Vaccineren voor de vakantie, geldt dat ook voor mijn reis?

Mensen die tijdens hun verblijf in verre, vaak tropische landen ziektes oplopen, blijken vaak onvoorbereid te zijn vertrokken. In het buitenland zijn de hygiënische omstandigheden en de sanitaire voorzieningen niet altijd van het niveau dat we gewend zijn. Er komen ziekten voor die hier vrijwel onbekend zijn en waarvoor in ons land dus geen bescherming nodig is. Ziekten die levensgevaarlijk kunnen zijn. Prikken halen is nou eenmaal niet het leukste gedeelte van de voorbereiding van een reis, maar wel belangrijk. Maar wanneer is dat nou nodig?

Zakelijke reizigers
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders zich nog niet bewust zijn van eventuele risico's als zij op vakantie gaan. Dat dit risico ook geldt voor de zakelijke reiziger zou voor zich moeten spreken. Gaat het om korte reizen of reist de zakenman steeds naar dezelfde landen? Dan is de gedachte vaak dat er daardoor minder risico is. Niets blijkt minder waar te zijn. Het risico op infectieziekten of malaria bestaat zeker ook tijdens een korte reis. Zakelijke reizigers moeten regelmatig op korte termijn vertrekken. Zelfs vlak voor vertrek kunt u zich nog laten vaccineren.

Kilometers ver van huis
Niemand wil ziek worden op honderden kilometers van huis, terwijl het eigenlijk de bedoeling was om lekker ontspannen vakantie te vieren. Gaat de vakantie naar een tropisch strand? Malaria kunt u ook aan de kust van Gambia oplopen. Gaat de reis naar een gebergte of landt het vliegtuig op grote hoogte? Hoogteziekte kennen we in Nederland niet, voorlichting kan onaangename verrassingen voorkomen. Wordt het een rondreis? Neem de reisroute mee naar het spreekuur. Het risico kan per land verschillen.

Ook dichtbij huis beschermd
Vakantie geboekt binnen Europa? Ook dan is een goede bescherming van belang. Zo kunt u in Turkije of Kroatië nog altijd Hepatitis A oplopen. In Oost-Europa komen teken voor waartegen u zich kunt laten vaccineren. Wees dus ook dichtbij huis altijd goed voorbereid!

Verplicht of niet?
Er is een verschil tussen verplichte en aanbevolen vaccinaties. Een aantal landen stelt een vaccinatie verplicht omdat zij hun eigen bevolking willen beschermen tegen ziekten die reizigers meebrengen. Een aanbeveling om te vaccineren betekent dat de reiziger zelf risico loopt voor de eigen gezondheid. Het is dus altijd raadzaam u te laten vaccineren.