Nieuws

Let op! Dit artikel is al 3300 dagen oud en wellicht niet meer relevant

Veel aandacht voor Stadslandbouw in Tilburg

Van oude garde tot nieuwe initiatieven

Ons eten legt vaak een lange weg af voordat het op ons bord belandt. Dit is niet terecht, want landbouw staat dichterbij dan veel stedelingen denken. In Tilburg en haar directe omgeving wordt veel voedsel geproduceerd dat we  weer direct op onze borden zouden kunnen krijgen. En nog dichter bij: we kunnen het ook weer zelf gaan verbouwen.

Het sleutelwoord is stadslandbouw, een begrip dat vele vormen kan aannemen. Uiteraard bestaan er al tientallen jaren volkstuincomplexen in Tilburg. Maar denk  ook eens aan de producten die de boeren in de directe omgeving van Tilburg verbouwen, aan kindermoestuinen en buurtmoestuinen in de wijken en aan groente en fruit dat wordt verbouwd op industrieterreinen en binnentuinen. De afgelopen jaren steken dergelijke nieuwe initiatieven steeds meer de kop op in Tilburg, maar er is nog veel meer mogelijk.

Op vrijdag 8 juni wordt in het Deprez-gebouw aan de Lange Nieuwstraat 172 de 'Dag van de Stadslandbouw Tilburg' gehouden met als slogan 'Slaoi meej aai meej juin meej èèrrepel'. Tijdens deze dag gaat men in op de vraag “Wat kan stadslandbouw voor een stad als Tilburg betekenen?”. Er is een uitgebreid programma met onder meer een biologische picknick op een onontdekte plek in de Spoorzone, een lezing en een groot aantal workshops. Nieuwe contacten worden gelegd en nieuwe ideeën ontwikkeld; we leren over voedselproductie, consumenten worden producenten en koks ontmoeten boeren.

De organisatie van de dag betreft een uniek samenwerkingsverband van de Brabantse Milieufederatie, Duurzaam Tilburg, InBeeld, PvdA-Raadslid Tine van de Weijer, Spoorzone Tilburg en de ZLTO. De dag duurt van half 12 tot 5. Wethouder Marieke Moorman zal de dag openen samen met de bekende Tilburger Ferry van de Zaande. Als afsluiting zal Esther Porcelijn een gedicht voordragen, waarvoor ze op de dag zelf inspiratie komt opdoen. Hierna is er nog een borrel met hapjes verzorgd door biologische boerderij 't Schop, waarop u gezellig kunt napraten.

U kunt zich voor deze middag aanmelden via www.stadslandbouwtilburg.nl. In totaal is er plaats voor 150 bezoekers.

 

 

Reageer op dit bericht