Van Gogh in Tilburg – Voorbij het traditionele schildersdoek

Gratis naar Vincents Tekenlokaal

Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) stierf. Ter ere van dit jubileum is er dit jaar extra aandacht voor de beroemde schilder. De ´Van Gogh Europe Foundation`, die bestaat uit ongeveer 30 verschillende organisaties, heeft allerlei activiteiten gepland. Deze activiteiten vinden zowel in Nederland als in België, Frankrijk en Engeland plaats. Ook in Tilburg kunnen liefhebbers van de schilder hun hart ophalen en zich even 125 jaar terug in de tijd wanen. Daarbij heeft het klassieke schildersdoek echter gedeeltelijk plaatsgemaakt voor het computerscherm.

Beeldrechten: Flickr Marshall Noice Landscape Carol L Simmons CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Een virtuele wandeling

Tussen Tilburg en Vincent van Gogh bestaat een speciale connectie. Toen Vincent dertien jaar was, verhuisde hij naar deze stad en begon hij met het volgen van tekenlessen op de HBS Koning Willem II. Ben je benieuwd hoe Tilburg er in deze tijd uitzag? Het is nu mogelijk om een virtuele wandeling te maken door het Tilburg van toen. 3D-animator Lesley van Berkel heeft, op basis van honderden foto´s, een reconstructie gemaakt van het Tilburg uit de jeugdjaren van Van Gogh. In het filmpje ´loop` je vanaf het Sint Annaplein, waar het kosthuis van Vincent zich bevond, naar het huidige Paleis-Raadhuis. Tijdens de wandeling kun je luisteren naar het commentaar van stadsgids Wim Franken. Bekijk de video hier.

Vincents Tekenlokaal

Op de plek waar Vincent van Gogh als 13-jarige jongen tekenles kreeg, vind je nu Vincents Tekenlokaal. Hier is het tekenlokaal van destijds nagebouwd en waan je je weer terug in de jeugdjaren van Van Gogh. Toch is er ook veel veranderd sinds die tijd. In Vincents Tekenlokaal bevindt zich namelijk ook een moderne tekenruimte met computerschermen. Hier kunnen kinderen zelf aan de slag met digitaal tekenen en hun creaties vervolgens per e-mail opsturen. In Vincents Tekenlokaal worden regelmatig workshops georganiseerd. Bovendien zijn er verschillende groepsarrangementen te boeken en kunnen er kinderfeestjes plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op de website van Vincents Tekenlokaal.

De Nieuwe Vincent

Samen met Kunstpodium T organiseert Vincents Tekenlokaal de verkiezing van De Nieuwe Vincent. Jonge Brabantse tekentalenten kunnen individueel of met hun hele schoolklas meedoen aan deze wedstrijd. Tijdens de zomer van 2015 zullen uit alle inzendingen 45 talenten worden gekozen. Die 45 kinderen mogen vervolgens deelnemen aan een programma dat ze de kans geeft om hun talenten verder te ontwikkelen. Wie van deze groep de Nieuwe Vincent wordt, zal in december bepaald worden door zowel een jury als het publiek. Ook deze wedstrijd heeft een digitaal tintje: kinderen die deel willen nemen, plaatsen elk maximaal drie tekeningen op de website van de verkiezing. Hieruit blijkt maar weer dat de computer niet alleen invloed heeft op het maken, maar ook op het laten zien van kunst; het is slechts een kwestie van uploaden. Wie het wat grootser aan wil pakken, kan via een bedrijf als Strato zelfs vrij eenvoudig een geheel eigen online portfolio maken. Zo hebben alle tekentalenten – jong én oud – tegenwoordig de mogelijkheid om te laten zien dat ze in Van Goghs voetsporen kunnen treden.