Tweedaagse editie van WOO HAH! brengt hiphopfans van alle leeftijden naar de Spoorzone

WOO HAH!

Je kunt het je, na monsterlijke hitnoteringen van bijvoorbeeld Kendrick Lamar en Macklemore en nationale populaire acts als Broederliefde, Boef en Ronnie Flex nauwelijks meer voorstellen; ooit was er een tijd dat hiphop een ondergeschoven kindje was op zowel radio en tv als grote evenementen. Rappers kregen vaak nauwelijks aandacht en als ze al op een popgeörienteerd festival mochten spelen was het vaak op een ongunstig tijdstip of op het kleinste podium. Fast forward naar 2017: WOO HAH! vond afgelopen weekend voor de vierde keer plaats in de Tilburgse Spoorzone en is groter, mooier en drukker dan ooit. En er stonden alleen maar hiphopacts op het programma.

Geschreven door Bowie van Loon (Hiphop In Je Smoel)

Sinds 2014 wordt het terrein achter het centraal station van de textielstad één keer per jaar overladen met rappers, producers, dj’s, breakdancers en skaters van over de hele wereld. En dit jaar duurde het feestje niet één dag maar twee dagen. Het affiche bestond grotendeels uit populaire rappers uit Amerika zoals Travi$ Scott (getekend bij het label van Kanye West), Gucci Mane (die zijn eerste optreden in Nederland verzorgde) en Mac Miller (die zijn afzegging van vorig jaar goedmaakte met een nieuw album én een puike show), maar er stonden ook topacts uit Europa op de planken. Zo was Londense grime-rapper Stormzy als excellente afsluiter te bewonderen met nieuw materiaal en bracht Fransman MHD de zomer de Spoorzone in toen hij als absoluut hoogtepunt van de vrijdag zijn zomerse ritmes van zijn zelfverzonnen genre ‘afrotrap’ uitsmeerde over het gretig dansende publiek op de Burgemeester Brokxlaan.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_066-630x420

Voorheen werd er nogal eens geklaagd over te weinig schaduw bij de buitenpodia, dit jaar was er, dankzij het weer (op een paar kleine motregen buien na gelukkig droog) en het terrein geen vuiltje aan de lucht. Het terrein is vergroot, maar wellicht alsnog te klein voor het aantal mensen dat op het festijn afkomt. Vrijdagavond was het korte tijd onmogelijk om de foodhal te verlaten wegens grote drukte en het opgelegde ‘eenrichtingsverkeer’, waardoor veel mensen niet de optredens hebben kunnen zien die ze wilden zien. Maar er waren ook genoeg positieve veranderingen te constateren op het terrein: er waren meerdere ‘food areas’ waar men heerlijk onder een boom of tent kon genieten van een versnapering en er is een extra hoofdpodium. Niet alleen aan het spoor worden nu grootse shows gegeven, ook aan de kant van de Burgemeester Brokxlaan staat een groot podium (met een Donald Trumpiaanse muur erachter om de geluidsoverlast aan de kant van het NS-plein en de Lange Nieuwstraat te beperken), waarop bijvoorbeeld twee vrouwelijke mc’s indruk maakten op de vrijdag: de Vlaamse Coely presenteerde er muziek van haar dit jaar verschenen debuutalbum en even later was het de beurt aan de New Yorkse Young M.A., de eerste openlijk lesbische rapper met groot succes. Dat was te zien en vooral te horen aan het publiek, dat niet alleen haar hit OOOUUU! mee scandeerde, maar ook los ging op andere tracks tijdens haar optreden.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_109-630x420

Het andere podium is herrezen aan de Willem II-passage, tussen restaurant Raw en Theater de Boemel in. Afgelopen weekend ging deze area door het leven als The Concrete Garden en stonden er een aantal opvallende namen; de populaire producer IlliasOpDeBeat kwam een set draaien en nam als verrassing de Haagse rapper Mula B mee, die het hele plein in een moshpit veranderde met tracks als Domme Jongens en Meester Plusser. Maar er werd breder gedraaid dan alleen hiphop; op vrijdag gingen er genoeg mensen los op de simplistische trap van Hucci, nadat de zuid-Londense Troyboi het plein in extase had gebracht met elektronische geluiden en even verrassende als absurde samples uit alle hoeken van de wereld.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_006-630x420

Internationale sterren waren er genoeg te spotten, gedurende twee dagen feest, maar WOO HAH! vergat ook de lokale en regionale scene niet; Tilburg’s eigen Kringili & Alex Megas hadden de eer om het festival te openen op de FunX-stage en waren veel overtuigender dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Gucci Mane later op de avond, wiens stem op de bühne totaal niet overeenkwam met zijn studiowerk, dat overigens gewoon op de achtergrond meedraaide. Daarnaast was er een optreden van de uit Eindhoven afkomstige Fresku, die voor de gelegenheid vrienden als MocroManiac (wat een ademhalingcontrole!), Boerenjongens, Braz en als kers op de taart Killer Kamal had meegenomen; het werd een heerlijk Woensels feestje vol partytracks, ideaal om op te warmen voor de rest van de vrijdag.

Een dag later stonden er ook genoeg Brabanders on stage om te laten horen wat de provincie in petto heeft; Kempi is na diverse gevangenisstraffen helemaal terug en liet zien waarom juist hij een plekje op het hoofdpodium verdiende; veel van zijn oude materiaal bleek de tand des tijds prima doorstaan te hebben en de handen werden dan ook flink in de lucht gegooid. Vlak daarvoor had de Tilburgse evenementenorganisatie To The Max een twee uur durende showcase gegeven vol jong en opkomend talent uit heel Nederland en aan het begin van de avond stonden Wakeem & T.Dutty en Dave Budha in Club Smederij, speciaal voor WOO HAH! omgedoopt tot The Forge. Het Tilburgse duo kreeg het publiek in de meest sfeervolle zaal van het festival wild met harde 808-bassen, terwijl laatstgenoemde Zevenbergse rapper indruk maakte door zijn elektronische tracks heel klein en timide voor te schotelen.

20170630_WOOHAH_dag_1_clearfotografie_012-630x420

Hiphop is volwassen geworden en het genre vindt zichzelf minimaal eens per jaar opnieuw uit. Het gebruik van autotune wordt tegenwoordig afgewisseld met onverstaanbaar gebrabbel (de zogenaamde mumbleraps), maar WOO HAH! heeft dit jaar zo breed geprogrammeerd dat er voor elke liefhebber wel iets te vinden was op het terrein; de een vergaapte zich aan skate-demonstraties, de liefhebbers van nineties-hiphop konden terecht bij Nas, de hits werden verzorgd door Travi$ Scott en Jonna Fraser en de avontuurlijke bezoeker ging op zoek naar experimentele geluiden in de sets van bijvoorbeeld Brusselaren Roméo Elvis & Le Motel of Soulection-lid Hannah Faith. Zo all-round als hiphop anno 2017 is, zo all-round is WOO HAH!, en daarmee gaf deze editie een prima dwarsdoorsnede van wat hiphop anno nu allemaal te bieden heeft.

Foto’s

Fotograaf Camiel van de Wijdeven ging twee dagen het festivalterrein op om een fotoreportage voor Tilburg.com te maken. De foto’s van WOO HAH! 2017 staan inmiddels online!