Van Japanse shrimp sandwich tot Italiaanse pasta’s: horecazaak Pulcinos opent in Dwaalgebied

pulcinos

Van een Japanse shrimp sandwich tot een langzaam gegaard broodje kip met kokos en noodles met rendang. Het is zomaar een kleine greep uit de menukaart van een nieuwe lunch-, diner- en delicatessezaak in het Dwaalgebied. De naam: Pulcinos.

Aan het roer van de zaak staat de 24-jarige ondernemer Thomas Derks samen met de 22-jarige Beer van der Markt. Onder dezelfde naam richtte de jonge Tilburger dankzij zijn oom uit Sicilië eerder al een Tilburgs limoncellomerk op. Zijn droom bleef steevast hetzelfde: zijn eigen horecazaak in het centrum van Tilburg. Nadat hij jarenlang kok is geweest bij restaurant Te Koop in Tilburg, gaat hij de stap dan nu ook écht maken. Thomas is momenteel druk bezig met de verbouwing van het pand en wil op 1 augustus open.

‘Lekker eten voor een eerlijke prijs’

Het pand dat hij onder zijn hoede gaat nemen is het voormalige Hoki Poké in de Nieuwlandstraat. “Ik wil er een warm en knus delicatessezaakje van maken waar je heerlijke broodjes en lekkere maaltijden kunt afhalen voor een eerlijke prijs. Of het gewoon ter plekke kunt opeten. Ook wil ik mooie Tilburgse producten verkopen.”

Denk aan honing van een Tilburgse imker, mozzarella van een lokale waterbuffelboerderij en streekgebonden delicatesseproducten. Hoewel Thomas door de vergunning die op het pand zit zijn eigen limoncello niet mag verkopen, gaat hij er wel mee werken uiteraard. “Ik hou van patisserie en wil ook wat zoete producten aanbieden. Denk aan een limoncello cheesecake en lekkere brownies.” Ook staat er al een lokale samenwerking op de planning. “Ik ga in samenwerking met Friandries bonbons maken van mijn limoncello en ‘t IJsboerinneke maakt ijs van de likeuren. Dit gaan we ook verkopen bij mij in de zaak.”

Pulcinos heeft plek voor zo’n tien personen daarom kan je ook tijdens lunch of diner de gerechten afhalen. “De middagkaart bestaat uit lekkere broodjes tussen de €4,- en €7,- euro. ’s Avonds maken we volledige huisgemaakte verse maaltijden die we voor tussen de €10,- en €15,- gaan aanbieden. Ik vind het vooral belangrijk dat de verhouding goed is, dus dat je ook echt goed en genoeg hebt gegeten. Ik wil niet dat mijn klanten zich genaaid voelen.”

Goed om te weten: alle producten van Pulcinos zijn huisgemaakt met verse producten. Ook vindt Thomas het belangrijk dat iedereen bij zijn zaak terecht kan. “We hebben voor iedereen wat wils. Van vegetarische producten tot halal en altijd met de beste verse lokale producten.”

pulcino's

‘Van Italiaans tot Aziatisch’

Zoals gezegd heeft Thomas familie uit Italië. Daarom is ook de naam van zijn zaak (Pulcinos) Italiaans. “Vroeger als ik bij mijn familie in Sicilië was, noemden ze me altijd Pulcino vanwege mijn blonde haren. Dit staat voor kuikentje. Ik vond het wel grappig om die naam te gebruiken voor mijn eigen zaak.”

Toch vind je op de kaart niet alleen Italiaanse gerechten. “De Italiaanse keuken vind ik prachtig. Je gaat dan ook wel pasta’s, risotto en gerechten als ossubucko terugvinden. Maar ik vind de Aziatische keuken simpelweg te mooi en goed om er niets mee te doen. Daarom ga je de hele wereldkeuken wel bij Pulcinos proeven.”

Nog deze zomer open

Thomas wil Pulcinos nog deze zomer openen. Momenteel is hij dus flink bezig met verbouwen. “We zetten er een professionele horecakeuken in en de zaak kan hier en daar wel een lik verf gebruiken. We willen de zaak knus en gezellig aankleden. Met wat gezellige tafeltjes, jazz & hiphop op de achtergrond en een bar aan het raam waar je met zicht op de Nieuwlandstraat lekker kunt eten.”

Pulcinos mikt op 1 augustus als openingsdatum en wil vanaf dan vijf dagen per week open. Thomas vindt het belangrijk dat je om allerlei verschillende redenen welkom bent. “Of je nu een broodje komt afhalen, kopje koffie komt drinken of een fles olijfolie komt halen: iedereen is welkom.”

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom Pulcinos? Volg ze dan op Facebook en Instagram.