Uniek deelnemersveld Warandeloop Tilburg 2014

Wie dacht dat het deelnemersveld van de 56e Internationale Loket.nl Warandeloop Tilburg aan kwaliteit zou inleveren, nu de Warandeloop geen NK Cross meer is, heeft het mis. Op 23 november 2014 staat vrijwel de gehele Nederlandse top aan de start in de Oude Warande van Tilburg. Daarmee is spektakel gegarandeerd tijdens de eerste wedstrijd van het Lotto Crosscircuit.

Bij de mannen werd Khalid Choukoud in de jaren 2010-2013 maar liefst vier maal op rij tweede. Voor 2014 heeft de Hagenaar andere plannen: “Het zou mooi zijn als ik dit jaar voor de overwinning ga, zeker voor mijn eigen publiek daar in Tilburg, dat zou echt super zijn.” Geduchte concurrentie komt er van Jesper van der Wielen. De Wijchenaar focust zich helemaal op het veldlopen en laat hiervoor zelfs zijn geliefde ‘thuiswedstrijd’, de Zevenheuvelenloop, links liggen. Vorig jaar was Van der Wielen nog de beste Nederlander in de Nijmeegse herfstklassieker.

Beide Nederlanders zullen extra gemotiveerd zijn door de uitspraken van Pieter-Jan Hannes, regerend Europees Kampioen Onder 23 jaar. De net 22-jarige Belg verkondigde tegenover de camera’s van Losse Veter dat hij alle Nederlanders te slim af zal zijn. Hij zei dat overigens in iets andere bewoordingen (kijktip). Hannes is de officieuze aanvoerder van een sterke Belgische equipe die naar Tilburg afreist. Lang was een dergelijke Belgische afvaardiging niet mogelijk, doordat in België (Roeselare) gelijktijdig een selectiemoment voor de EK Cross werd gehouden. In 2014 is dat niet het geval waardoor niets een spannende strijd der Lage Landen in de weg staat.

Bij de vrouwen wacht een hoogst unieke clash: zowel Sifan Hassan als Hilda Kibet neemt deel aan de Loket.nl Warandeloop. Hassan ontving pas op 22 november 2013, na een lange en slepende procedure, haar Nederlandse paspoort en won twee dagen later en passant het NK Cross Tilburg tijdens de Loket.nl Warandeloop. In 2014 brak zij volledig door op het internationale podium. Zo werd Hassan onder meer Europees Kampioene en liep ze de wereld beste seizoentijd op de 1.500 meter. Het 21-jarige supertalent was in 2014 bijna niet te bewonderen in Nederlandse wedstrijden, maar op 23 november start ze in de Loket.nl Warandeloop.

Een eenvoudige zege zal het echter niet worden. Reeds in een eerder stadium gaf Hilda Kibet aan naar Tilburg te komen. Dat deed zij ook in 2008, toen bleek ze de sterkste en enkele weken later werd ze ook tot Europees Kampioene cross gekroond. In 2014 wil ze dat huzarenstukje herhalen. Behoudens Hassan en Kibet, wordt er ook veel verwacht van Jip Vastenburg en Maureen Koster, die zelf aangaf te willen pieken tijdens de Warandeloop en het EK Cross. Dichter bij huis zijn het Ruth van der Meijden, Jamie van Lieshout en Julia van Velthoven die voor een topprestatie naar Tilburg komen.

In de komende weken wordt bekend tegen welke Europese toppers de Nederlanders het opnemen. Het moge in ieder geval duidelijk zijn dat Nederland uiterst sterk voor de dag komt in de Brabant 6 Nations Cup.

De 56e Internationale Loket.nl Warandeloop Tilburg vindt plaats op 21-22-23 november. Je vindt alle informatie over het event op www.warandeloop.nl