Transformatie Spoorzone Tilburg vier jaar vastgelegd

Fotoproject ‘ Volg de Spoorzone’ illustreert verleden, heden en toekomst gebied

Met de recent gepubliceerde eerste deel van de fotodocumentaire ‘Volg de Spoorzone / On the wheels of time’ brengt fotograaf Gerdien Wolthaus Paauw de stedelijke ontwikkeling van de Tilburgse Spoorzone in beeld. Op twaalf vaste locaties maakt ze in de periode van 2013 tot en met 2016 jaarlijks een opname. Deze foto’s, aangevuld met historisch materiaal en hedendaagse portretten, worden op de wereldwijde online community Historypin gepubliceerd. Via deze ‘timescapes’ kan iedereen de transformatie van de Spoorzone volgen. Door de koppeling met Google Streetview is het mogelijk de historische en actuele situatie over elkaar te leggen (zie bit.ly/15Q3A5F).

Samenwerking

Gerdien Wolthaus Paauw raakte gefascineerd door de Spoorzone toen zij in 2011 een fotoserie maakte over de spoorwegmannen van Nedtrain en hun werkplek op de oude NS Werkplaats. “Op 1 oktober 1863 liep 'gansch Tilburg' uit om de eerste officiële trein uit Breda aan te zien komen. Tilburg telde toen 17.000 inwoners en het gebied rondom het station was leeg. Met mijn foto's van het gebied de komende vier jaar hoop ik ook veel mensen te activeren, net als toen”, legt Gerdien uit: “Tilburgers zijn veel te bescheiden. De Spoorzone moet een gebied worden waar we trots op kunnen zijn”.

Historypin

Historypin is een wereldwijde online community rond geschiedenis in de breedste zin van het woord (website, smartphone app, Facebook, Twitter en gekoppeld aan Google Streetview). Het is een initiatief om historische foto's via het internet toegankelijk te maken. Iedereen kan historische plaatjes aan Historypin toevoegen. De foto's worden op een wereldkaart (Google Maps) geprikt. Met een muisklik kun je de foto's in groot formaat bekijken. Met de koppeling aan Google Streetview kunnen oude foto's over de actuele streetview foto's worden geprojecteerd. Sinds de start van de site in juni 2010 zijn er wereldwijd al duizenden foto's op de website geplaatst. Historypin vraagt musea en archieven om hun fotocollecties aan de site toe te voegen. ‘Volg de Spoorzone / On the wheels of time’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Tilburg en Paauw Fotografie. Voor de jaren 2015 en 2016 zoekt Wolthaus Paauw nog financiering.

Spoorzone Tilburg – De:Werkplaats

Spoorzone Tilburg is een gebied van 75 hectare langs een lint van bijna 3 kilometer in het centrum van de stad. Het loopt van het Van Gend en Loosterrein in het westen tot aan het NS-plein in het oosten van het centrum. Het voormalige NS-terrein aan de noordkant van het station van Tilburg vormt het hart van de Spoorzone. Van 1868 tot 2011 werkten generaties Tilburgers er aan locomotieven en treinen. In de hoogtijperiode rond 1920 werkten er ruim 1.300 arbeiders. Anno 2013 worden de gebouwen gebruikt voor evenementen, jongerenactiviteiten en (tijdelijke) bedrijfsvestiging. Tussen het industriële erfgoed en nieuwe architectuur krijgen evenementen, ondernemerschap en vernieuwing de ruimte.