Tyrone wil creatief Tilburg verbinden: ‘Schijt aan de randstand!’

tyrone tjon a loi

Als kind zijnde vond hij kunst maar kut en kunstenaars zweverige mafkezen. Maar door een meewerkstage in de galerie van zijn moeder, leerde Tyrone Tjon A Loi zijn creatieve kant kennen. Inmiddels verbindt hij met zijn Goldfished al zes jaar de creatieve sector in Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. ‘Schijt aan de Randstad. En Utrecht’ zei hij onlangs nog op een Pechakucha night.

En dat meent hij! “We moeten eens stoppen met kijken naar andere steden in Nederland. Kijk naar steden in het buitenland. En dan niet de hoofdsteden, maar de tweede en derde steden van die landen. Als we onze inspiratie uit het buitenland halen, kunnen we dingen doen die in Nederland uniek zijn.” Als voorbeeld noemt hij het surrealistisch doolhof dat binnenkort in Tilburg opent. “Dat zou in Amsterdam ook gewoon groot nieuws zijn!”

‘Ik wil van Tilburg, Eindhoven en Den Bosch de creatieve hoofdstad maken’

Zes jaar geleden richtte Tyrone Goldfished op; een platform (dat is ontstaan als blog) om creatief talent een podium te bieden en met elkaar te verbinden. Hij organiseert netwerkbijeenkomsten, laat interessante makers spreken en geeft tegenwoordig ook netwerklessen aan Fontys studenten. “Ik zag dat steeds meer mensen in mijn omgeving het gevoel hadden dat ze naar de randstad moesten. We zagen steeds meer creativiteit weggaan. Toen hadden wij zoiets van ‘ey dit is kut’ want in principe wordt het zuiden nu minder interessant.”

“Ik wil van Tilburg, Eindhoven en Den Bosch de creatieve hoofdstad van Nederland maken. Sterker nog: ik wil dit het meest belangrijke gebied van Nederland maken. Op creatief en financieel gebied. Tilburg is de creatieve en rauwe stad, Eindhoven moet het hebben van innovatie en bedrijvigheid en Den Bosch heeft haar historische karakter. Dit drieluik is heel erg sterk.” Waarom Breda niet? “Die stad komt qua identiteit tekort.”

‘Tilburg moet meer een muziekstad worden’

Tyrone vindt dat Tilburg zich veel meer moet verkopen als dé muziekstad van Nederland. “In principe zijn we al op de helft. We hebben het grootste poppodium van het land, een rockacademie en extreem veel toonaangevende muziekevenementen. Roadburn, Incubate en Levenslied bijvoorbeeld.”

Ook vindt hij dat Tilburg de verbinding moet zoeken met evenementen in de regio. “Tilburg mag veel meer een stempel drukken op evenementen in de Beekse Bergen. Voor ons is WOO HAH! en Best Kept Secret in Hilvarenbeek, maar voor mensen uit Groningen wordt het gewoon in Tilburg georganiseerd en voor iemand uit het buitenland al helemaal. Tilburg mag hier veel meer de connectie maken. Plak er desnoods je stadslogo op!”

Tilburg moet creatief talent veel meer helpen groeien. “We teren nog steeds op namen als Within Temptation en Krezip. Dat is gewoon vergane glorie. In Tilburg lopen genoeg artiesten rond die minstens net zo groot kunnen worden.”

Ook jong talent met gave feestconcepten moeten de kans krijgen om hun ideeën te realiseren. “Op het gebied van feestjes vind ik Tilburg momenteel matig. Ik vind Gaande, Pastels, Boter en U’Kay in de Hall of Fame tof, maar dan houdt het verder wel op. Dat komt ook doordat locaties veel te duur zijn. Zo’n Club Smederij bijvoorbeeld, ik vind het belachelijk wat je daar aan huur moet betalen om een feestje te organiseren. Er zijn te weinig toffe locaties in Tilburg met betaalbare huurprijzen om jong talent de kans te geven om een feestje te organiseren.”

‘We doen te weinig met onze textielachtergrond’

Tyrone ziet nog een kans. “Het textielverhaal komt te weinig terug in Tilburg. Ik vind het eigenlijk belachelijk dat we geen modeopleiding op HBO niveau hebben. Desnoods in samenwerking met het Textielmuseum zou je dat hier gewoon moeten hebben. Ik mis ook een fashion week in Tilburg. Als je ziet hoe klereduur Amsterdam is om daar je show op te voeren tijdens de fashion week, liggen daar echt kansen voor ons. Laten we in Tilburg een variant organiseren voor jonge modeontwerpers. Zo kunnen we op het gebied van fashion ook meer levelen met de grote steden en de textielgeschiedenis van de stad aanwakkeren.”

Tyrone Tjon-A-Loi_01138_ZW_630x354px

‘Friandries moet de Jan de Groot van Tilburg worden’

Volgens Tyrone moet gemeente Tilburg meer energie steken in de creatieve sector. “We moeten makers de kans geven ideeën te realiseren. Ik vind dat het traject om dingen voor elkaar te krijgen veel te traag en stroperig verloopt. Dan kan ik me voorstellen dat talenten hun energie kwijtraken en er hele goede initiatieven verloren gaan. Als ik nu een idee heb en ik wil dat realiseren, dan zijn er in Tilburg veel te weinig plekken waar dit meteen kan. In zulke plekken moet de gemeente investeren. ”

Tyrone geeft ook aan dat we in Tilburg de neiging hebben om talent klein te houden. “Zo’n Friandries bijvoorbeeld. Die gast is zo goed in zijn vak. Als stad moeten we gewoon enorm blij zijn dat zo’n jongen ervoor kiest om zich in Tilburg te vestigen. We moeten zulke gasten veel groter maken. Laat de bonbons van Friandries zijn voor Tilburg, wat de Bossche bollen van Jan de Groot zijn in Den Bosch. Dat iedere toerist die Tilburg bezoekt straks naar huis gaat met een doosje bonbons.”

‘Hier bikkelen we gewoon door’

Ondanks dat Tyrone vindt dat Tilburg nog veel stappen kan maken, is hij trots op zijn stad. “Tilburg is keihard aan het ontwikkelen. Als je hier open-minded heengaat en de stad echt gaat ontdekken, dan is het echt een toffe stad en zie je hoeveel er gebeurt.”

“Tilburg is tien keer zo gezellig dan steden in de randstad. Wij liggen minder wakker van bepaalde zaken en zijn genietend ingesteld. Dat komt denk ik ook door de arbeidersmentaliteit in de stad; hier maken we ons minder druk en bikkelen we gewoon door.”

Ongezouten mening van Tilburgers

In opdracht van Citymarketing Tilburg geven we in de rubriek ‘Ongezouten’ creatieve Tilburgers een podium. Zij krijgen de kans om hun visie te geven op de stad. Ben je benieuwd wie er naast Tyrone Tjon A Loi nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

  • Frens Frijns: ‘Tilburg moet groter durven denken’
  • Bas Vermeer: ‘Tilburg is als een oud besje dat de hele nacht door danst’
  • Rabia Alizadah: ‘Ik hoop dat Sarban heeft bijgedragen aan de openheid van Tilburgers’
  • Frank van Pamelen: ‘Ik wind me op als de underdog wordt platgewalst door het grote geld’
  • Marlous Mutsaers: Tilburg is geen arbeidersstad meer: ‘We zijn toe aan winkels in een hoger segment’
  • Jochen Otten: ‘Het zelfbeeld van de Tilburger is veranderd, de rol van underdog is weg’
  • Erwin Schellekens: ‘Tilburg is een groeibriljant, stop het vergelijk met andere steden en ga uit van eigen kracht’
  • Anouk van den Broek: Nieuwe generatie Tilburgers: ‘Laat die Amsterdammers daar en laat Tilburg lekker Tilburg’
  • Niek van den Broek: Tilburg als lelijkste jongetje van de klas: ‘dat zijn we nu echt niet meer’
  • Pieter Voogt: Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’
  • Patrick Kokx: Het buzzt in Tilburg: ‘Er gebeurt iets en dat moet je meemaken’