Twee Tilburgse organisaties genomineerd voor Appeltje van Oranje 2024!

Avondje Uit Oranje Fonds

Broodje Aap & Linke Soep én Avondje Uit uit Tilburg zijn genomineerd voor een Appeltje van Oranje 2024. Ieder jaar wordt deze prijs door het Oranje Fonds uitgereikt aan 3 bijzondere sociale initiatieven. Er zijn in totaal 50 initiatieven die kans maken op de prijs. Van 22 tot en met 31 mei kun je stemmen op een van de kanshebbers via de website van Appeltje van Oranje. Het initiatief met de meeste stemmen gaat zeker door naar de laatste tien. In oktober kiest een jury de drie winnaars.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Eenzaamheid verminder je samen! Eén op de zeven Nederlanders voelt zich eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar komt het meest voor onder jongeren en de alleroudsten.

Over de Tilburgse kanshebbers

Broodje Aap & Linke Soep en Avondje Uit zetten zich dus in om eenzaamheid in de samenleving te verminderen. Zo organiseert Avondje Uit toffe vrijetijdsactiviteiten voor jongeren en jongvolwassenen in de regio’s Tilburg, Breda en Den Bosch. Initiatiefnemer Jeroen Hellemons: “Het is een plek waar je jezelf mag zijn, waar we respect hebben voor elkaar en we je een gevoel geven van thuis komen.” Het team van Avondje Uit bedenkt samen met de deelnemers gave uitjes, van bordspellenavonden, samen eten, naar het theater gaan tot samen sporten. Het is een hechte community waar eenzaamheid tegen gegaan wordt en deelnemers zichzelf kunnen ontwikkelen. Dat kan door mee te doen en door mee te helpen met het organiseren van de activiteiten, evenementen en vakanties.

Bij Broodje Aap & Linke Soep maken nieuwkomers en vrijwilligers samen gerechten voor lunch en catering. Het is een warme ontmoetingsplek waar velen de Nederlandse taal oefenen, werkervaring opdoen en nieuwe mensen ontmoeten. Mensen met een migratieachtergrond missen vaker aansluiting bij anderen, omdat ze de taal nog niet goed kennen. Bij Broodje Aap & Linke Soep zijn vele ontmoetingen, er ontstaan vriendschappen en begrip voor elkaar en er kan volop taal geoefend worden. Deelnemers en vrijwilligers werken samen in de keuken, de een is gastvrouw, de ander staat in de keuken en weer een ander begeleidt een nieuwkomer. Vrijwilliger Mohammad: “We leren samen, praten samen, koken samen, eten samen en lachen samen.”

Het Oranje Fonds

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor staat. Dat doet het fonds door sociale initiatieven te versterken met de steun van de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, vrienden en andere partners.

Koningin Maxima

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. De Appeltjes van Oranje 2024 worden in oktober uitgereikt door Koningin Máxima. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van €25.000,-.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Oranje Fonds? Neem dan snel een kijkje op de website. Wil je meer te weten komen over Avondje Uit, klik dan hier.