Tuinen in Gemeente Tilburg kleuren blauw door regentonnenactie

GroenRijk Tilburg regenton

De vijfde regentonnenactie van stichting OpGroeneVoet gaat van start. Vanaf donderdag 29 april worden er weer regentonnen gebracht en geïnstalleerd bij mensen in de gemeente Tilburg die dat zelf niet kunnen of er geen tijd voor hebben. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de op dat moment geldende afstandsregels. De actie ‘Heel Tilburg aan de ton’ is onderdeel van het project #1000BlauweTuinen in Tilburg.

Blauwe Tuinen

“Een blauwe tuin is simpelweg een watervriendelijke tuin” zegt Janneke de Vries, coördinator van de stichting. “Er zijn inmiddels meer dan 500 regentonnen geïnstalleerd, mét overloopset. Die kunnen we er, dankzij de gemeente Tilburg, gratis bij leveren en installeren. We zijn daar ontzettend blij mee, want meestal komen mensen aan die laatste stap niet toe, terwijl het heel belangrijk is zoveel mogelijk gezond regenwater de grond in te laten lopen in plaats van in het riool.’ De doelstelling van dit 3-jarige project is om minimaal 1000 Tilburgse Tuinen een stap verder te helpen naar een watervriendelijke en dus gezondere tuin. Dat gebeurt met verschillende acties en evenementen, maar het leveren en installeren van een regenton wordt gewaardeerd als directe hulp. Bovendien leren we allerlei leuke mensen kennen die zich ook bezighouden met het vergroenen of opfleuren van de stad.”

Tilburg aan de ton!

Wat houdt de tonnenactie in? Men kiest en koopt zelf een ton met accessoires die het meest past bij eigen tuin en smaak: Van voormalige wijn- en whiskyvaten en gewone tonnen of juist Tilburgs design. Allen komen via lokale leveranciers en worden natuurlijk mét korting aangeboden. De levering en overloopset zijn gratis en voor een kleine arbeidsprijs wordt de ton ter plekke geïnstalleerd. Janneke de Vries: ”Elke tuin bevindt zich in andere omstandigheden, maar we hebben inmiddels al van alles meegemaakt. Momenteel houden we natuurlijk ook nog eens extra rekening met de regels van de overheid met betrekking tot het houden van afstand. Gelukkig kunnen de meeste regentonnen via een poort, en anders zullen we gereserveerde tonnen later inplannen.” Alle tonnen en bijbehorende informatie staan op blauwetuinen.nl.

Toffe Tilburgse Tuinen

Op de scoreplattegrond we al meer dan 500 Tilburgse ‘blauwe tuinen’ met verschillende scores. Wanneer je op de website je tuinscore berekent, kan je zien wat je nog kunt doen om een gezondere, blauwe tuin te krijgen. Vanaf april kunnen tuineigenaren van de ‘Blauwste Tuintjes van Tilburg’ die hun score met foto geplaatst hebben, zomaar in aanmerking komen voor bijzondere tuinprijzen.

OpGroeneVoet

“Sinds 2014 werken we aan een groener Tilburg door allerlei initiatieven te ontwikkelen waarbij bewoners zelf kunnen meedoen. Wij wonen ten slotte in deze stad en willen dat het een gezonde en fijne omgeving is, voor onszelf en voor onze ouders en kinderen. Veel bewoners willen wel, maar weten niet altijd waar en hoe te beginnen of wat wel of niet mag. Dat hebben we ervaren met het project ‘de Schonste Strotjes van Tilburg’: sindsdien is de stad begroeid met zo’n 700 gave geveltuintjes, zijn er meer boomspiegeltuintjes, tegeltuintjes en fleurige plekjes.” Het vergroenen van je straat of tuin is niet alleen heel fijn is voor jezelf en de buurt, maar het draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving. Meer informatie over de rest van de ‘groene agenda’ en projecten vind je op opgroenevoet.nl.