Veelzijdige en kleurrijke kunst op tiende editie Incubate

Incubate, het Tilburgse stadsfestival dat dit jaar haar tiende editie viert, maakt het kleurrijke kunstprogramma bekend. Opvallend is dat er vanaf nu al werk zichtbaar is in de openbare ruimte, terwijl het festival plaatsvindt van 15 tot en met 21 september 2014. Ook is er een crowdfundactie gestart om Maya Hayuk naar Tilburg te halen voor een kleurrijke muurschildering. Het kunstprogramma is in nauwe samenwerking met verschillende Tilburgse cultuurorganisaties opgezet, waaronder het TextielMuseum waar ook de gratis toegankelijke officiële opening van Incubate zal plaatsvinden op 15 september.

Het kunstprogramma op Incubate 2014 bestaat uit onder meer de volgende onderdelen:

Wendy White – ‘We’. Op de Tivoligarage naast 013, vanaf 29 juli
Vanaf dinsdag 29 juli hangen er op de gevel van de Tivoliparkeergarage, naast Poppodium 013, grote doeken gemaakt door New York kunstenares Wendy White. De doeken vormen het werk ‘We’ en bestaan uit neon-teksten gebaseerd op commerciële uitingen. Deze zijn afgewisseld met abstracte werken die verwijzen naar de gepassioneerde individualiteit van mensen, als tegenhanger voor het bombardement van advertentie-uitingen dat dagelijks op ons af komt.

Opening Incubate: met o.a. Jennifer Mehigan en Kustaa Saksi. TextielMuseum, 15 september
De opening van de tiende editie van stadsfestival Incubate vindt dit jaar plaats in samenwerking met het TextielMuseum. Op 15 september is iedereen daar welkom voor de feestelijke opening. Er is de mogelijkheid om een eigen shirt met laser-, borduurtechniek te versieren naar een ontwerp van kunstenaars Kustaa Saksi of Jennifer Mehigan. Daarnaast zijn er optredens in samenwerking met De Link en van de explosieve noise rock band Action Beat samen met ex-The Ex zanger G.W. Sok. De opening begint om 17:30u en is gratis toegankelijk.

Crowdfundactie voor ‘Wall of Fame’ bij de Hall of Fame
Incubate is in samenwerking met Tilburg Voor Cultuur een crowdfundactie gestart. Het doel is om samen met Tilburgers de Hall of Fame een wereldberoemde muur te geven, oftewel een ‘Wall of Fame’ gemaakt door vermaard kunstenares Maya Hayuk. Hayuk is wereldberoemd om haar kleurrijke muurschilderingen, waarvan er ook een in het Bonnefantenmuseum in Maastricht te zien is. Onder anderen The Beastie Boys, The Flaming Lips, M.I.A., Devandra Banhart en Animal Collective: allemaal maakten ze gebruik van Hayuk’s kleurrijke kunst. Dit zou haar eerste werk in de openbare ruimte in Nederland zijn.

Maya Hayuk

Jennifer Mehigan maakt doeken in TextielMuseum, getoond in Theaters Tilburg
Jennifer Mehigan maakt speciaal voor Incubate doeken in samenwerking met het TextielMuseum. Deze zullen van dinsdag 16 tot en met zondag 21 september te zien zijn in de ontvangstruimte van Theaters Tilburg. Tijdens Incubate spelen grote bands als Current 93, Angel Olsen en Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra in de Theaterzaal van Theaters Tilburg.

Een residentie van Juliaan Andeweg in Gastatelier Leo XIII
Kunstenaar Julliaan Andeweg werkt van 1 september tot en met 31 december in Gastatelier Leo XIII. Tijdens Incubate presenteert hij een groepstentoonstelling met verschillende kunstenaars en de eerste band van zijn eigen muzieklabel: Nancy Acid. Kunstenaars die meewerken zijn: Thomas Raat (NL), Florian & Michael Quistrebert (FR), Gareth Nyandoro (ZW), Tamy Ben Tor (IL), Miki Carmi (IL), Mike Pratt (UK), Anne de Vries (NL), Kareem Lotfy (EG), Paul Geelen (NL), Anders Nordby (NO), Timmy van Zoelen (NL), Nancy Acid (AW), Julian Sirre (NL).

Samenwerkingen:
Incubate is heel trots dat TextielMuseum, Museum de Pont, TilburgVoorCultuur, Hall of Fame, Gastatelier Leo XIII en Theaters Tilburg op deze manier meehelpen om samen met Incubate Tilburg dit kunstprogramma van internationale allure te kunnen brengen.

Incubate 2014 – 10e editie
Incubate is een stadsfestival voor cutting-edge cultuur. Gedreven door artistieke vernieuwing brengt het meer dan 200 culturele voorlopers. Zo presenteert Incubate een breed programma met vooruitstrevende muziek, beeldende kunst, debat, film en theater. In een intieme context aan een internationaal publiek. Black metal naast free folk. Verfrissende kunst naast inspirerend debat.

De tiende editie van Incubate vindt plaats van 15 tot en met 21 september 2014 op meer dan twintig locaties in Tilburg. Van café tot kerk.

Meer informatie staat op www.incubate.org.

Foto: © MAYA HAYUK, 2014, CHEM TRAILS, NYC, photo © Lan Dry, mayahayuk.com, mydogispolite.com.