TOM stijgt fors in de Twinkle100: van plek 134 naar 81

Twinkle100

TOM is dit jaar maar liefst 53 plekken gestegen in de Twinkle100, de ranglijst met de grootste webwinkels van Nederland. Vorig jaar eindigden ze nog op plek 134. Dit jaar dringt de e-tailer voor het eerst door in de top 100 op plek 81.

Van Bladel naar de rest van Europa

Vanuit het Brabantse Bladel verstuurt TOM pakketten naar heel Europa. Ooit begon het met een fietsenwinkel in Tilburg, maar al snel werd de kracht van het internet ontdekt. Eerst via advertenties op Marktplaats, later via de eerste eigen webshop internet-bikes.com. Dat bleek een gouden zet, want in de jaren erna groeide het bedrijf uit tot het online warenhuis van de vrijetijdssector. Het assortiment werd uitgebreid met speelgoed, sport- en outdoorartikelen, clubmerchandise, autoaccessoires, brillen en boeken. Inmiddels heeft de e-tailer negen webshops binnen de vrijetijdsbranche, met een tiende in aantocht.

De stap naar het buitenland

TOM richtte zich in het begin vooral op de verkopen in Nederland, maar inmiddels komt 30% van alle bestellingen uit het buitenland. De webshops zijn vertaald naar het Engels en het Duits en ze leveren in 28 landen in Europa. “We blijven zoeken naar andere markten met veel potentie, want we willen internationaal verder groeien. Frankrijk is bijvoorbeeld een land waar e-commerce sterk in opkomst is. We zijn nu de websites naar het Frans aan het vertalen en gaan over twee weken live,” aldus CEO Tom te Riele.

Inspelen op trends

Na veertien jaar producten van anderen te hebben verkocht, vond Te Riele het in 2018 tijd voor een eigen merk. “Onze roots liggen in de fietsbranche. Inmiddels hadden we hier zo veel kennis en ervaring opgedaan, dat we een eigen lijn kinderfietsen en fietsbanden uitbrachten. Met AMIGO kunnen we precies inspelen op de trends in de markt vanuit onze eigen visie. Niet alleen binnen de fietsbranche, maar binnen de hele vrijetijdsbranche. We gaan AMIGO in 2020 fors uitbreiden met volwassenfietsen, steppen en loopfietsen.”

Familiebedrijf

Die fietsenwinkel in Tilburg staat er nog steeds. Hij is alleen een stukje groter geworden, net als de rest van het bedrijf. “De 81e plek is echt een bijzondere prestatie als je bedenkt dat er zo’n 37.000 webshops in Nederland zijn. We zitten nog vol met plannen om bij de volgende editie van de Twinkle100 weer te stijgen. Dit jaar openen we bijvoorbeeld een webshop met babyspullen. Ondanks dat we zo hard groeien, verliezen we ons DNA niet uit het oog. We zijn en blijven een familiebedrijf waarbij het personeel de belangrijkste pijlers van het succes zijn. Door hard te werken hebben we samen een plek in de Twinkle100 verdiend.”