Verkoop energiecontracten via telefoon vaak illegaal

Energiecontracten

Het is niet algemeen bekend, maar vaak is het telefonisch afsluiten van energiecontracten illegaal. Dat betekent dat een dergelijk energiecontract niet rechtsgeldig hoeft te zijn. Heb jij weleens een tussenpersoon van een energiemaatschappij aan de lijn gehad? De kans is groot dat deze persoon in strijd met de wet heeft gehandeld. In elk geval als er naar aanleiding van het telefonisch contact geen schriftelijke bevestiging volgt.

Dat is de stelling van Autoriteit Consument & Markt die naar aanleiding van Kassa een onderzoek heeft verricht. Er komen vaak veel klachten binnen over telefonische verkoopactiviteiten. De telefonische verkoop van energiecontracten spant daarbij vaak de kroon. Alsof consumenten zelf geen optie hebben voor energieprijzen vergelijken. Die zijn er namelijk wel degelijk genoeg.

Goedkope energie als verkooppraatje

Als je een telefoontje krijgt van een tussenpersoon of energiemaatschappij is het altijd hetzelfde. Het is altijd goedkoper om direct een overeenkomst te sluiten voor de levering van energie. Veel consumenten laten zich aan de telefoon overdonderen en krijgen het gevoel dom te zijn als zij het niet doen. Dat is natuurlijk niet zo. Het is zelfs veel slimmer om het telefoontje te beëindigen zonder een energiecontract af te sluiten; energieprijzen vergelijken van energieleveranciers is namelijk een fluitje van een cent. Bovendien zijn er vaak wel leuke acties gaande waar je van profiteert en is er tegenwoordig zelfs een lokale aanbieder, namelijk Tilburg Energie. Net als dat er overal en altijd acties zijn van andersoortige bedrijven om gebruik van te maken.

Hoe werkt de telefonische verkoop van energiecontracten?

Je ontvangt een telefoontje en krijgt als je niet afhaakt een aanbod gepresenteerd. Of je krijgt zelfs direct een aanbod als je aangeeft geen interesse te hebben. De kans bestaat in beide situaties dat je een sms of een email  krijgt met daarin het aanbod. De verkoper laat weten dat het geheel vrijblijvend is, maar als je op een bevestigingsknopje drukt, zit je eraan vast. Dat vertellen ze er alleen niet bij.

Je denkt misschien dat je een offerte ontvangt als je op een knopje drukt. Niets is minder waar, je geeft daarmee namelijk een bevestiging en gaat akkoord met het aanbod. De Toezichthouder Autoriteit & Consument heeft laten weten dat telefonische energieverkopers vaak zo te werk te gaan. Het is echter dan wel een overeenkomst die niet rechtsgeldig is. Dat is pas het geval op het moment dat je daadwerkelijk een energiecontract van de energieleverancier hebt ondertekend. Bovendien bestaat er altijd nog recht op een wettelijke bedenktijd. Dat is een periode van veertien dagen.

Overstappen naar andere energieleverancier

Het is natuurlijk het beste om zo snel mogelijk af te haken bij telefonische verkooppraatjes om over te stappen. Als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier is het simpel om het heft in eigen hand te nemen. Er zijn genoeg vergelijkingssites om de energieprijzen met elkaar te vergelijken. Of je bezoekt gewoon rechtstreeks de website van de energieaanbieder.

Ben je er toch ingetuind aan de telefoon? Gewoon omdat je helemaal overrompeld bent? Je bent echt niet de enige en er is wat aan te doen. Stuur gewoon een brief naar de nieuwe energieleverancier waarin je vertelt dat je nooit schriftelijk hebt toegezegd. Geef aan dat de overeenkomst hierdoor niet rechtsgeldig is (artikel 230v Burgerlijk Wetboek Boek 6) en je afziet van de overstap.