Tweedehands het Festival klaar voor tweede editie: “We willen laten zien wat er kan met tweedehands”

Fotograaf: Andrea Wetzels

De tweede editie van Tweedehands het Festival komt er weer aan! Het weekend van 22 t/m 24 maart staat in het teken van vintage en tweedehands, in de breedste zin van het woord. Wat je kunt verwachten? Drie dagen lang een vol programma, verspreid over de hele stad. Bij kringloopwinkels én op verrassende andere locaties. Het festival wordt georganiseerd door Marleen van Beers, Kelly van den Bosch en Anne Kroot. Wij spraken Marleen en Kelly. Lees snel verder!

Het idee om een festival te organiseren wat in het teken staat van tweedehands, ontstond twee jaar geleden. “Veel mensen houden van tweedehands winkelen, maar er werd eigenlijk nooit iets groots voor georganiseerd. Je gaat naar een muziekfestival als je van muziek houdt en naar een foodtruckfestival als je houdt van lekker eten & drinken. Dit festival is voor iedereen die van tweedehands winkelen houdt, maar ook voor wie nog twijfelt”, vertelt Marleen.

Tweedehands in de breedste zin

Het festival laat de volle breedte van tweedehands zien. Zo is er een vintage kilo sale en een platenbeurs, maar zijn ook verschillende workshops en documentaires. “Veel mensen denken dat het festival alleen om kleding draait, maar dat is niet zo. Er is veel meer dan tweedehands kleding”, vertelt Marleen. Zo staan er ook veel workshops op het programma waar je voor weinig geld aan mee kunt doen. Daarin leer je bijvoorbeeld om je meubels te restaureren of je kleding te repareren. Het festival is over heel de stad, dus ook buiten het centrum. “We willen echt laten zien wat er allemaal mogelijk is rondom tweedehands consumeren en door goed te zorgen voor je spullen”, zegt Kelly. Veel organisaties en ondernemers in Tilburg werken mee aan het festival.  Tweedehandswinkels, maar ook kledingwinkel TIEN doet mee en poppodium 013 stelt haar mainstage beschikbaar voor een platenbeurs. “We vroegen of we iets mochten doen in de foyer bij 013, maar kregen toen als reactie dat de mainstage nog wel beschikbaar was. Dat is toch vet?”, aldus Kelly.

Tweede editie

Tijdens de tweede editie staat er weer van alles op het programma. Wat je zeker niet mag missen? “Oeh, moeilijk. Dat is toch een beetje kill your darlings. Ik vind het leuk dat veel lokale kringloopwinkels zijn aangehaakt. Ook vind ik de variatie in de activiteiten heel erg leuk. Je hebt de wat meer hippe vintage kant, maar ook kleinschalige activiteiten in kringloopwinkels. De combinatie daarvan maakt Tweedehands het Festival heel leuk. Het grote aanbod maakt het lastig om één favoriet te kiezen”, vertelt Marleen.

Fotograaf: Seye Cadmus

Met de paplepel ingegoten

De liefde voor tweedehands en vintage is bij zowel Marleen als Kelly met de paplepel ingegoten. “Ik ben niet opgegroeid met het moeten hebben van merkkleding bijvoorbeeld. Ik heb het altijd leuk gevonden om mezelf uit te drukken door wat ik draag. Toen ik ging studeren, groeide dat alleen maar. Mijn moeder heeft ook een tijdje in een tweedehands winkel gewerkt, dus het zit wel een beetje in de familie”, vertelt Kelly.

Ook Marleen kreeg de liefde voor tweedehands al vroeg mee. “Waardering voor voorwerpen die er al zijn, zit bij mij echt in de familie. Mijn ouders doen nooit zomaar iets weg, ze repareren alles. Mijn moeder maakte vroeger de kleding die ik droeg helemaal zelf. Op die manier leer je anders naar spullen en kleding kijken. Overal zit een verhaal achter en dat vind ik cool. Als er bijvoorbeeld nog een naamkaartje in iets zit wat ik koop, vind ik dat echt geweldig.”

Meer informatie

Aan het eind van deze maand kun jij je dus een heel weekend onderdompelen in tweedehands en vintage. Zo kun je naar een platenbeurs, vintage kilo sale, kledingruilevents en workshops. Ben jij benieuwd naar het festival? Kijk dan snel op de site voor het hele programma. En wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom het festival? Volg het festival dan ook op Instagram en Facebook.