te worden van een groep production engineers en technicians. Ook hier heeft Toine het enorm naar zijn zin als hij door het managementteam wordt gevraagd om senior supervisor te worden bij een nieuwe Life Science fabriek. Je leest het: Toine werkt al 37 jaar bij Fujifilm, maar heeft zich flink ontwikkeld en diverse functies bekleed. “Fujifilm biedt volop kansen om jezelf te ontwikkelen. Met cursussen, seminars en opleidingen, maar ook met mogelijkheden om intern flink door te groeien.”

‘Ik ga iedere dag fluitend naar het werk’

Door de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, heeft Toine het nog steeds erg naar zijn zin. “Ik kom hier fluitend naar mijn werk en wil hier niet weg. Ik weet zeker dat ik hier tot mijn pensioen werk. Gelukkig heb ik altijd de mogelijkheid gehad om binnen het bedrijf iets nieuws te gaan doen, het is namelijk niet zo dat ik 37 jaar hetzelfde heb gedaan.”

Dat geldt ook voor een hoop collega’s. “Veel collega’s die hier vanaf het eerste uur werken, werken hier nog steeds. Dat maakt me wel trots. Zeker degene die hier vanaf het begin werken, zie ik als familie. Ik ben letterlijk vanaf de start van Fujifilm in Tilburg bij het bedrijf betrokken geweest.”

Fujifilm is van origine een Japans bedrijf. Toine is dan ook weleens voor projecten in Japan geweest. “Ik vind de Fuji-cultuur echt top. De discipline van de Japanse cultuur wordt hier gecombineerd met het creatieve van de Europese cultuur. Mensen werken hier hard en hebben een hart voor het bedrijf.”

‘Wat we hier doen, is uniek’

Fujifilm heeft verschillende fabrieken op het terrein in Tilburg. De allernieuwste is de Life Science fabriek die sinds december 2021 geopend is. “Dit is de eerste Fujifilm-fabriek die we zo gaan neerzetten. Dat is uniek. We maken hier celkweekmedia. Dit zijn stoffen die gebruikt worden bij de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Een heel actueel onderwerp natuurlijk. Ik krijg er veel energie van dat we hier letterlijk een fabriek vanuit niks aan het opbouwen zijn en kijk ernaar uit als de fabriek volop in productie is. Ook ben ik trots op het bedrijf dat we onszelf zijn blijven ontwikkelen in nieuwe technieken. Fotorolletjes worden natuurlijk tegenwoordig niet meer gemaakt, maar Fuji is erin geslaagd om met moeilijke technieken producten voor de toekomst te ontwikkelen. Kwaliteitsdenken zit hier in ons DNA en dat merk je.”

Als senior supervisor is Toine verantwoordelijk voor het aansturen van diverse medewerkers met betrekking tot logistieke-, technische- en productiezaken. “Het is een nieuwe fabriek, dus processen moeten nog opgezet worden. We zijn veel aan het inrichten en willen uiteindelijk zorgen voor stabiliteit in de productie.”

Toine krijgt veel energie van zijn nieuwe functie. “Het contact met collega’s, die allemaal hun eigen disciplines hebben, is erg gaaf. Ook vind ik het heel erg leuk om de kennis en ervaring die ik in 37 jaar heb opgebouwd over te dragen aan de jongere generaties.”

‘De werksfeer is super’

Toine omschrijft Fujifilm als een goede werkgever. “De werksfeer is super. Iedereen die hier werkt, heeft hetzelfde doel. Ook zijn de arbeidsvoorwaarden heel erg goed en de werktijden flexibel. Maar ook andere zaken – zoals het feit dat ik hier 40 vakantiedagen heb – zijn hier goed geregeld. En ik woon in Tilburg, dus de afstand naar het werk maakt het ook heel erg fijn.”

Fujifilm organiseert ook leuke evenementen voor het personeel. “Dat vind ik hier ook altijd goed geregeld. Zo hebben we eens in de twee jaar een groot feest, de jaarlijkse Year End Party waar iedereen naar uit kijkt en organiseren we ook regelmatig leuke afdelingsborrels.”

Hij raadt het dan ook iedereen aan om bij Fujifilm aan de slag te gaan. “Ik werk hier zelf 37 jaar, maar ben echt niet de enige. Heel veel collega’s werken hier al tientallen jaren. Dat zegt natuurlijk genoeg. Maar ik vind het ook belangrijk dat de jonge generatie ons als werkgever weet te vinden. Zij kijken anders naar bepaalde zaken en kunnen erg belangrijk zijn voor de organisatie.”

Werken bij Fujifilm

Zoals je leest, heeft het werken bij Fujifilm verschillende voordelen. Je hebt veel doorgroeimogelijkheden, gezellige collega’s en goede arbeidsvoorwaarden. Ben jij benieuwd welke functies momenteel openstaan bij Fujifilm? Check snel de vacatures en misschien ben jij binnenkort wel de collega van Toine!