Tommy Grein: ‘Andere steden ontwikkelen ook wel, maar Tilburg gaat vijf tot tien keer harder’

tommy grein

Toen Tommy Grein bedrijfsleider was van de inmiddels gesloopte discotheek Subway in Tilburg, ontdekte hij een gat in de markt. Hij had voor zijn discotheek altijd drukwerk nodig en wist dat dit ook voor andere horeca gold. Echter was het geleverde drukwerk vrijwel altijd verkeerd. Dat kon beter en dus richtte hij ruim zeventien jaar geleden Q-Promotions op. Van zolderkamer tot bedrijf met eigen pand en ruim vijftig medewerkers in dienst: Q-Promotions is uitgegroeid tot een echte pionier in Tilburg.

Foto’s: Camiel Donders

Waar hij in het begin voornamelijk de lokale horeca (en nog steeds) voorziet van drukwerk, doet Q-Promotions inmiddels opdrachten voor grote spelers als ID&T, Efteling en Willem II. En dus rijden er dagelijks meerdere busjes door Tilburg, richting Zwolle of Groningen om klanten tevreden te maken.

In die zeventien jaar zag Tommy niet alleen zijn eigen bedrijf groeien, de stad groeide mee. De ontwikkelingen in de binnenstad, Spoorzone, Piushaven, maar ook de komst van grote bedrijven als Tesla en Rhenus ziet hij als iets positiefs. “Andere steden ontwikkelen natuurlijk ook wel, maar voor mijn gevoel ontwikkelt Tilburg zich vijf tot tien keer zo hard! We zijn echt een inhaalslag aan het maken.”

En hoewel Tommy is geboren in Den Bosch, lang woonachtig is geweest in Weert, heeft gewoond in Goirle en nu woont in Loon op Zand, voelt hij zich een echte Tilburger. “Ik doe mijn boodschappen in Tilburg, mijn bedrijf staat in Tilburg, mijn medewerkers komen grotendeels uit Tilburg en in mijn vrije tijd ben ik eigenlijk ook altijd in Tilburg. Bij Willem II, Tilburg Trappers of op HapStap: Tilburg is echt mijn stad.”

‘Wat hier op creatief gebied gebeurt, is fantastisch’

Tilburg mag zich als het aan Tommy ligt nog veel meer onderscheiden als creatieve stad. “Als je ziet wat hier voor creatieve bedrijven zijn gevestigd en waar we hier mee bezig zijn, dan is dat echt fantastisch. Kijk zo’n Doloris met de rooftop bar die erboven komt. Ik ben er vanmorgen geweest, dat is echt geweldig. Vergeet niet dat zo’n kunstwerk in een stad als Berlijn gewoon een toeristische trekpleister was met ruim 40.000 bezoekers.”

Volgens Tommy kan Tilburg de strijd op creatief gebied ook echt gaan winnen van andere steden. “Kijk in Tilburg gebeuren ook heel veel innovatieve dingen, maar daarin heeft Eindhoven zich al zo goed gepositioneerd, die strijd ga je niet winnen. Op creatief gebied lukt dat wel. Oké, Eindhoven heeft de Dutch Design Week, maar ik denk dat wij op creatief gebied verder en sterker zijn dan zij.”

tommy grein

‘Tilburg is echt een evenementenstad’

Tommy ziet Tilburg als echte evenementenstad. “Voor ons is dat misschien vrij normaal, maar ik krijg van mensen uit Den Bosch en Breda regelmatig te horen dat er echt ieder weekend iets te doen is in Tilburg. Dat is echt uniek hoor!”

Zelf draagt hij verschillende evenementen een warm hart toe. “Ik zit in de commissie van Festival van het Levenslied en steun met mijn bedrijf ook evenementen als HapStap en Tilburg Culinair. Als je zo’n Levenslied ziet, dat is tegenwoordig gewoon een serieus festival geworden, de grootste in zijn soort van Nederland en volledig gedraaid op vrijwilligers. Dat vind ik echt fantastisch!”

Toch mag Tilburg haar nek volgens Tommy veel meer uitsteken als evenementenstad. “We missen een evenementenlocatie. Er worden zo gigantisch veel evenementen georganiseerd, maar de écht grote namen zoals Tiësto en Hardwell zal je hier niet snel zien. Daarvoor heb je een grote evenementenlocatie met een capaciteit van minstens 10.000 man nodig. Dan is het voor organisatoren mogelijk om zulke namen te boeken. We mogen echt in onze handjes knijpen met een Poppodium als 013 in de stad die fantastische artiesten boeken en veel evenementen organiseren. Maar kijk naar de jeugd: die willen festivals en grote namen. Tilburg mist nog wel zo’n locatie.”

Buursteden als Breda en Eindhoven hebben wel dit soort locaties. “In Tilburg hebben we de Koepelhal, maar daarvan is de capaciteit veel te klein en het is gewoon een lege hal. Je moet daar echt alles zelf doen: van barren tot licht en geluid. Breda en Eindhoven hebben met Breepark en het Klokgebouw wel goede locaties. Volgens mij is er ook wel behoefte naar zo’n locatie in Tilburg. Kijk bijvoorbeeld naar Draaimolen. Het is geweldig dat die alsnog een nieuwe locatie hebben gevonden want zo’n festival trekt toch ruim 10.000 mensen naar Tilburg.”

‘Haal die Cityring weg’

Ook de binnenstad heeft flinke stappen gemaakt. “Vroeger was het de Heuvelstraat. Nu wordt de verbinding met de winkels in bijvoorbeeld de Willem II-straat veel beter. Ik vind de binnenstad ook een stuk gezelliger geworden.”

Toch is er één ding een doorn in het oog voor Tommy. “Die Cityring mag wat mij betreft per direct verdwijnen. Zo’n geasfalteerde weg midden door het stadshart. Moet je voorstellen hoe het is als die weg er niet ligt. Dan heb je een fantastisch plein met gezellige terrasjes en is de verbinding met de Korte Heuvel ook veel beter. Verder vind ik dat de binnenstad wel wat meer groen kan gebruiken. Dat die grote boom op de Heuvel weg is, is natuurlijk zonde. Qua gezelligheid in de binnenstad mag Tilburg wel wat meer naar Den Bosch en Breda kijken.”

Ongezouten mening van Tilburgers

In opdracht van Citymarketing Tilburg geven we in de rubriek ‘Ongezouten’ creatieve Tilburgers een podium. Zij krijgen de kans om hun visie te geven op de stad. Ben je benieuwd wie er naast Tommy Grein nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

  • Ruud van Oeveren: ‘Zet dit gemeenteraad eens een dag vol met kinderen, kijken wat er dan gebeurt’
  • Thea Blitterswijk: ‘Mooi die Spoorzone, maar nu is Tilburg Noord aan de beurt’
  • Evi de Werd: ‘Ik ben niet de beste fotograaf, maar ze hebben wél mij gekozen’
  • Professor Arnoud-Jan Bijsterveld: ‘Tilburg is geen stad van brave mensen’
  • Tyrone Tjon A Loi: ‘Schijt aan de randstad!’
  • Frens Frijns: ‘Tilburg moet groter durven denken’
  • Bas Vermeer: ‘Tilburg is als een oud besje dat de hele nacht door danst’
  • Rabia Alizadah: ‘Ik hoop dat Sarban heeft bijgedragen aan de openheid van Tilburgers’
  • Frank van Pamelen: ‘Ik wind me op als de underdog wordt platgewalst door het grote geld’
  • Marlous Mutsaers: Tilburg is geen arbeidersstad meer: ‘We zijn toe aan winkels in een hoger segment’
  • Jochen Otten: ‘Het zelfbeeld van de Tilburger is veranderd, de rol van underdog is weg’
  • Erwin Schellekens: ‘Tilburg is een groeibriljant, stop het vergelijk met andere steden en ga uit van eigen kracht’
  • Anouk van den Broek: Nieuwe generatie Tilburgers: ‘Laat die Amsterdammers daar en laat Tilburg lekker Tilburg’
  • Niek van den Broek: Tilburg als lelijkste jongetje van de klas: ‘dat zijn we nu echt niet meer’
  • Pieter Voogt: Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’
  • Patrick Kokx: Het buzzt in Tilburg: ‘Er gebeurt iets en dat moet je meemaken’