Universiteit van Tilburg alweer beste specialistische universiteit

Elsevier enquete: Tilburgse opleidingen economie en recht scoren het best

De Universiteit van Tilburg is voor het derde achtereenvolgende jaar tot beste specialistische universiteit uitgeroepen door Nederlandse hoogleraren die zijn geënquêteerd door het weekblad Elsevier. Tilburg scoort het beste met de opleidingen Economie, Econometrie en operationele research, Fiscaal recht en Nederlands recht.

Studenten vinden de Tilburgse opleidingen Fiscale economie en Nederlands recht de beste van Nederland, al deelt Fiscale economie de eerste plaats met de Universiteit Maastricht. De Tilburgse opleiding Economie en bedrijfseconomie behaalt overigens de tweede plaats volgens de hoogleraren en International Business Administration de derde.

Ruim tweeduizend hoogleraren en hoofddocenten van universiteiten en bijna zesduizend studenten deden mee aan het jaarlijkse onderzoek van Elsevier, dat voor de vijftiende keer werd gehouden. Dertien universiteiten werden onder de loep genomen en onderverdeeld in drie groepen: brede, specialistische en technische universiteiten.

De hoogleraren en hoofddocenten beoordeelden de kwaliteit van de docenten en hun wetenschappelijke werk en ook het programma van de bachelor- en masteropleidingen. De studenten legden de opleidingen langs de lat volgens de volgende criteria: de faciliteiten, het programma, de kwaliteit van het onderwijs en van de docenten, de manier van toetsen en de interne organisatie en communicatie. Ook werd gekeken naar de kansen voor afgestudeerden op de arbeidsmarkt.

Op de tweede plaats bij de specialistische universiteiten komt de Erasmus Universiteit van Rotterdam en op de derde plaats de Universiteit Maastricht, net als vorig jaar. Van de brede universiteiten scoort de Universiteit van Utrecht wederom het hoogst en bij de technische universiteiten delen de TU Eindhoven en de TU Delft de eerste plaats.