Van Tilburg naar Dakar: Amsterdam-Dakar Challenge

Het lijkt een slechte deal. Regel binnen twee weken 2000,- euro en ontvang een Audi 80 uit het bouwjaar 1991. Maar in het geval van Siebe Gerbranda en Martijn Bakx (beiden 24) is het de start van een groot avontuur. Deze maand staan zij aan de start van de Amsterdam-Dakar challenge, een reis van achtduizend kilometer.

Siebe Gerbranda (Tilburg) zit te werken als hij in het 3fm programma Stenders Eetvermaak hoort dat er auto's worden weggeven om de Amsterdam-Dakar challenge te rijden. “Ik stuurde voor de gein een mailtje en voor ik het wist had ik reactie. Of ik het sponsorbedrag van 2000,- euro bij elkaar kon harken.” Er vanuit gaande dat hij dat bedrag niet makkelijk in de Tilburgse binnenstad zou vinden, besloot hij het groot aan te pakken “Ik schreef wat bedrijven aan, waaronder Discovery Channel. Een week later zaten Martijn en ik op het hoofdkantoor.” Maar wat houdt de challenge dan precies in? Siebe: “Amsterdam-Dakar wordt sinds enkele jaren georganiseerd voor avonturiers die een andere vakantie willen. Het doel is om in een oude auto, die voor maximaal 500 euro is gepimpt, de finish te bereiken. De opbrengst gaat naar het goede doel. Dit jaar is een van de startdata 'geclaimd' door 3fm, die de wedstrijd aan de Serious Request actie.

'Deze kans krijg je maar één keer'

Autoveiling
In totaal staan er 1 december vijftien teams aan de start, die allemaal op 18 december in Dakar verwachten aan te komen. Martijn: “Het is een afvalrace. De auto's zien er nu al slecht uit, maar ik wil ze wel eens zien als ze straks aan de finish staan.” Siebe: “Het mooie van het verhaal is dat de auto's ook nog verkocht moeten worden. De wedstrijd eindigt in Dakar, maar dan zijn we er nog niet. De echte finale is in Banjul (Gambia), waar de veiling plaats gaat vinden.” Bij Discovery Channel waren ze inmiddels ook enthousiast geworden. Siebe: “Ze zagen wel wat in twee jonge gasten met allebei twee linkerhanden die door de woestijn willen crossen.”

Hectisch leven
Het leven van de jongens staat de laatste weken helemaal op zijn kop. Siebe: “
We zijn naast ons werk fulltime bezig met Joep, de Audi met tweewielaandrijving.
” Veel mogen ze er niet aan doen. Martijn: “Je mag voor maximaal 150 euro versleutelen. Dus wij hebben ons vooral beperkt tot overspuiten (discoveryblauw) van de auto en het vastlassen van een imperiaal.” Ogenschijnlijk hebben de jongens geen moment getwijfeld over de reis vol gevaar. Siebe: “Ik moest een keer slikken, toen ik de regels las in het contract met de organisatie. Dat ging over de procedure met het stoffelijk overschot. Maar dit afzeggen. No way! Dit is niet iets dat je altijd al hebt willen doen, dit is iets dat gewoon op ons pad kwam. En daar gaan we volledig voor!”

De start is op 1 december live te volgen op 3fm bij Stenders Eetvermaak.
Vanaf 11 december zijn er op Discovery Channel korte filmpjes te zien over de voorbereidingen van de trip. Op 24 december is het Discovery-team ook aanwezig in het Glazen Huis van 3fm.
Dit verhaal is ook te lezen in Uitgaansmagazine De T van december.

Tekst: Thomas Spronk