Treeway verkozen tot Bedrijf van de Maand

Treeway

Treeway is door gemeente Tilburg en Citymarketing Tilburg uitgeroepen tot ‘Tilburgs bedrijf van de Maand’. Deze bedrijven zijn ambassadeurs voor Tilburg als ondernemersstad. Het bedrijf sleept de prijs in de wacht voor haar grote betekenis in de ontwikkeling van een geneesmiddel tegen de dodelijke ziekte ALS.

Wethouder Erik de Ridder reikte de prijs uit tijdens een bezoek aan Treeway op woensdag 11 oktober. Erik de Ridder: “Dit bedrijf vervult een onmisbare rol in de zoektocht naar een medicijn tegen ALS. De slopende ziekte waaraan helaas nog steeds veel mensen overlijden. Hun vooruitstrevende en daadkrachtige onderzoeksmethode en hun missie om een geneesmiddel te ontwikkelen tegen ALS maakt dit bedrijf met recht Bedrijf van de Maand. Ik ben er enorm trots op dat een bedrijf als Treeway de gemeente Tilburg als uitvalsbasis heeft gekozen. En hoop dat het Treeway lukt om het zo gewenste geneesmiddel te vinden!”

Gezamenlijke missie

Bernard Muller en Robbert Jan Stuit lijden aan de dodelijke ziekte ALS; een ziekte waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor gekomen is. Het duo heeft besloten zich er niet bij neer te leggen, gooiden hun leven radicaal om en besloten al hun ondernemingslust in te zetten om een nieuw medicijn te ontwikkelen. “Ons doel is de levensduur van ALS-patiënten verlengen, en dat de ziekte in de toekomst niet meer bestaat. Wij willen geschiedenis schrijven”. In 2012 richtten zij als patiënten hun eigen farmaceutisch bedrijf op: Treeway, gericht op de ontwikkeling van het nieuwe medicijn tegen ALS.

Tilburg als uitvalsbasis

Ronald van der Geest, CDO en Hoofd Ontwikkeling: “Wij werken al jaren vanuit Tilburg en daar zijn we heel blij mee. Enerzijds is dat vanwege de aanwezigheid van 3D-PharmXchange, een bedrijf waar we veel mee samenwerken en dat hier gevestigd is. Anderzijds is Tilburg geografisch heel belangrijk; dichtbij België en centraal in Europa. We zijn een kennisbedrijf maar ook een internationaal bedrijf en werken wereldwijd samen met anderen partijen. Maar het denkwerk gebeurt hier, en dat gebeurt dus allemaal vanuit Tilburg.”

Mission Possible

Het werk vanuit Tilburg gaat verder dan alleen wetenschappelijk onderzoek. TW001 is het geneesmiddel dat op dit moment binnen Treeway het meest ver in zijn ontwikkeling is en is al in gezonde vrijwilligers en ALS-patiënten getest. De belangrijkste studie die nog moet plaatsvinden, is een grote studie bij ALS-patiënten waarbij het effect van TW001 op het verloop van de ziekte gedurende langere tijd wordt onderzocht. Inez de Greef, CEO Treeway: “Het ontwikkelen van een geneesmiddel duurt lang. Daarnaast zijn de kosten van ontwikkeling erg hoog, enkel voor de hierboven genoemde studie zijn er al miljoenen euro’s nodig. Deze stappen zijn echter noodzakelijk om uiteindelijk een goedkeuring te krijgen van het Europese geneesmiddelbureau, de voorwaarde om het geneesmiddel voor de kunnen schrijven aan ALS-patiënten. Een lange weg dus, maar zeker geen mission impossible.”

Meer informatie over Bedrijf van de Maand en eerdere winnaars: www.makeitintilburg.nl/bedrijf-van-de-maand