Upcard maakt Tilburgse urban scène voor iedereen toegankelijk

Gilbert Vanblarcum vindt dat de urban scène nog steeds een ondergewaardeerde scène in Nederland is en daar baalt hij van. Daarom heeft hij een nieuw initiatief in het leven geroepen: de Upcard. Met deze kaart kunnen mensen een jaar lang onbeperkt in contact komen met urban sporten als pannavoetbal, urban dance, basketball en freerunnen.

Gilbert woont zo goed als zijn hele leven in Tilburg en richtte eerder de Urban Dance Academy op. Daarmee organiseerde hij onder andere meerdere edities van het Urban Dance Concours, de voorganger van So You Think You Can Dance dat we kennen van nationale televisie.
Gilbert is één van de initiatiefnemers van de Urban Bond in Nederland. De bond is ontstaan vanuit de hiphop en dans. Het doel is om urban sport & art te profileren, positioneren en professionaliseren in alle lagen van de samenleving.

Dit is volgens Gilbert ook nodig. ”Urbansporten en kunst zijn niet eens erkend in Nederland. Urban wordt op dit moment niet gewaardeerd en gerespecteerd in ons land en daar willen wij verandering in brengen,” zegt Gilbert.

Toch blijkt dat urban een belangrijke rol binnen de maatschappij kan vertolken. Dit uit zich in het feit dat de Urban Bond inmiddels is gevestigd in Groningen, Rotterdam, Amsterdam Den Haag, Heerlen, Utrecht, Bergen op Zoom en dus ook in Tilburg.

Urban

Urban staat voor een stedelijke lifestyle en cultuur. Gilbert omschrijft mensen die een urban lifestyle leven vooral als mensen die durven en doen en daarbij passie, plezier en ambitie hebben in hetgeen wat ze doen. ”Veel mensen zien urban als iets engs en onbekends. Maar het is veel meer dan hangjongeren die samenscholen op straat. Het komt terug in kleding, uitgaan en dus ook in sport. Stiekem komen veel mensen erachter dat ze best wel urban zijn.”

De Upcard

Maar wat is de Upcard nou precies? ”Voor €30,- per jaar kunnen mensen onbeperkt deelnemen aan urban sporten zoals pannavoetbal, urban dance, basketball, freerunnen en in de toekomst ook skateboarden.”

De sporten worden voornamelijk in en buiten basis- en middelbare scholen en buurthuizen georganiseerd. Het verschil met andere buitenschoolse sportactiviteiten? ”Wij werken met mensen, niet met instanties. Degene die de sportlessen verzorgen zijn allemaal professionals. De kracht van urban is dat mensen van de straat komen.”

Meedoen?

Inmiddels hebben zo’n 530 Tilburgers een Upcard. Het doel is om in januari 800 deelnemers te hebben om uiteindelijk door te groeien naar 5.000 deelnemers.

Lijkt het jou leuk om deel te nemen aan één van de activiteiten? Op de website van Upcard kun je jezelf of je kids aanmelden. De data van de activiteiten is afhankelijk van de beschikbaarheid van de professionals. ”We hebben een speciale applicatie waar professionals binnen de verschillende activiteiten hun beschikbaarheid aangeven. Op basis daarvan organiseren wij activiteiten door heel Tilburg.”

Natuurlijk kun je ook een keer vrijblijvend meedoen aan één van de sportevenementen. ”Wij staan open voor iedereen en iedereen mag meedoen. Daarna kunnen mensen zich altijd inschrijven en krijgen ze de Upcard thuisgestuurd.”

Voor bedrijven

De Upcard is niet gesubsidieerd en de professionals die de sportlessen verzorgen moeten wel betaald worden. Daarom is het belangrijk dat bedrijven sponsoren. Wat bedrijven daarvoor terugkrijgen? ”Ze zijn een jaar lang aanwezig op onze evenementen, zijn zichtbaar op onze website en ons promotiemateriaal en kunnen een speciale actie voor Upcard bezitters opzetten.”