Uitwisseling röntgenbeelden Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

Door de fusie van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis moeten alle radiologische onderzoeken op drie locaties zichtbaar zijn. De firma Sectra levert het digitale systeem dat dit mogelijk maakt. Eind vorige week werd het contract ondertekend.
 
Binnen het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kunnen patiënten op iedere locatie radiologische onderzoeken laten doen. Voor de meeste onderzoeken kan de patiënt op zijn eigen locatie terecht en enkele onderzoeken zijn locatiegebonden. Met het nieuwe systeem zijn de onderzoeksgegevens altijd in te zien voor de behandelend specialist, ongeacht op welke locatie de patiënt zijn afspraak op de polikliniek heeft. Jaarlijks vinden ruim 350.000 radiologische onderzoeken plaats in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
 
Eén werkwijze
Het huidige digitale beeldsysteem op de locatie TweeSteden is aan vervanging toe. Door de groeiende samenwerking tussen beide afdelingen Radiologie is het een logische stap om nu één systeem te gaan gebruiken. “De locatie St. Elisabeth werkt al langer met het zogenoemde PACS/RIS van de firma Sectraen heeft hier al veel ervaring mee”, aldus Erik van Braam, manager Radiologie op de locatie TweeSteden. “De overgang op één systeem is ook aanleiding om op beide afdelingen op dezelfde manier te gaan werken. We gaan daarbij het beste uit twee werelden bij elkaar brengen voor de patiënt”, vertelt Dirk van der Lugt, hoofd zorgeenheid Radiologie op de locatie St. Elisabeth.
 
Voordelen
Het Radiologie Informatie Systeem (RIS) beheert de patiënteninformatie en ondersteunt de werkwijze van de afdeling Radiologie. In het RIS staan gegevens zoals afspraken voor en verslagen van onderzoeken. Het RIS is gekoppeld aan een systeem om beelden te archiveren en te bekijken (PACS). Eén van de voordelen van dit nieuwe systeem is dat artsen de digitale radiologische beelden op hun eigen werkplek kunnen bekijken. “Dit is belangrijk, omdat patiënten op verschillende poliklinieken, verpleegafdelingen en locaties van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis komen. Als beelden direct gezien kunnen worden, zorgt dit voor een betere consultatie, snellere overdracht en meer efficiency”, licht Dirk van der Lugt toe. Het PACS/RIS wordt ook gekoppeld aan Zorgdomein, de verwijsapplicatie voor huisartsen. De digitale verwijzing van een patiënt door de huisarts komt straks automatisch in het PACS/RIS terecht, zodat medische gegevens direct beschikbaar zijn voor de radiologen.

Fotobijschrift: Lid Raad van Bestuur Loeks van der Veen (r.) en managing director van Sectra Benelux Peter Osinga tekenen het contract van PACS/RIS dat het mogelijk maakt dat artsen onderzoeksbeelden in alle spreekkamers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kunnen bekijken.