Twintig wedstrijden jeu de boules in Tilburgse wijken

Deze zomer vinden de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 plaats. In aanloop naar de Europese titelstrijd kunnen oud en jong in de gemeente Tilburg in mei en juni 2022 meedoen aan jeu de boules wijktoernooien; de Brabantse Boules genaamd.

Naar aanleiding van een succesvolle pilot in 2021 worden deze Brabantse Boules nu door heel Noord-Brabant uitgerold; naast Tilburg doen ook ‘s-Hertogenbosch, Breda, Roosendaal, Helmond en Eindhoven mee. Tijdens deze wijktoernooien kunnen deelnemers meedoen én nieuwe vriendschappen opdoen.

Jeu de Boules is bij uitstek een sport waarbij je makkelijk nieuwe mensen ontmoet. Het is op ieder niveau te spelen en je kunt het vrijwel in iedere buurt spelen. Niet voor niets grijpt de gemeente Tilburg de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 aan om sociale eenzaamheid terug te dringen. Rolph Dols, wethouder Sport en Welzijn: “Na een periode waarin er weinig mogelijk was en we veel afstand moesten houden zijn initiatieven als de Brabantse Boules ontzettend welkom. Om plezier te maken en om met elkaar verbonden te raken en te blijven. De laagdrempelige sport Petanque leent zich hier heel goed voor. Als wethouder van onder andere sport en welzijn wens ik alle deelnemers leuke toernooien en mooie contactmomenten toe!”

Wijktoernooien

Op 17 mei aanstaande vindt de eerste wedstrijd van de totaal 20 wedstrijden van het Brabantse Boules, Jeu de Boules wijktoernooi plaats. De wijktoernooien worden in de volgende wijken gespeeld; Oost (Were Di), Noord (Petanque Vereniging Tilburg en La Donnée), Reeshof (Petanque vereniging JBV de Reeshof), Udenhout (Petanquevereniging V.O.P.) en Berkel-Enschot (Boules d’oor). Deelnemers worden op 4 middagen of avonden aan verschillende deelnemers uit hun wijk gekoppeld. Na de verschillende poulewedstrijden in de wijk, waarbij plezier voorop staat, vindt op 25 juni de finale plaats bij jeu de boules vereniging PV Tilburg.

Eenzaamheid

Eenzaamheid komt steeds vaker voor in onze maatschappij. Met name onder ouderen, alleenstaanden en jongeren voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Het lukt hen vaak niet om nieuwe contacten te leggen en deze voor langere tijd te onderhouden. Veel van hen ontwikkelen of ervaren daardoor sociale eenzaamheid, wat van invloed kan zijn op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Samen met de verenigingen en professionele partijen als Coalitie tegen eenzaamheid, ContourdeTwern, Amarant, Thebe extra, Met je hart en Sportbedrijf Tilburg, wordt geprobeerd zoveel mogelijk deelnemers te bereiken. Alle partners zetten zich in om met dit programma sociale eenzaamheid tegen te gaan.

Inschrijven kan via www.brabantseboules.nl en deelname is gratis.