Even de stad in? 9 tips om inbrekers buitenshuis te houden

geef inbrekers geen kans

De vakantieperiode is in volle gang en dat betekent dat jij of op vakantie gaat of in eigen stad/land van je vrije dagen geniet. Dit doe je uiteraard niet vanaf de bank. Hoogstwaarschijnlijk ga je regelmatig een blokje om, lekker relaxen aan de Piushaven, een ijsje halen bij Intermezzo of een dagje naar het Stadsstrand bijvoorbeeld. Maar wist je dat inbrekers geen vakantieperiode of bouwvak hebben? Wij geven je 9 tips om ervoor te zorgen dat jij inbrekers buitenshuis houdt. 

Goed om te weten: gemeente Tilburg roept ook alle Tilburgers op om hun ramen en deuren te sluiten voordat ze de deur uitgaan. Want: inbrekers zijn ook juist in de zomermaanden actief. Kijk voor meer informatie op: maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Tips om inbrekers geen kans te geven

#1: Leg kostbare spullen uit het zicht

Veel inbrekers gaan, voordat ze de keuze maken om in te breken, een plek vast verkennen. Als zij weinig van waarde zien liggen, is de kans kleiner dat ze het risico nemen om in te breken. Dus… ga jij uit huis: zorg ervoor dat er geen kostbare spullen in het zicht liggen.

#2: Laat een lamp aan

Als je van huis bent, laat dan een lamp aan. Zeker in de avonduren. Dat geeft inbrekers het gevoel dat er weleens iemand thuis kan zijn. Tegenwoordig heb je ook verschillende systemen die ervoor zorgen dat je lampen thuis op bepaalde plekken en momenten automatisch aan gaan. Zo kun je zelfs fluctueren welke lampen wanneer aanspringen.

#3: Sluit alle ramen

Logisch: alle ramen dicht. Maak het inbrekers niet te makkelijk door ramen open te laten. Inbrekers zijn vaak leniger dan je denkt en komen via je ramen makkelijk je woning in. Zitten er sloten of een vergrendeling op je ramen? Zorg dan dat je die gebruikt.

#4: Doe de voordeur, achterdeur en andere deuren op slot

Ook weer zo’n logische tip die helaas toch veel mensen vergeten. Doe alle deuren op slot als je jouw woning verlaat. Wat is de moeite om nog even je sleutelbos uit je broekzak of tas te pakken, in het sleutelgat te steken en een aantal keer draaien? Niet veel toch?! Doe je dat niet? Dan hebben inbrekers verschillende methodes om zonder de deur te forceren alsnog je woning te betreden.

#5: Gebruik goedgekeurde sloten op je ramen en deuren

Heeft jouw woning goedgekeurde sloten met een SKG keurmerk? Dan maak je het inbrekers veel lastiger om binnen te komen. Een goedgekeurd slot met SKG keurmerk met 2 of 3 sterren kan een inbreker tot wel vijf minuten vertragen. Vijf minuten lijkt misschien weinig, maar in de tussentijd kan het goed zijn dat een inbreker wordt gesnapt door je buurtbewoners of passanten.

#6: Plaats een anti-inbraakstrip bij je voor- en achterdeur

Ook dit zorgt ervoor dat de kans dat er wordt ingebroken aanzienlijk wordt verkleind. Zo’n strip kost slechts een paar tientjes en is dus zeker de moeite waard om bij je deuren te bevestigen. Zeker omdat het inbrekers tot wel elf minuten kan vertragen om binnen te komen en daarom vaak ook afschrikt.

#7: Installeer goede buitenverlichting, bij voorkeur met bewegingssensor

Hoe meer lampen in je tuin of rondom je huis, hoe minder fijn inbrekers het vinden. Ze bewegen namelijk het liefst in het donker zodat ze niet opvallen. Door verlichting is de kans groter dat ze je huis overslaan of gesnapt worden als ze aan de gang gaan. Heb je lampen met bewegingssensoren in je tuin? Top!

#8: Installeer een deurspion en camera’s

Zo kun je altijd en overal zien wie er voor je deur staat. Ook vinden inbrekers het heel erg onprettig als er camera’s aan een woning hangen. Als ze iets niet willen, is het bewijsmateriaal waarop te zien is dat hij of zij van plan was om in te breken. Of erger nog: in je woning heeft ingebroken.

#9: Snoei je struiken rondom je huis kort

Klinkt misschien als een rare tip, maar op deze manier zorg je ervoor dat je huis vanaf de straatkant goed te zien is. Zo hebben buurtbewoners en passanten beter zicht op je woning en mogelijk verdachte situaties.

Politiekeurmerk Veilig Wonen certificaat

Benieuwd hoe veilig jouw woning is? Je kunt een Politiekeurmerk Veilig Wonen Certificaat krijgen. Een beveiligingsexpert controleert dan of je woning goed beveiligd is. Ook kan hij extra maatregelen aanbevelen mocht dit nodig zijn.

Registreer je spullen

Laten we het niet hopen, maar mocht het een inbreker toch lukken om je woning binnen te dringen, zorg dan dat je jouw spullen en inboedel goed hebt geregistreerd. Als je jouw waardevolle spullen vooraf registreert, is de kans groter dat je ze na een inbraak terugkrijgt. Bovendien helpt de registratie bij het opsporen van de daders. Op deze website lees je hoe je jouw spullen kunt registreren.

Help mee aan een veilige buurt

Maak afspraken met je buren om op elkaars huis te letten als je voor langere tijd weg bent. Ook kun je met de buurt een WhatsAppgroep maken om informatie uit te wisselen. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Bel ook altijd 112 bij een verdachte situatie.