Nieuws

Bosnië en Herzegovina
Let op! Dit artikel is al 1081 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Tweede toeristische trip naar Bosnië en Herzegovina door o.a. PortAgora

In mei van dit jaar hebben PortAgora, Kringloopwarenhuis & Centrum voor Europese Samenwerking en Srebrenica Wave, in samenwerking met Kolektivo Ochtend café Tilburg en Dar Prirode – turistička agencija, een eerste toeristische trip naar/in Bosnië en Herzegovina georganiseerd. Deze was zeer succesvol. In september van dit jaar volgt daarom – bij voldoende belangstelling – een tweede (rond)reis.

Bosnië en Herzegovina

Bosnië roept, twintig jaar na dato, bij veel mensen nog steeds de associatie ‘burgeroorlog in voormalig Joegoslavië’ op. Daarom is het land veel minder in trek als toeristische bestemming dan bijvoorbeeld buurland Kroatië – ook voormalig Joegoslavië – dat het ‘juk’ in de publieke opinie al lang geleden van zich af heeft weten te schudden. Onterecht: in Bosnië zijn de sporen van de oorlog weliswaar her en der nog zichtbaar, maar deze worden ruimschoots overstemd door prachtige, ruige natuur, mooie karakteristieke steden, vriendelijke en gastvrije mensen en lekker eten. Bovendien is het, voor veel mensen die op vakantie willen niet onbelangrijk, nog heel goedkoop.

Toeristische trip

PortAgora organiseert deze reis, samen met een aantal partners, in het kader van de diverse ‘bottom-up’ projecten in met name (de regio) Srebrenica die ze ondersteunt:

  • De organisatie Srebrenica Wave, bestaande uit een aantal jongeren uit Srebrenica, die er bewust voor kiezen om, in tegenstelling tot veel van hun generatiegenoten, in de (leeglopende, stille) stad te blijven en er alles aan te doen om de sociale, culturele en economische perspectieven voor hun stadsgenoten te vergroten, onder andere met het opzetten van een muziekcentrum annex community center;
  • De toeristische ‘tak’ van ‘Srebrenica Wave, die met het organiseren van trips/reizen, naast de economische impuls die toerisme oplevert, de (vaak nog negatieve) beeldvorming over/associatie met de regio Srebrenica positief wil beïnvloeden;
  • Silvertown Brewery – Srebrenička Pivara (*), de lokale, ambachtelijke brouwerij van twee jonge mensen, die voor Bosnische begrippen bijzondere speciaalbieren brouwen en op de markt brengen, en daarmee werkgelegenheid bieden/creëren;
  • Silver Dog Srebrenica (*), een ‘dogshelter’, opgezet door jongeren, die zwerfhonden opvangen en waar mogelijk doorplaatsen.

Meegaan met de toeristische trip is daarmee niet alleen maar vakantie/gewoon leuk, maar betekent ook een indirecte ondersteuning voor c.q. positieve impuls aan deze projecten en de regio Srebrenica.

(*) Srebrenica betekent zilverstad/silver town

De reis vindt plaats van 20 tot en met 29 september (bij minimale deelname van vijftien personen). Op de website van PortAgora vindt u meer inhoudelijke en praktische informatie over deze rondreis (o.a. programma per dag, kosten, e.d.). Sluitingsdatum voor inschrijving is 15 augustus.
Wilt u meer informatie, of wilt u zich aanmelden voor de reis, neem dan vóór 15 augustus contact op met PortAgora: stuur een e-mail aan info@portagora.eu of bel 013-5457377 en vraag naar Jan of Claudy.

Reageer op dit bericht