Topveld bij Warandeloop in Tilburg

TILBURG – Bijna de hele Nederlandse looptop zal van start gaan tijdens het crossgala van de 51e internationale Loket.nl Warandeloop in Tilburg op 21 en 22 november. De winnaar van vorig jaar, Michel Butter, zal wederom proberen zijn titel te verdedigen. Hij gaat het opnemen tegen Khalid Choukoud, die dit jaar tweede werd tijdens het Nederlands Kampioenschap op de 5000 meter.

Patrick Stitzinger heeft net als Butter en Choukoud al ervaring op het Europees Kampioenschap cross en is dus een sterke deelnemer. Hij werd dit jaar immers Nederlands Kampioen op de halve marathon en tweede op het NK cross. Gert Jan Wassink werd dit jaar tweede op het NK halve marathon tijdens de City-Pier-City loop, Ronald Schroer is de Nederlands kampioen 10.000 meter op de baan en Robert Ton pakte daar het brons. Dennis Licht is voornamelijk sterk op kortere afstanden, en kan hier wellicht laten zien, wat hij waard is op een iets langer parcours. Maar het zal niet alleen de Nederlandse top zijn die de wedstrijd gaat maken. Uit Europa komen grote crossnamen naar de grootste crossloop van Europa.

Uit België doet de nummer twee van vorig jaar mee: Pieter Desmet. Hij werd in het begin van dit jaar ook al vijfde op het EK cross. Ook de Fransman Hassan Belkhainouch weet wat het is om op het podium te staan van de Warandeloop. Vitaly Rybak uit Oekraïne werd vorig jaar vijfde en heeft nu het podium op het oog. Uit Spanje start de sterke Hafid Mhamdi. De Hongaar Barnabas Bene werd Europees veldloopkampioen bij de junioren in 2006. En na een paar mindere jaren in de Warandeloop hoopt hij het dit jaar beter te doen. Uit België komt het grote talent Atelaw Bekele. Hij won dit jaar de eerste grote cross van het seizoen in het Belgische Mol. Michael Schmid is de Oostenrijkse kampioen op de 10.000 meter. Verder zijn er nog atleten uit Engeland, Rusland, Italië, Moldavië en Polen.

Vrouwen
Ook bij de vrouwen een sterk veld. Daar start de nummer 2 van vorig jaar, Adrienne Herzog, nu met haar vizier op de eerste plaats gericht. Zij krijgt tegenstand van de nummer drie van vorig jaar: de Belgische topper Veerle Dejaeghere. Een andere Belgische, Almench Belete, is misschien wel de grootste favoriet voor de overwinning. Zij won namelijk vorige week de sterk bezette crosswedstrijd in het Belgische Mol. Uit Engeland start de internationale topper Helen Clitheroe. Zij werd tijdens het WK in Berlijn nog knap negende op de 3000 meter. Een andere sterke Engelse is Hattie Dean. Zij werd vorig jaar achtste op het EK cross. Uit Italië komt de nationale crosskampioene: Hanane Janat. Naast Herzog zijn er nog twee Nederlandse topatleten die van start gaan: Merel de Knegt, die dit jaar de halve marathon van Rotterdam wist te winnen en Nederlands kampioen werd op de 10 kilometer tijdens de Ten Miles in Tilburg. En Miranda Boonstra die dit jaar nog een Nederlands record liep op de 3000 steeple. Helaas blesseerde ze zich daarna zodat een deelname aan het Wereldkampioenschap in Berlijn er niet inzat. Maar Boonstra is weer helemaal fit en zij neemt het onder andere op tegen de Nederlands Kampioene op de steeple: Jolanda Verstraten. Ook bij de vrouwen weer veel deelneemsters uit verschillende Europese landen. Naast bovengenoemde starten er ook loopsters uit: Frankrijk, Denemarken, Spanje, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Polen.


-23 jaar
Tijdens de galaloop bij de mannen start ook de categorie -23 jaar. Daar zit een Nederlands talent bij, dat zelfs in de seniorenwedstrijd hoge ogen kan gooien: Abdy Nageeye. Hij is de huidige Nederlandse crosskampioen en won in 2008 de Warandeloop bij de junioren A. De Belg Dieter van Streels won in dat jaar de wedstrijd bij de junioren B. Hij is pas 18 jaar, maar een groot talent. Bij de vrouwen -23 komt een internationale topper naar de Tilburgse Warande. De engelse Hannah England is pas 22 jaar en werd dit jaar tweede tijdens de World Athletic Finals op de 1500 meter.