Trots Tilburgs bedrijf Pondres zet in op talentbehoud: “Waarom vertrekken naar de Randstad, terwijl onze stad genoeg te bieden heeft?’

studentenpoule pondres

Ze werken voor prachtige klanten als Hallmark, modezaak Van Tilburg, verschillende banken en verzekeraars, bestaan komend jaar maar liefst 65 jaar en hebben inmiddels ruim 200 medewerkers in dienst. Ook hebben ze als enige bedrijf maar liefst twee keer de BORT-prijs (award voor Tilburgs bedrijf van het jaar) gewonnen. We hebben het over het trotse Tilburgse bedrijf Pondres, wat een samensmelting van ponsen en adresseren is. De trots op de stad vertaalt Pondres door in de hele bedrijfsvoering. Zo hebben ze een ultiem doel: talent behouden voor de stad Tilburg en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Hierover praten we bij met financieel directeur Maarten Wolters (50) en Karlijn van der Meule (24), die de spil is tussen het bedrijf en studenten die Pondres al vroeg aan zich wil binden.

Wellicht ken je Pondres nog uit de tijd dat de naam op het shirt van Willem II prijkte, maar toch zijn er veel Tilburgers die het bedrijf niet kennen of weten wat ze allemaal doen. En dat terwijl het bedrijf op nog geen kwartier fietsen van de Tilburgse Heuvel is gevestigd en zich maatschappelijk betrokken inzet. Maar wat gebeurt er allemaal achter de schermen bij Pondres? “In principe verzorgen wij gepersonaliseerde en op maat gemaakte klantcommunicatie voor onze klanten. Van de maandelijkse mailing van bekende retailers tot en met de online bestelling. Wij bieden onze klanten een gereedschap-set waarmee zij al hun klanten kunnen bedienen,” vertelt Maarten.

Dit doet Pondres voor ruim 140 klanten die verspreid over heel Nederland en België zijn gevestigd. Dit zijn grote bedrijven, maar ook kleinere retailers. Zo komen de persoonlijke kaartjes die jij mogelijk via Hallmark verstuurt, bij Pondres vandaan. En ook de bekende dozen met heliumballonnen die tevoorschijn komt bij het openen van het pakketje, worden op Kraaiven ingepakt, gepersonaliseerd en verstuurd. “Wij zijn specialist in het persoonlijk maken van communicatie. Tegenwoordig ontvangen mensen op dagelijkse basis zoveel boodschappen en prikkels, dat we het niet meer bij kunnen houden. Wij kunnen ervoor zorgen dat de boodschap van onze klanten op het juiste moment, met het juiste middel en de juiste boodschap bij hun klanten terechtkomt. Zo is de een het best per mail bereikbaar, kun je de ander het beste een brief sturen en is een derde beter te enthousiasmeren met een pakketje voorzien van een gepersonaliseerde tekst. Wij kunnen dat volledig voor bedrijven uit handen nemen. Dit doen we altijd met als doel dat onze klanten met hun communicatie en klantbeleving opvallen in de massiviteit. Een tevreden klant komt immers eerder terug. Als een bedrijf hun klanten heel gericht benadert, is dat beter voor de effectiviteit van een marketingcampagne en ook nog eens beter voor het milieu,” gaat Maarten verder.

‘We willen talenten behouden voor de stad’

Tilburg is volop in opmars. Verschillende gebieden in de stad worden flink aangepakt, wat ervoor zorgt dat de stad er voor zowel inwoners als bezoekers aantrekkelijker op wordt. “Maar toch blijkt dat 90% van de Tilburgse talenten die hier studeren, de stad na hun studie verlaat. Dat is op zich ook niet gek, aangezien ze tijdens hun studie vooral met grote bedrijven in aanraking komen. Wij willen er samen met andere bedrijven voor zorgen dat studenten een beter beeld krijgen van het aantrekkelijke werkklimaat in Tilburg en het toekomstperspectief in de stad. Tilburg evalueert richting een dynamische en internationale woon- en werkomgeving, waar vrijetijdsbesteding en persoonlijke & professionele ontwikkeling steeds vaker hand in hand gaan. Uiteindelijk zou het fantastisch zijn als we de uitstroom van studenten kunnen verlagen naar 80%,” vertelt Maarten.

Maarten vindt dan ook dat we in Tilburg wat trotser mogen zijn. “Ten opzichte van de Randstad zijn we in Tilburg heel bescheiden. Terwijl we hier meer kunnen dan we voor mogelijk houden. We hebben zestig verschillende nationaliteiten in de stad, leiden gigantisch veel talent op en hebben prachtige bedrijven in uiteenlopende sectoren gevestigd hier. Daar mogen we trotser op zijn en de vruchten van plukken.”

Om dat te bewerkstelligen, levert Pondres een flinke bijdrage door studenten al in een vroeg stadium aan zich te binden. Hier komt Karlijn – die haar Master Ondernemingsrecht aan het afronden is – in beeld. “Ik was bestuurslid bij UniPartners waar wij de brug slaan tussen het bedrijfsleven en studenten. In december 2019 had ik een afspraak met Maarten over mogelijke gave projecten voor studenten. Dat hadden ze op dat moment niet. Maar Pondres had wel een vraagstuk om studenten al vroeg aan het bedrijf te binden. Daar ben ik toen mee aan de slag te gaan.”

Het resultaat is een studentenpoule. “Door corona nam e-commerce een vogelvlucht en dus kreeg Pondres het extra druk. Hiervoor hebben ze op piekmomenten personeel nodig. Dit zijn studenten die tijdens hun studie een zakcentje bijverdienen en hopelijk nog tijdens hun studie een stage lopen of onderzoeksopdracht voor Pondres doen. Dit leidt wellicht tot een mooie plek binnen de organisatie zodat ze  behouden blijven voor het bedrijf en de stad.”

‘Fijn werkklimaat voor studenten’

De studentenpoule van Pondres groeide in een mum van tijd uit tot tientallen studenten en het bedrijf heeft de ambitie om op termijn samen met een of twee andere Tilburgse bedrijven met zo’n honderd studenten te gaan werken. Een mooie ambitie, zeker omdat veel bedrijven er moeite mee hebben om studenten aan zich te binden. “De tijden zijn veranderd. Studenten moeten veel geld lenen om hun studie te bekostigen en willen hun studie dus zo snel mogelijk afronden. De focus is daarbij veel meer op de studie komen te liggen, waardoor studenten niet snel meer voor een klein bedrag in bijvoorbeeld de horeca gaan werken,” gaat Karlijn verder.

De oplossing? “Je moet een leuk werkklimaat creëren voor studenten. Bij ons kunnen studenten samen met hun studiegenoten en -vrienden werken. De funfactor speelt hier een grote rol. En we hebben voor een klimaat gezorgd waarin studenten die dat echt willen ook de kans krijgen om hun verantwoordelijkheid te nemen en door te groeien naar een plek hoger in de organisatie. Ik ben daar ook een voorbeeld van. Ik werkte eerst in het magazijn, groeide door als coördinator, richtte de studentenpoule op en groeide vervolgens door naar een plek op de HR-afdeling. En dat allemaal naast mijn studie.”

Maarten vult aan: “Het is voor ons belangrijk om studenten aan ons te binden. Zij zijn de toekomst en kunnen ons op verschillende vlakken inzichten geven. Wij staan open voor nieuwe ideeën. Als jij hier werkt en een goed idee voor de bedrijfsvoering hebt waar wij iets in zien, zeggen we: regel het maar. En daar word je dan ook naar beloond. Hardwerkende mensen uit jongere generaties met goede input en sociale vaardigheden, voeg ik graag toe aan mijn team.”

Uiteindelijk heeft Karlijn gezorgd voor een studentenpoule waar Pondres op voort kan borduren. “Een idee om studenten aan je te binden is één, maar het goed uitvoeren is een tweede. Inmiddels is Pondres binnen studentenverenigingen een bekende naam, heb ik de arbeidscontracten geregeld, een planningsapp en is de studentenpoule geïmplementeerd bij de HR-afdeling en salarisadministratie.” Daar is Maarten dan ook gigantisch trots op. “Ik vind het enorm knap wat Karlijn bij ons bereikt heeft en hoe ze ons heeft geholpen. Ik hoop dat ze een inspiratie is voor andere studenten die binnen Pondres stappen willen zetten.”

‘We willen leven op samenwerkingen’

Om ervoor te zorgen dat Tilburg een werkklimaat krijgt waardoor talenten in de stad willen blijven, vindt Maarten het belangrijk om op te trekken met andere bedrijven. “Eigenlijk wil ik een cluster creëren met bedrijven die graag studenten aan zich binden. Daar kunnen we de studentenpoule voor inzetten zodat verschillende bedrijven hun pieken kunnen opvangen met studenten.”

Zo’n samenwerking heeft Pondres al met horecazaak de Commanderie. “Tijdens de horecasluiting is het personeel van de Commanderie bij ons komen werken. Gelukkig kunnen zij nu weer bij de Commanderie aan de slag, maar we hebben de samenwerking wel voortgezet door de Commanderie aan te sluiten op onze studentenpoule. Samen met andere bedrijven kunnen we veel beter de leuke extra’s naast een goed basissalaris voor studenten organiseren. Denk aan borrels, maar ook de hulp bij het vinden van stageplekken bij andere Tilburgse bedrijven. Ik hoop dit met meer bedrijven te kunnen doen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de studentenpoule van Pondres? Check dan deze website. Meer informatie over Pondres en wat zij allemaal doen? Bekijk dan vooral deze website.

Overigens is Pondres nog op zoek naar personeel om het team te versterken. Deze vacatures vind je hier.