Typisch Tilburg: Jan en Sam zorgen voor een veilig station

jan ackermans

Jan Ackermans: de naam zegt je misschien niet zoveel, maar hij loopt al 2,5 jaar rond op het centraal station van Tilburg. Samen met zijn hond Sam maakt hij dagelijks een aantal rondjes en zorgt voor de veiligheid van de reiziger. Jan en Sam horen bij station Tilburg en dus spraken we met hem over zijn dagelijkse werk.

Sam is geen drugs- of bomhond, de viervoeter wordt alleen in noodgevallen ingezet ter bescherming van de reizigers. Jan: “Indien iemand agressief wordt, bekijk ik of de hond ingezet moet worden. Het is niet zo dat ik standaard voor de hond kies. Alles draait om de reiziger, die moet zich gewoon veilig voelen.” Hij werkt zo’n vijf diensten per week op het station voor Andor Security, het bedrijf dat door de Nederlandse Spoorwegen wordt ingehuurd voor extra veiligheid en service.

Goedgemutste reizigers lopen geen gevaar

Sam heeft bijna altijd een muilkorf om, behalve wanneer er sprake is van direct gevaar. “Die hond wil eigenlijk maar één ding: bijten.” Sam is echter zeer goed getraind en afgericht dus goedgemutste reizigers lopen geen gevaar. En Jan wil vooral dat er niet gebeten hoeft te worden, het dier woont namelijk gewoon bij hem thuis.

De instructies vanuit de NS zijn duidelijk: geen harde hand of geweld. “Vaak is het tonen van de viervoeter voldoende. Als iemand is doorgedraaid en er valt geen contact mee te leggen, dan pas zou ik hem kunnen inzetten. Er moet wel echt een reden zijn,” vertelt Jan.

Van strijdbare zwervers naar meedenkende zwervers

“Het eerste half jaar hebben we het moeilijk gehad hier. Om vijf uur in de ochtend wilden zwervers de warmte opzoeken in de wachtruimte. Het was winter en ze hadden het koud, ik ben een mens en ik snap dat. Ik sprak af dat ze om half zes weg moesten, de eerste reizigers komen namelijk om kwart voor zes. Dat ging in het begin moeizaam maar op een gegeven moment zagen de daklozen ook in dat een extra half uurtje de moeite niet was. Vervolgens kwamen ze niet eens meer.”

Van alle markten thuis

Naast rondes lopen staat Jan ook reizigers te woord, zonder hond. “Anders zou het misschien angst kunnen aanjagen.” Jan vindt mensen helpen het leukste onderdeel van het werk. Een oudere dame die het toilet zoekt, een meneer die zijn ov-chipkaart kwijt is, hij helpt iedereen. Een mevrouw die alleen maar Frans spreekt, dat is een uitdaging maar geen nood, iemand van de NS spreekt Frans en helpt deze mevrouw op weg. Station Tilburg is de vaste stek van Jan en Sam. Mocht je het markante duo zien, maak gerust een praatje, Jan staat je graag te woord.