Verzorgingstehuis Padua krijgt eigen treincoupé: “We hebben gezien dat de treincoupé afleiding biedt”

Verzorgingshuis Padua neemt vandaag de de nieuwe, eigen Hoofdreiscoupé in gebruik. NS en Alzheimer Nederland hebben de treinonderdelen om de coupé te maken geschonken aan het verzorgingstehuis. Medewerkers van de De Klusbakfiets hebben de coupé in elkaar gezet en vandaag om 14:30 wordt de treincoupé op een feestelijke wijze geopend.

Naast dat de opening op een feestelijke manier wordt geopend, zal er ook een echte conducteur aanwezig zijn. Naar verwachting gaat het een gezellige middag worden in verzorgingshuis Padua.

Over de Hoofdreiscoupé

Vorig jaar introduceerden Alzheimer Nederland en NS de Hoofdreiscoupé. Een Hoofdreiscoupé biedt mensen met dementie de mogelijkheid om weer met de trein te reizen, zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Deze treincoupé ‘reisde’ in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen en bezocht alle provincies. Zo bieden ze treinonderdelen, echte treinbanken, een treintafeltje, bagagerek en een kantelprullenbak aan verpleeghuizen om een eigen treincoupé na te bouwen. Ruim 600 verpleeghuizen meldden zich aan voor een Hoofdreiscoupé, daar zijn 22 huizen uit geselecteerd.

Het doel van de reiscoupés is dus om meer mensen met dementie de mogelijkheid te geven om weer met de trein te reizen. De treincoupés bieden de mogelijk om herinneringen op te halen én contact te maken. “Dit kan ingezet worden naast andere activiteiten in het verpleeghuis. We hebben gezien dat de treincoupé welkome afleiding biedt en een bijzonder plekje om een praatje met elkaar te maken. Idealiter worden daarbij ook beelden van de omgeving vertoond zoals ook bij de Hoofdreiscoupé het geval was.” Aldus Gerjoke, Wilmink, directeur-bestuurder van Alzeheimer Nederland.

De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers (type DDM1). Dit wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste vrijwilligers van NS die zich inzetten voor de stichting KaNS Centraal. NS streeft naar 100% circulaire treinen en kijkt daarom goed of treinmateriaal hergebruikt kan worden of ergens anders een nieuwe bestemming kan krijgen.

Meer informatie

Voor meer informatie en foto’s kun je terecht op deze site.