Nieuws

secretarisvogel
Let op! Dit artikel is al 421 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Unieke geboorte: secretarisvogel uit ei gekropen in Safaripark Beekse Bergen

In Beekse Bergen is een secretarisvogel uit het ei gekropen. De geboorte is een bijzondere gebeurtenis, aangezien deze roofvogelsoort in dierentuinen zelden eieren uitbroedt en jongen grootbrengt: het is wereldwijd het zevende kuiken in twaalf maanden tijd.

Beelden: Mariska Vermij – van Dijk / Safaripark Beekse Bergen

“Dit jong is de vierde in Europa,” vertelt dierenverzorger Robin Meijer. “Ons ouderpaar heeft al meerdere nestjes grootgebracht en is daarmee waarschijnlijk het meest succesvolle koppel van Europa. Daar zijn we heel trots op.”
De als ‘kwetsbaar’ geclassificeerde secretarisvogel leeft in Afrika op savannen en graslanden ten zuiden van de Sahara. Ze leven meestal in paartjes of familiegroepjes van maximaal vijf vogels. De koppels zijn monogaam en vormen paartjes voor het leven. Secretarisvogels kunnen 18 tot 19 jaar oud worden.

Lange veren

Secretarisvogels hebben hun naam te danken aan de lange veren achter op de kop die op ganzenveren lijken waarmee vroeger werd geschreven. Rechtopstaand zijn deze roofvogels 0,9 tot 1,4 meter lang en ze wegen 2,3 tot 4,2 kg. Vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan mannetjes. De spanwijdte bedraagt 1,9 tot 2,2 meter.
Ze lopen liever dan dat ze vliegen en gemiddeld leggen ze ongeveer 20 tot 30 km per dag lopend af. Maar als ze vliegen, dan doen ze dat goed en vaak op grote hoogte.

Reageer op dit bericht