Verbouwing Popcentrum 013: ruimer, groter, beter

Na zeventien jaar gaat Popcentrum 013 op de schop. Momenteel wordt de poptempel grondig verbouwd. Grotere zalen, meer comfort voor bands en publiek en betere logistiek zijn de belangrijkste pijlers.

“Inhoudelijk gezien ga je het meeste merken van de vergroting van de kleine zaal.” Vertelt directeur van Popcentrum 013 Frens Frijns. Deze is volgens hem in de oude staat te klein om opkomende hippe bandjes te ontvangen. Hij noemt Typhoon als voorbeeld. Vorig jaar was hij te groot voor de kleine zaal en te klein voor een goedgevulde grote zaal. “En dat was fucking jammer, want hij was hartstikke hot.”

Door de kleine zaal groter te maken, wordt het gat tussen de kleine en grote zaal opgevuld. En dat is volgens Frens belangrijk. “Als je in de zaaifase een band niet kan ontvangen, waarom zou diens agent je dan iets gunnen in de oogstfase?” Nu kan 013 concerten organiseren voor optredens die tussen de 50 tot 325 mensen trekken in de kleine zaal en  800 tot 2000 mensen in de grote zaal. Na de verbouwing komen alle concerten tussen de 200 en 700 bezoekers tot hun recht in de kleine zaal en concerten tussen de 700 en 3000 bezoekers in de grote zaal. Voor kleine bands die minder dan 200 bezoekers trekken, gaan ze samenwerken met cafés en kleinere zalen in de stad.

Grote zaal

De grote zaal wordt onder handen genomen en dat is voor zowel de band als het publiek geen overbodige luxe. De speeloppervlakte van de band op het podium wordt bijna verdubbeld, ook komt er meer ruimte boven het podium waardoor lampen beter tot zijn recht komen. Het zicht op het podium wordt daarnaast ook beter omdat de bass speakers in de podiumrand  worden gebouwd. Het geluid wordt hierdoor nog beter.

De indeling van de grote zaal wordt ruimtelijker. Het huidige podium wordt naar achter verplaatst waardoor de vlakke vloer groter wordt. De welbekende trappen blijven, maar er komen twee grote barren, koeling in de zaal, een extra in- en uitgang, meer toiletten en een rookruimte achter de bar met zicht op het podium. En dit is voor rokers in 013 wel een dingetje. “Mijn enige zorg is dat rokers het misschien wel té fijn krijgen waardoor ze er niet meer uitgaan. Dan moeten we de ramen misschien afplakken.” Lacht Frens.

Ook nieuw is straks de mogelijkheid tot het compartiseren van de zalen. De zalen kunnen opgedeeld worden door wanden en dat maakt het uniek. Zo kunnen bands waar bijvoorbeeld 1400 mensen op af komen toch in de grote zaal spelen, maar is er door de afscheiding toch het gevoel van een goedgevulde zaal. Dat is voor het publiek én de band extra fijn. “Zo kunnen we de beleving binnen optimaliseren en doordat het een harde wand is en geen gordijntje, is er ook meteen beter geluid.”

013afbeelding

Vernieuwing

Popcentrum 013 was zeventien jaar geleden één van de eerste popzalen van Europa waar speciaal een gebouw voor werd ontworpen en gebouwd. “Veel popcentra die daarna kwamen, hebben voortgeborduurd op 013.” Vertelt Frens. Ze keken af van de Tilburgse poptempel en gingen mee met de tijd. De eisen van bands gingen omhoog en ook de wensen van het publiek veranderden mee. “Alles  wat we gemist hebben, gaan we nu beter organiseren.” Na jarenlange ervaring weten ze waar de meeste behoefte aan is.

Voor omwonenden brengt de verbouwing meer rust in de straat. Wat betreft logistiek verandert er namelijk veel. Er komt een loadingdock waar twee vrachtwagens naar binnen kunnen rijden waardoor lossen en laden niet meer op straat nodig is.  Er komen dichte hekken waardoor er ’s nachts geen fans meer voor het hek van het parkeerterrein staan, ook de repetitieruimtes verdwijnen waardoor er ook ’s avonds minder overlast is op straat. De ingangen van de grote zaal en kleine zaal worden ruimer en twintig meter verplaatst richting de parkeergarage.

Programmering

Tot 1 oktober zal de verbouwing duren. Vijf maanden lang ligt de programmering in het popcentrum stil. “Het is heel raar en wel een beetje jammer,” zegt Frens, “Maar na twee festivals en een drukke periode kunnen we wel weer op adem komen.” Op de datum waarop Popcentrum 013 voor het eerst open ging, 13 november, vindt de officiële openingsceremonie plaats. Namen voor de grote opening kan de directeur helaas nog niet noemen.

Tilburg moet het deze zomer dus even doen zonder de vertrouwde popzaal. Het wachten lijkt het zeker waard. Meer bewegingsruimte, minder lange wachttijden voor de bar en een snellere doorgang naar de wc’s. De doorstroom bij de ingangen wordt beter, er komen meer rookruimtes en het licht en geluid wordt flink onder handen genomen. En als het aan Frens ligt wordt door de uitbreiding de programmering nog beter en uitgebreider. Wil je meer weten over de verbouwing en de plannen? Bekijk dan ook eens de website van Popcentrum 013.