Verbouwing stadskantoor minder ingrijpend

verbouwing stadskantoor

Stadskantoor 1 wordt duurzaam gerenoveerd. Op de begane grond komen winkels. Voor het gemeentekantoor is in september 2016 een aangepast plan gemaakt. Dit is minder ingrijpend dan eerdere plannen.

Foto: Bas Haans

Het aangepaste plan is in overleg met vele partijen uit de stad tot stand gekomen en wordt door de meeste inwoners enthousiast ontvangen.

Referendum

Niet alle inwoners waren het eens met de oorspronkelijke plannen voor het gemeentekantoor en de directe omgeving. Een aantal van hen nam het initiatief voor een referendum over de verbouwing. Dit was uiteindelijk niet nodig omdat de gemeente met vele partijen in de stad in gesprek ging en het plan aanpaste. Dat is hierdoor minder ingrijpend geworden. De duurzame ambitie is gebleven.

Glazen element

Ook van het nieuwe plan vindt een aantal bewoners dat het afbreuk doet aan het oorspronkelijke ontwerp. Dat geldt met name voor het glazen verbindende element aan het Willemsplein. De omgevingscommissie heeft over het nieuwe ontwerp geadviseerd en is positief. Ook zijn bewoners bang dat de kunst die nu in het pand aanwezig is, verdwijnt. Van de kunst in het pand is een inventarisatie gemaakt. Begin volgend jaar wordt beslist wat er precies mee gaat gebeuren.

De verbouwing van stadskantoor 1 is onderdeel van vele aanpassingen in de binnenstad. Tilburg investeert fors in het centrum. Tilburg moet een veilige, aantrekkelijke binnenstad krijgen die de toekomst aankan. Sfeer, groen en ontmoeting zijn onderdelen van de plannen, net als de verbinding van het Stadhuisplein met het Pieter Vreedeplein. Voor een aantrekkelijk winkelaanbod wordt ook  gezocht naar nieuwe winkelketens. Primark en Hudson’s bay vestigen zich aankomend jaar in Tilburg.

Het college is akkoord gegaan met de nieuwe plannen. Binnenkort volgt het uitvoeringskrediet.