Vervroegde speech brengt VN-jongerenvertegenwoordiger niet in problemen

Onverwacht eerder speechen? Velen zouden er een probleem mee hebben, maar Jordy Sweep (22) deed het zonder problemen. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gaf hij als Nederlandse Jongerenvertegenwoordiger in de derde commissie op maandag 5 oktober zonder problemen zijn speech een dag eerder. Onderwijs en sport kwamen hierin rijkelijk aan bod.

Na op donderdag 1 oktober te zijn aangekomen in New York werkte Sweep samen met de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de VN aan de eindversie van zijn speech. Waar Jordy’s speech gepland stond voor de vroege dinsdagochtend, werd hem echter gevraagd deze een dag eerder te geven.

“Verschillende landen bleken op maandag nog niet klaar om een speech te geven en lieten zich van de “speakerlist” verwijderen. Andere landen gingen er vanuit dat ze een dag later mochten spreken en gaven aan niet eerder te kunnen. Ik was echter klaar om te spreken en bepaald niet speechless”, aldus de in Tilburg woonachtige Sweep. Pas 10 minuten voor zijn speech werd hem gevraagd of Nederland vandaag al kon spreken. Tijd voor veel zenuwen was er dus niet. Na een vlammend, 7 minuten durend, betoog over het belang van onderwijs en sport ontving de VN-jongerenvertegenwoordiger verschillende positieve reacties.

“Direct na mijn speech keek ik om en zag een aantal mensen van de PV (Permanente Vertegenwoordiging) achter me zitten. Ze bleken net voor mijn speech binnen te zijn gekomen, maar doordat ik zo op mijn speech gefocust was, merkte ik dat niet. Van hen en andere, mij onbekende, diplomaten ontving ik vele positieve reacties op mijn speech. Het was volgens hen erg levendig, sprekend en overtuigend”.

Na zijn speech zit het werk voor Jordy Sweep er nog niet op.
Tot en met 15 oktober zal hij zich bezighouden met de jongerenresolutie in de derde commissie van de Verenigde Naties. Via de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging zal hij hieraan zijn bijdrage leveren. Daarnaast ontmoet Sweep op 7 oktober Ban Ki-Moon, Secretaris Generaal van de Verenigde Naties.

Zijn ervaring zijn online te volgen via www.twitter.com/jordysweep