Veelbelovende start Chef’s Level 2.0

Tien nieuwe leerlingen stonden woensdag klaar voor de start van Chef’s Level 2.0.   Jongeren die vorig jaar het certificaat niveau één behaalden stonden in de keuken.

Op woensdag 12 oktober vond de kick-off plaats van Chef’s Level 2.0. De nieuwe lichting kookten onder begeleiding van Bonheur’s chefkok Kevin. En het restaurant? Dat zat bomvol!

Chef’s level

Chef’s level is voor jongeren die geen gebruik kunnen maken van andere regelingen (zoals oude Wajong), geen dubbel traject volgen en het traject nodig hebben. Voor de WWB doelgroep is goedkeuring nodig van de gemeente in verband met de uitkering. WW-jongeren mogen maximaal twee maanden uitkering hebben. Bij dit project werken samen: jongerenwerk R-Newt, Bonheur horecagroep, De Rooi Pannen en Sagenn. Het is onderdeel van het Actieplan Jeugdwerkeloosheid Midden-Brabant.

Chefkok Kevin

Kevin vindt het heerlijk om te koken met de groep kwetsbare jongeren: “Vorig jaar betrapte ik mezelf erop vooroordelen te hebben. Maar ze hebben zo veel meer in hun mars dan zijzelf en ik dachten. Het is geweldig om te zien hoe ze boven zichzelf uitstijgen. Dat geeft veel voldoening.”

Productkennis en zelfstandigheid

Van de tien jongeren die niveau 1 behaald hebben, begonnen er zeven met niveau 2. Zij leren dit jaar producten beter kennen, in de vorm van theorielessen: waar is een koe van gemaakt, wat maak je met de verschillende lichaamsdelen? Ook komen snij- en schoonmaaktechnieken aan bod. Kevin: “De geslaagden van vorig jaar konden kiezen tussen bediening en keuken, ze kozen allemaal voor het laatste. Naomi (24): “Niet alleen voor het werk, maar ook voor Kevin!”

De leerlingen

De leerlingen hebben allemaal hun redenen om mee te doen aan het traject. Liliana (22) kreeg financiële problemen, waardoor ze haar studie niet meer kon betalen. Voor Dely (19) was Chef’s Level de kans om een horecadiploma te behalen: “Die heb ik aangepakt.” Desmond (26) zou vanwege zijn leeftijd in een 21+ klas komen, maar daar had hij niet genoeg geld voor. Toen hij de advertentie over Chef’s Level in de krant zag, werd hij meteen enthousiast: “In deze groep wordt rekening met je gehouden, dat is fijn.” Naomi was verplicht mee te doen, maar vond het zo leuk dat ze is gebleven: “Ik heb passie gekregen voor het werk. Het is leuk om nieuwe dingen te leren kennen. Gerechten anders klaarmaken dan op mijn eigen manier. Uiteindelijk hoop ik niveau 4 te halen.”

Winactie Facebook

Gasten Kristel Doorakkers en Xandra Vaessen zijn winnaars van de facebookactie; een gratis diner voor twee. Xandra was vorig jaar regelmatig gast in het restaurant. Wat haar opvalt aan Chef’s Level 2.0 is de locatie: “De vorige keer was het in de kelder. Sfeervol, maar erg donker. Deze ruimte met daglicht eet toch wel prettig!”

Restaurantkwaliteit

Charlotte Mes en Johan Smulders eten voor het eerst in het restaurant. Zij zijn bij binnenkomst meteen onder de indruk van de goede sfeer. Charlotte: “Het is geweldig om te zien hoe deze jongeren een kans krijgen. Ze zijn bloednerveus, maar gemotiveerd!” Ook over het eten is het koppel te spreken. Johan: “Wauw, de wortelcurrysoep was heerlijk. Ik ben een soepeter en dit is echte restaurantkwaliteit.” Dit was Charlotte’s en Johan’s eerste keer als gast bij Chef’s Level, maar niet hun laatste: “Wij komen zeker terug. Een hoop vrienden van ons wonen in de binnenstad, die nemen we de volgende keer mee!”

Reserveren

Het restaurant van Chef’s Level zit aan de Veemarktstraat 39. Op woensdagavonden draaien ze een pop-up restaurant in het centrum van Tilburg. Voor een bedrag van €15,50, exclusief drankjes, kun je een driegangen diner proeven, dat door de leerlingen gemaakt en opgediend wordt