Dit zijn de top 13 attracties van de Tilburgse Kermis

top 13 attracties

Soms is het maken van keuzes maar lastig, zeker als het gaat om 200+ attracties op de Tilburgse Kermis. Want welke attractie is zeker jouw centen waard? Wij helpen je een handje en hebben ook dit jaar weer de Tilburgse kermisfan en pretparkexpert Rick van Miert gevraagd naar zijn top 13 attracties. Hij geeft wat fun facts over zijn favo attracties en telt in willekeurige volgorde tot nummertje 13.

Foto: Jules van Iperen
Tekst: Rick van Miert

Teleperformance

#1 Haunted mansion – J. Hinzen

Dit Spookhuis herken je aan de statige gevel met hangende karretjes. Niet alleen de bewegende poppen jagen je de stuipen op het lijf, ook de acteurs kunnen er wat van. Deze Italiaanse attractie is van een Duitse eigenaar en stond al meerdere keren op de Tilburgse kermis. Hij bestaat al veertien jaar en is in de loop van de jaren aangepast met meer en betere effecten en griezelige toevoegingen. Opvallend: deze attractie kost veertien uur om op te bouwen met vijf man.

 • Locatie: Paleisring
 • Adviesleeftijd: 8+
 • Aanrader voor: Mensen die van griezelen houden, tieners en volwassenen

#2 Snowjet – R. van der Veen

De naam verklapt het al: deze attractie is met sneeuwlandschappen en winterse taferelen volledig in winterthema. Dat klinkt misschien zoet, maar een ritje in deze attractie is dat zeker niet! De Snowjet is namelijk voor de echte snelheidsduivels. Deze Nederlandse snelheidsattractie staat al enkele jaren op onze Tilburgse Kermis. En vooral in de avond is de Snowjet met alle lampjes in volle glorie te bewonderen. In de loop van de jaren zijn er steeds wat betere effecten bijgekomen en dat maakt het één van de mooiere attracties op onze kermis. De attractie kost negen uur aan opbouwtijd, zeven uur aan afbouwtijd en kan als hij draait zo’n 2200 mensen per uur plezieren met een ritje in dit snelheidsmonster.

 • Locatie: Paleisring
 • Adviesleeftijd: 6+
 • Aanrader voor: Mensen die van snelheid houden en niet snel ziek worden van schommelen.

#3 Mad Mill – D. de Vries

Deze attractie is een ware competitie, niet voor niets trok Mad Mill vorig jaar zoveel bekijks. Is Wipe-out iets voor jou? Doe dan hier dan zeker aan mee. Als deelnemer sta je op een gele stip op een springkussen. In het midden draait een balk waar je als deelnemer overheen moet springen. Als je valt, moet je de Mad Mill verlaten. Dat leedvermaak het grootste vermaak is, blijkt wel uit deze attractie.

 • Locatie: Paleisring
 • Adviesleeftijd: 4+
 • Aanrader voor: (Jonge) kinderen, tieners en volwassenen die wel van een spelletje houden.

#4 Reuzenrad sky club – Lamberink

Dit is het enige echte reuzenrad van de Tilburgse Kermis, ook wel op z’n Tilburgs de Hooggaatie genoemd. Hij is 38 meter hoog, 21 meter breed en 17 meter diep. Na de afwezigheid van het reuzenrad vorig jaar, is er dit jaar tóch weer een te vinden op de kermis. Er hangen 24 bakjes aan het rad waar maximaal 6 personen in kunnen plaatsnemen. Het reuzenrad is te vinden op het Stadhuisplein en vanuit hier kun je de bouw zien van het nieuwe gemeentekantoor en kijk je zo de Muzentuin in. De verlichting op het rad moet ook spectaculair zijn, dus we kunnen niet wachten om het zelf te zien uiteraard.

 • Locatie: Stadhuisplein
 • Adviesleeftijd: alle leeftijden
 • Aanrader voor: Iedereen die wil genieten van het uitzicht en niet bang is om 38 meter boven de grond te bungelen.

#5 Swing mill – Hofman

De Swing Mill is misschien wel één van de leukste attracties van de nostalgische kermis. Dat zou je misschien niet zo snel zeggen over een carrousel, maar de Swing Mill is dolle pret. Alle inzittenden krijgen een touw waarmee de gondel te ‘besturen’ is. Als je het goed doet kun je de karretjes tegen elkaar aan laten botsen door aan het touw te trekken en het te laten vieren. Dit levert een hoop pret op, waardoor het ineens een stuk leuker en interessanter is om in te zitten en naar te kijken. Het vergt trouwens wel de nodigde spierkracht om dit doen en vol te blijven houden tijdens de gehele rit. De tien gondels die ronddraaien bieden plaats voor maximaal twee personen.

 • Locatie: Koningsplein
 • Adviesleeftijd: 6+
 • Aanrader voor: Vooral leuk als je wat spierkracht in je armen hebt om het karretje extra snelheid te geven. En extra leuk om met anderen te doen om tegen elkaar te botsen tijdens het draaien. Daarnaast is het ook een leuke kijkattractie voor iedereen.

https://youtu.be/X7vV8BKVI-8

#6 Reactor – N. Moonen

De Reactor is een spectaculaire ‘spin and puke’ attractie. Het is een grote schotel op een grotere arm met 24 zittingen erop. De schotel zelf draait én hij draait op de arm omhoog en omlaag. Het is een spectaculair gezicht en behoorlijk heftig. De attractie is maar liefst twintig meter hoog en brengt je al draaiend bijna verticaal in je stoeltje naar boven. Na vorig jaar nu voor de tweede keer op de Tilburgse Kermis. Mooi kijkwerk en plezier voor de waaghalzen met een sterke maag.

 • Locatie: NS-plein
 • Adviesleeftijd: 8+
 • Aanrader voor: Waaghalzen met een sterke maag.

#7 Rue de Paris – Punt D

Om je in Franse sferen te wanen, loop je tijdens de Tilburgse Kermis gewoon even het spiegeldoolhof Rue de Paris binnen. Deze attractie bestaat uit diverse onderdelen waar je te voet doorheen gaat. Er zijn elementen die iets weg hebben van een cakewalk en er is een deel volledig in het donker, maar deze attractie staat vooral bekend om het iconische spiegeldoolhof. Al kennen wij nu een mooi permanente kunstdoolhof in Tilburg, deze attractie is een leuke instap attractie voor de hele familie.

 • Locatie: Besterdring
 • Adviesleeftijd: 4+
 • Aanrader voor: Voor iedereen die het leuk vind even te dwalen in een glazen doolhof in Parijse sferen.

#8 Spin – Kermis Paradiso

De Spin ziet eruit zoals kermisattracties er vroeger uitzagen. Deze attractie is dan ook gebouwd in 1940 tot 1943 met hergebruikte onderdelen uit die periode.  Leuk detail is het blikje waarin alles samen lijkt te komen. Deze zit onder de parasol en zie je als je in het schuitje zit goed zitten. De spin gaat rond, vooruit, omhoog en omlaag en is de voorganger van de Poliep. Het is echt een leuke attractie om samen met je kinderen of met je geliefde in te zitten. Een leuke familie-attractie met een leuke nostalgische look en feel.

 • Locatie: Koningsplein
 • Adviesleeftijd: 4+
 • Aanrader voor: Waaghalzen van vroeger, gezinnen en kermisgangers die een rondje willen zweven.

https://youtu.be/TvQ1nkFG0H0

#9 Ghost rider – Helaas op het laatste moment afgehaakt

Volgens de gemeente waren er problemen met de bouwploeg. Daarom was de attractie genoodzaakt om te vertrekken.

#10 Around the World XXL – Beek-Doornberg BV

In deze zweefmolen moet je zeker niet gaan als je last hebt van hoogtevrees. De 80 meter hoge zweefmolen werd gebouwd in 2015 en is sinds 2017 in Nederlandse handen. Sindsdien gaat de attractie de kermissen over als thrill attractie voor mensen die net iets sneller willen gaan dan in het reuzenrad. De attractie heeft zestien gondels met twee stoeltjes. Hierin kun je lekker uitwaaien en goed genieten van het uitzicht.

 • Locatie: Op de hoek van het Piusplein
 • Adviesleeftijd: 6+
 • Aanrader voor: Mensen zonder hoogtevrees die willen uitwaaien en willen genieten van het uitzicht.

#11 Gladiator – R. Kriek

Deze variant op de booster is volledig in gladiatoren-thema. Het gevaarte is 62 meter hoog en aan beide uiteinden hangt een gondel. In iedere gondel kunnen tien mensen plaatsnemen, vijf aan elke kant. De gondel draait zelf én de arm draait rond. Het gaat hard, hoog en je draait alle richtingen op. Best intens, maar het uitzicht van de skyline zal mooi zijn.

 • Locatie: Stadhuisplein
 • Adviesleeftijd: 8+
 • Aanrader voor: In deze attractie ga je niet als je hoogtevrees hebt. In de Gladiator durft ook niet iedereen: dit gaat net een tikje sneller en intenser dan een hoge zweefmolen of reuzenrad.

#12 XXL Höhenrausch – A. Goetzke

Deze grote schommel is één van de eyecatchers van de Paleisring. Je gaat hierin 40 meter hoog, heen en weer én met je benen los. je zweeft, schommelt en je hebt een goed uitzicht. Het is intens, het gaat snel, maar het kan erger op de Tilburgse Kermis. Een leuk schouwspel en een eyecatcher dit jaar op de Paleisring.

 • Locatie: Paleisring
 • Adviesleeftijd: 6+
 • Aanrader voor: Grote liefhebbers van schommels gaan hiervan genieten.

#13 Air – A. Danter

Deze thrillride bestaat uit een ronddraaiende arm met vingers waarop de stoeltjes zitten. Een feest om in te zitten en om in de avonduren naar te kijken. In het donker valt deze attractie met snelle bewegingen namelijk behoorlijk op door de felgekleurde verlichting. De Air draait helemaal rond en de vingers schommelen en draaien onafhankelijk van elkaar ook nog eens rond. Bereid je voor op een wild ritje! Hopelijk is dit niet de laatste keer dat deze Engelse attractie naar Tilburg komt door Brexit.

 • Locatie: NS-plein
 • Adviesleeftijd: 8+
 • Aanrader voor: Iedereen die flink door elkaar geschud wilt worden. Ondersteboven, hoog en alle kanten op.

Attracties

In totaal staan er 200+ attracties op de Tilburgse kermis, check hier de volledige attractielijst. Volgens Rick van Miert zijn dit de 13 absolute toppers. De ritprijzen zijn afhankelijk van vraag en aanbod. Nog een tip van Rick: kom je op rustige momenten? Dan is de prijs vaak lager bij deze attracties.

Alles over Kermis Tilburg

Bekijk hier het laatste nieuws, de leukste evenementen, alle attracties, de mooiste foto’s en alle praktische info over de Tilburgse Kermis: