Toneelvoorstelling over Tilburgs icoon: Peerke Donders

In november speelt Het Zuidelijk Toneel de toneelvoorstelling Peerke, een icoon exclusief in de concertzaal van Theaters Tilburg. Sinds 2013 is Leen Braspenning, regisseur van Peerke, een icoon, vast verbonden aan Het Zuidelijk Toneel met de opdracht om als artiest-op-kot van Theaters Tilburg theater te maken voor én over Tilburg. Daarom heeft Leen Braspenning voor haar eerste grote stadsproject gekozen voor een icoon van de stad: Peerke Donders.

Totaaltheater waarin heden en verleden samenkomen
Met Peerke, een icoon brengt Leen Braspenning een toneelvoorstelling waarin theater en videobeelden, fictie en werkelijkheid, in elkaar verweven worden. Ze interviewde hiervoor verschillende Tilburgers en filmmaker Johann van Gerwen trad in de voetsporen van pater Petrus Donders en reisde naar Suriname. De interviews en de videobeelden uit Suriname worden tijdens de voorstelling geprojecteerd op een vijftig meter breed videoscherm.
De acteurs Ad van Kempen en Dries Smits – beiden geboren in Tilburg en omgeving – en actrice Nanette Edens worden op het toneel bijgestaan door de Slowaakse zanger/muzikant Jan Janovcik en zes medestudenten van het Tilburgse Conservatorium. Gezamenlijk zorgen zij voor een bijzondere theaterervaring: totaaltheater waarin heden en verleden samenkomen.

In Peerke, een icoon ondernemen een ex-gevangene en zijn dochter een bedevaart van Paramaribo naar de melaatsen kolonie in Suriname waar Peerke Donders werkte. Vlak voordat de boot vertrekt, stapt de dochter van boord. De ex-gevangene raakt in gesprek met een missionaris over oprechtheid en integer leven, terwijl de achtergebleven dochter zoekt naar haar identiteit, haar vader en haar verleden.

De Nwe Liefde Tilburg en opmaatprojecten tijdens Cultuurnacht Tilburg
Peerke, een icoon is onderdeel van de Nwe Liefde Tilburg, een samenwerkingsproject van uiteenlopende Tilburgse organisaties die door middel van voorstellingen, exposities, lezingen en meer willen laten zien dat inzet voor anderen van alle tijden is.
In opmaat naar Peerke, een icoon laat Leen Braspenning tijdens de Cultuurnacht Tilburg op 26 oktober hiervan een voorproefje zien in het decor van de voorstelling. Daarnaast speelt Het Zuidelijk Toneel 8 Zeer korte Toneelstukken, geschreven door acht prominente Nederlanders waaronder Jan Pronk, Arend Jan Boekestijn, Agnes Jongerius en Huub van der Lubbe, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat, Petra Lasseur, Titus Muizelaar, Han Römer en anderen.  

speeldata en aanvang Peerke, een icoon 7 nov – 20.30 u, 8 nov 20.30 u, 9 nov – 14.30 u & 20.30 u
locatie Concertzaal, Theaters Tilburg reserveren 013 5432220 | www.theaterstilburg.nl

tekst en regie Leen Braspenning spel Nanette Edens, Ad van Kempen, Dries Smits beeldregie Johann van Gerwen muziek Jan Janovcik zang Maria Bayley, Johanna Földesi, Dóra Sereginé Németh, María Teresa Sainz Palacios, Rianne Wilbers, Evelien Wolting

HTZ.NL