Twintig jaar Riddershoeve: van bruin café naar toprestaurant

zomerspecials

Er zullen in het dorp Berkel-Enschot geen mensen wonen die de karakteristieke boerderij waar restaurant Riddershoeve is gevestigd, niet kennen. Net zo goed als de meesten zich zullen herinneren dat het vroeger café Kerkzicht was waar Wil Breugel de scepter zwaaide. Het gebouw dateert van 1880 en fungeerde ooit als gemeente-archief en herberg.

In 1993 nam Walter van Laarhoven het café van Wil over omdat zijn partycentrum Riddershof in Tilburg nodig uitgebreid moest worden. Om naamsverwarring te voorkomen werd Kerkzicht ‘Riddershoeve’. Pas in 1996 kreeg Riddershoeve de bestemming van restaurant of ‘eethuis’ zoals het aanvankelijk heette onder de bezielende leiding van Monique, de dochter van Walter en haar echtgenoot Ronald Verlaan als chefkok. Dankzij de geboden hoge kwaliteit kreeg het restaurant al snel bekendheid in een wijde omgeving.

Tekst: Robert Holl; Foto: Bas Haans

Twintig jarig bestaan Riddershoeve

Het restaurant bestaat dit jaar dus 20 jaar. Monique en Ronald kozen er in 2014 voor om een geheel eigen weg te gaan buiten de horecasector. Vanaf dat moment runnen Walter en zijn vrouw Fillie Riddershoeve. Inmiddels werken er zes mensen in de keuken, onder wie René Fitters en Dave van Huijkelom die verantwoordelijk zijn voor respectievelijk het restaurant, de catering en de zalen. Walter en Fillie hebben ervoor gezorgd dat het restaurant ook een uitstraling hield, die aangepast was aan de tijd.

In 2013 vond een complete restyling plaats, die, net als de kwaliteit van het eten, veel waardering oogst als je de recensies op de verschillende sites als ‘Iens’ en ‘Couverts’ leest. Al eerder, in 2005 vond een grote verbouwing plaats waarbij het gehele restaurant werd onderkelderd waarin een fraaie bar werd gesitueerd. Ook werd een kookstudio gerealiseerd, een aparte eetkamer voor een klein gezelschap tot 15 personen en een rendez-vous.

Beste aspergerestaurant van Brabant

Grote bekendheid verwierf Riddershoeve toen het in 2015 uitgeroepen werd tot beste aspergerestaurant van Brabant. De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door het Brabants asperge genootschap. De restaurants die in aanmerking willen komen voor deze prestigieuze onderscheiding kunnen na aanmelding bij het Genootschap, tijdens het aspergeseizoen onverwachts drie maal een mystery guest in hun restaurant verwachten. Walter vertelde dat in de zaak inderdaad niemand heeft gemerkt dat en wanneer er beoordelaars aanwezig waren.

Na afloop van het seizoen wordt een lijst opgesteld van genomineerde restaurants, maar de definitieve keuze wordt pas in januari van het daaropvolgende jaar bekend gemaakt. Het zal niemand verbazen dat de titel nog lang na 2015 doorwerkt. Ook dit jaar krijgt het restaurant veel gasten die speciaal voor de overheerlijke AA asperges komen die door een vaste leverancier uit Udenhout worden geleverd, maar ook de ham en de wijn zijn als beste van Brabant uit de bus gekomen. Uiteraard hoopt Walter straks tot beste aspergerestaurant van 2016 te worden uitgeroepen.

Keuze wat betreft menu’s

Riddershoeve kent door het jaar heen 5 verschillende kaarten: een wildkaart, een tussenkaart, een kreeftenkaart, een tussenkaart en een aspergekaart. Gevraagd naar zijn ambities voor de toekomst antwoordt Walter dat het belangrijkste voor hem is dat de kwaliteit gehandhaafd blijft en dat alle gasten tevreden zijn.

Het kerkplein als centrum

Walter heeft uitgesproken ideeën over het geplande dorpscentrum bij Koningsoord. Hij vindt dat het kerkplein bij de St. Caeciliakerk veel beter voor dat doel geschikt is. Om het plein heen zouden er naar zijn mening meer restauratieve voorzieningen moeten komen waardoor het horeca-aanbod voor het dorp groter wordt. Ook zou het plein een stuk gezelliger kunnen worden door een andere aankleding.

Toekomst

Walter is ontzettend blij dat hij kan vertrouwen op een geweldig team. Zelf is hij nu 65 maar hij is er, net zo min als Fillie, aan toe om een stap terug te doen. En dus gaan zij onverdroten door, op weg naar het 25-jarig bestaan.